Dtum
Login with Facebookk
1921 | Február

Molnár Ferenc - A hattyú - A Vígszínház bemutatója

A sikernek a legközepébe talált bele Molnár Ferenc. Pontosan oda, ahova akart, és úgy, ahogyan akarta. Ilyen biztos kézzel darabot írni csak ő tud ma. Csupa gyönyörűség ez a hibátlan mestermunka, amelyen sem hézagot, sem foltot nem találni. Nem pontosan az élet, mert annál sokkal színesebb színű, olyan, amilyen csak a mese tud lenni. Tehát: mese a hattyúról, aki itt egy hercegkisasszony és a szerelmes fiúról, aki nevelő.

 

Körülöttük fényes udvartartás és abban fenségek és hercegnők, kis hercegek és lakájok, s mi el vagyunk varázsolva, belefelejtkezünk a mesébe rózsaszínű hangulatokkal, kedves kacagásokkal, jó meghatottsággal, és a szánk még nevet, de már a szemünk sír. Hagyjuk magunkat vinni a színes fátyolokon, amelyek elkeringőznek velünk, aztán elragadnak, hogy egy pillanatra elfogy a levegőnk is, de mindjárt megtréfálnak utána, szép, szerelmes egekbe emelnek és barátságosan lepottyantanak a völgybe, amely jó puha mohával van kikövezve, hogy elég legyen az ijedtség, de - jaj - meg ne üssük magunkat.

Ellenállhatatlan a Molnár Ferenc varázsa, és nem is akarunk neki ellenállni, amikor a történetében a szívünkkel részt veszünk. A nevelőt, aki a hercegi háznál a két fiút tanítja, az első pillanatban megszeretjük. Férfi, aki alárendelt állásában lehajtja a fejét, de a lelkét magasan hordja. Tudós is egy kicsit és költő is, aki mellében egy hangtalan dalt dalol a reménytelenség boldog boldogtalanságáról.

 

Az elérhetetlen - a hercegkisasszony, aki, hogy a fenséggel észrevétesse magát, rámosolyog valakire, aki a közelben férfi, s mert legközelebb van, a nevelőre. A tanártól egy éjszakára meggyúl a tűzzel játszó herceglány is: a hattyú, aki kijött az ezüstös tóból a szárazföldre. De csak a partra, ameddig az egy éjszaka kalandja ér, azután a fenségnek nyújtja a kezét. Íme a mese a hattyúról, akinek a szárazon elvész a varázsa, és kiderül rokonsága a libával.


Az orsókról, amelyek e történetet lepergetik, milyen dús színekben omlanak a szálak. Mindig újabb és újabb árnyalatok, amelyek azután sorra megtalálják a helyüket a mesteri gobelinben, amely csupa színváltozat és még sem tarka. Semmi sem rikít, a legmerészebb kép is harmónia lesz, a legkényesebb problémából is meleg líra. Ami az egyik pillanatban lehetetlennek látszik, az a másikban természetes, és csak arra volt jó, hogy egészen oda vigye a figyelmünket a színpadhoz, amely úgy foglalkoztat, hogy minden, ami ott öröm, a miénk is, és amin könnyeznek, az nekünk éppen úgy fáj.

Élet és mégis mese. Ahogy a kothurnus a költészet szolgálatában nehézkesebbé teszi a valóságot, Molnár Ferenc valamit hozzátesz az élethez, amely ezzel könnyebb lesz. Az akciószabadsága megnő hőseinek, mert a levegő, amelyben élnek, csupa oxigén. Ezt, ezt leheli be a boldog három felvonáson keresztül a néző is. És ráadásul kap ötleteket, filozófiát, könnyűt és nehezebbet, de ezt mindig omlósra gyúrva, hogy nyomban elolvadjon a szájban, sőt kap kiszólásokat is, de viszont ezeket mindig kristályos jegecekben.

S a néző mindent elfogyaszt, még ott a zártszékben. A legjobb emlékkel csettint a nyelvével még akkor is, amikor már nincs min rágódnia. Mert Molnár Ferenc ezzel nem foglalkoztatja. Nem akarja. Így is igaza van, szinte abszolút igaza, mert ezzel a művészetével immár olyan magasságokba jutott, hogy a kritika haptákba áll előtte és mereven tiszteleg. Semmi egyebet nem tehet. De amikor öt lépéssel túlhaladt a tisztelgő frontja előtt, ez mégis csak utána néz és megkérdezi magától: Miért nem lő fel a nyilával ez a Molnár Ferenc egy csillagra megint egyszer, hiszen azt is eltalálja?

Akik ezt a tökéletesen hangszerelt darabot ilyen hibátlan nagyszerűséggel színpadra hozták: Rákosi Szidi, Varsányi Irén, Csortos, Hegedűs, Tanay, Szerémy, Haraszthy Hermin és Jób Dániel, a rendező, a nehezebb feladatot is vállalnák ebből a kézből.

 

Losonczy Zoltán

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A prágai diák A prágai diák
Az emberi lélek kettőssége sokat foglalkoztatta már a régi és a...
A spanyol király esküvője A spanyol király esküvője
A spanyol anarkisták véres merényletbe fojtották május 31-én...
Rippl- Rónai József és nehány fiatal művész Rippl- Rónai József és nehány fiatal művész
Az Ernst-múzeum fakó karmazsin-brokátos kis termében Rippl-Rónai...
Jávor Pál, a Vígszínház hősszerelmese feleségül veszi a dúsgazdag Landesmann – család elvált – asszony leányát, Landesmann Olgát Jávor Pál, a Vígszínház hősszerelmese feleségül veszi a dúsgazdag...
A közeli napokban érdekes házasságkötés színhelye lesz az V. kerületi...
Empire State Building nevű felhőkarcoló Empire State Building nevű felhőkarcoló
New-Yorkban látható a világ új csodája, az Empire State Building nevű...
A Jupiter A Jupiter
Ha távcsövön át hosszabb ideig megfigyeljük a Jupitert, rögtön észre...
Nemzetközi atlétikaverseny Párisban Nemzetközi atlétikaverseny Párisban
Párisban versenyző atlétáink vasárnap jobban szerepeltek, mint...
Vasárnap megnyílt az ébredők kongresszusa a szabadkőművesek palotájában Vasárnap megnyílt az ébredők kongresszusa a szabadkőművesek...
Az Ébredő Magyarok Egyesülete országos kongresszusát nyitották meg a...
Lázár Béla Amerikába utazik Munkácsy Mihály képei után Lázár Béla Amerikába utazik Munkácsy Mihály képei után
Valamikor középiskolai tanár volt Lázár Béla. Debrecenbe nevezték ki...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98