Dtum
Login with Facebookk
1921 | Február

A sévresi békeszerződés reviziója

Bécs, febr. 13.
A törökök, bár fegyveres erőveé nem tudták kierőszakolni a sérvesi lealázó béke revizióját, mégis, mint Bécsből jelentik a Neue Freie Pressenek, diplomáciai uton több sikert aratnak. Olaszország ugyanis a párisi február 4-iki értekezleten elért sikerektől felháborodva, diplomáciai uton igyekszik a sévresi béke revizióját előkészíteni.

 

A tett lépések azzal kecsegtetnek, hogy Asserbeidsan kán függetlenségét elismeri, el fogják ismerni a fekete-tengeri hajózás teljes szabadságát és a kikötő nemzetközi igazgatását visszaállítják. Batum kikötőt pedig az említett tengerszoros és kikötők mellett hasonló sorsban részesítve, a legtöbb kedvezmény előnyével ruházzák fel.

 

A törökök vezére. Kemal basa azt kívánta, hogy a revizionális egyezmény tárgyalásaiba Oroszországot is vonják be. Az érdekelt hatalmak ebbe is beleegyeztek, ugy, hogy a február 21-én összeülő londoni konferencia ezt a kérdést véglegesen tisztázhatja. Kemal basa azután Rómába megy, ahol kihallgatáson jelentkezik az olasz királynál.

 

Érdekes megemlíteni, hogy Olaszország törökbarát politikája az utóbbi hónapokban nyilvánvaló volt s az antanthatalmak bár tartózkodva, de jóindulattal nézték az olaszok törekvését.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A konstantinápolyi kormány küldöttei a londoni konferencián, ahol a sevres-i békéről is szó lesz Kemal pasa Meghívást kaptak Londonba a török ellenkormány, Kemál basa megbízottjai is Batumi kikötő-részlet
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98