Dtum
Login with Facebookk
1921 | Február

Az antant világháborut hirdet Szovjetoroszország ellen

Bécs, febr. 20.
A francia lapok az utolsó időben bő tudósításokat közöltek a Londonban összegyült antant-hatalmak konferenciájának tárgyalásra kerülő anyagokról. A francia sajtó egész nyiltan megvallja, hogy a londoni konferencia legfőbb feladatai közé tartozik a keleti kérdés végleges rendezése.


Franciaország nagyon jól tudja, hogy egy keletről meginduló bolsevista invázió teljesen megsemmisitheti azokat az eredményeket, amelyeket a francia politika Páris külvárosaiban megkötött szerződésekben fektetett le, és ezért nem mulaszt el egyetlen alkalmat se, hogy a keleti kérdés rendezésére célzó erélyes intézkedéseket sürgesse a francia kormánynál, de az antant-hatalmaknál is.


A francia politika minden erejét megfeszítette, hogy Lengyelországot a maga politikájának érdekszférájába vonhassa és leköthesse.


Hogy ez mennyiben sikerült a francia diplomáciának, rövidesen ki fog tünni a Londonban ezen a héten hozandó határozatokból. Romániáról egyáltalán beszélni sem kell, mert Romániának ez idő szerint önálló külpolitikája nincs. Tudvalevőleg minden ügyet a francia diplomácia intéz el Románia nevében is. A bolsevista veszedelemmel szemben segítségül hívható több államokat is a francia diplomácia munkába vette és a folyamatban levő tárgyalások azért nem kerültek eddigelé nyilvánosságra, mert még pozitív eredmények nincsenek.


A francia sajtó egyes közleményeiből azonban kétségtelenül megállapítható, hogy a francia nép minden erejét meg fogja feszíteni, hogy az antant-hatalmakat erélyes fellépésre birja rá Szovjetoroszországgal szemben. A francia államférfiak a londoni konferencián proponálni fogják, hogy Szovjetoroszországot a szövetségesek nyílt színvallásra bírják.


Fel fogják szólítani Oroszországot, hogy minden kétséget kizárólag nyilatkozzék, hogy hajlandó-e a párisi békeszerződéseket elvben elismerni és tárgyalásokban bocsátkozni saját ügyeinek rendezése érdekében. Ha Szovjetoroszország a felhívásra a kitüzendő határidőben nem fog válaszolni, vagy pedig elutasító választ fog adni, bizonyosra vehető, hogy az antant-hatalmak világháborut fognak proklamálni Szovjetoroszország ellen.


Ugy látszik, hogy az antant, a mely mindig olcsó és jó politikát szokott csinálni, elérkezettnek találta az időt, hogy Oroszország népeinek belső elégedettségét felhasználhassa a bolysevizmus megdöntésére. Ha bolysevista Oroszország meghajlik az antant-kivánságok előtt, akkor is meg van pecsételve Oroszország sorsa, mert a munkanélkül való tömegek elégedetlensége belátható időn belül maga fogja elsöpörni Lenin rendszerét.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A kép aláírása szerint balról jobbra Gouraud tábornok, Lloyd George angol, Briad francia miniszterelnök és Berthelot külügyi államtitkár látható Londonban Gróf Sforza külügyminiszter, aki Olaszországot képviseli
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98