Dtum
Login with Facebookk
1921 | Február

Az antant világháborut hirdet Szovjetoroszország ellen

Bécs, febr. 20.
A francia lapok az utolsó időben bő tudósításokat közöltek a Londonban összegyült antant-hatalmak konferenciájának tárgyalásra kerülő anyagokról. A francia sajtó egész nyiltan megvallja, hogy a londoni konferencia legfőbb feladatai közé tartozik a keleti kérdés végleges rendezése.


Franciaország nagyon jól tudja, hogy egy keletről meginduló bolsevista invázió teljesen megsemmisitheti azokat az eredményeket, amelyeket a francia politika Páris külvárosaiban megkötött szerződésekben fektetett le, és ezért nem mulaszt el egyetlen alkalmat se, hogy a keleti kérdés rendezésére célzó erélyes intézkedéseket sürgesse a francia kormánynál, de az antant-hatalmaknál is.


A francia politika minden erejét megfeszítette, hogy Lengyelországot a maga politikájának érdekszférájába vonhassa és leköthesse.


Hogy ez mennyiben sikerült a francia diplomáciának, rövidesen ki fog tünni a Londonban ezen a héten hozandó határozatokból. Romániáról egyáltalán beszélni sem kell, mert Romániának ez idő szerint önálló külpolitikája nincs. Tudvalevőleg minden ügyet a francia diplomácia intéz el Románia nevében is. A bolsevista veszedelemmel szemben segítségül hívható több államokat is a francia diplomácia munkába vette és a folyamatban levő tárgyalások azért nem kerültek eddigelé nyilvánosságra, mert még pozitív eredmények nincsenek.


A francia sajtó egyes közleményeiből azonban kétségtelenül megállapítható, hogy a francia nép minden erejét meg fogja feszíteni, hogy az antant-hatalmakat erélyes fellépésre birja rá Szovjetoroszországgal szemben. A francia államférfiak a londoni konferencián proponálni fogják, hogy Szovjetoroszországot a szövetségesek nyílt színvallásra bírják.


Fel fogják szólítani Oroszországot, hogy minden kétséget kizárólag nyilatkozzék, hogy hajlandó-e a párisi békeszerződéseket elvben elismerni és tárgyalásokban bocsátkozni saját ügyeinek rendezése érdekében. Ha Szovjetoroszország a felhívásra a kitüzendő határidőben nem fog válaszolni, vagy pedig elutasító választ fog adni, bizonyosra vehető, hogy az antant-hatalmak világháborut fognak proklamálni Szovjetoroszország ellen.


Ugy látszik, hogy az antant, a mely mindig olcsó és jó politikát szokott csinálni, elérkezettnek találta az időt, hogy Oroszország népeinek belső elégedettségét felhasználhassa a bolysevizmus megdöntésére. Ha bolysevista Oroszország meghajlik az antant-kivánságok előtt, akkor is meg van pecsételve Oroszország sorsa, mert a munkanélkül való tömegek elégedetlensége belátható időn belül maga fogja elsöpörni Lenin rendszerét.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A kép aláírása szerint balról jobbra Gouraud tábornok, Lloyd George angol, Briad francia miniszterelnök és Berthelot külügyi államtitkár látható Londonban Gróf Sforza külügyminiszter, aki Olaszországot képviseli
Cikk-ajánló
A Székesfővárosi Képtár kiállítása A Székesfővárosi Képtár kiállítása
Budapest képtára a volt Károlyi-palota első emeletén kiállította az...
Gróf Bethlen újból nyilatkozik a magyar-román kibékülésről Gróf Bethlen újból nyilatkozik a magyar-román kibékülésről
Amióta gróf Bethlen István karácsonyi és húsvéti cikkei a...
80 millió pengővel több az 1930-as kivitel, mint a behozatal 80 millió pengővel több az 1930-as kivitel, mint a behozatal
A nehéz gazdasági helyzetben is vannak biztató és megnyugtató...
Radio a fülön  -  A rádió lóháton Radio a fülön - A rádió lóháton
Radio a fülön, igazgyöngyök alá rejtve. Ezt a divatot kapták fel...
Ürmös Wagner Lilla verseskönyve
Wagner Lilla verseskötete húsz esztendő termését foglalja egybe. A...
A vitrolák között A vitrolák között
A legutóbbi háboruk megmutatták, hogy egy nemzet haderejében milyen...
Bombával fogadták India uj alkirályát Bombával fogadták India uj alkirályát
A newdelhi pályaudvar közelében vasárnap délben bomba robbant. Négy...
Pethő Sándor Pethő Sándor
Az 1919 utáni magyar közélet aránylag kevés igazán jelentős közírót...
Hatnapos kerékpárverseny Hatnapos kerékpárverseny
Az egész világ sportkedvelőinek egyik legizgalmasabb eseménye az a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98