Dtum
Login with Facebookk
1921 | Január

Védekezés a jégeső ellen

Emlékezhetünk még, hogy valamikor az ugynevezett „viharágyukat” alkalmazták a jégeső elüzésére, mely célra azonban ezek éppenséggel nem bizonyultak alkalmasnak, legfőlebb – madárijesztésre voltak jók, ami egykisség mégis költséges mulatság volt.

Ujabban Violle francia természettudós foglalkozott ezzel a kérdéssel és kisérleteinek eredményéről annak idején be is számolt a francia akadémiának. Ismeretes, hogy a jegesfelhők képződésének okát még ma sem ismerik teljesen a tudósok: csak annyi bizonyult valónak, hogy a légkörivillamosságnak nagy köze van a jégképződéshez.

Megállapitották ugyanis, hogy a jegesfelhők nagy villamos feszültséget mutatnak. Arra nézve is vannak kitéve a jégverés veszedelmének, ami arra mutat, hogy a jegesfelhők képződése helyi viszonyoiktól is függ; erdők fölött például csak a legritkább esetekben jelentkeznek. Az erdők fái ugyanis alégköri elektromosság feszültségét hathatósan lefokozzák, ily módon tehát a jégképződést megakadályozzák.

Éppen erre a tapasztalati tényre alapitotta Beauchamp eljárását, aki ugy akarta megszüntetni a jégképződést, hogy a légköri villamos feszültség bekövetkezését megakadályozta. Ezt pedig egy egészen uj fajta villámháritóval érte el, amely nemcsak a villamos feszültséget szünteti meg, hanem az ily módon levezetett légköri villamosságot esetleg ipari célokra is felhasználhatóvá teszi. Beauchamp a jégverés elháritására a villámháritók egész rendszerét ajánlja, amely a felhők villamos feszültségét is megakadályozza.

E hálózat rendszeresitésével és a tapasztalatai adatok felhasználásával majd kijelölhetik a jégverés irányát is, amely ugylátszik, szorosan összefügg a vidék topográfiai viszonyaival. Ám még csak a kisérletezés stádiumában van a védekezésnek ez a módja; még az sem bizonyos, hogy a villámháritónak 40-50m. magasságban való elhelyezése megfelel-e a célnak.

Igaz ugyan, hogy az ilyen villámháritó hálózat berendezése költséges, ámde siker esetén a jégverés pusztitásaival szemben a költség tekintetbe sem jöhet. De az sem lenne megvetendő eredmény, hogyha az eképp levezetett légköri villamos erőt esetleg hasznositani lehetne; például annak a tó vagy vizmedence vizének sterilizására, amelyben a vezetékek végződnek.

Az a hatalmas villamos erő ugyanis, amely a rézvezetékeken át jut a vizbe: teljesen csirametessé tenné és ozonizálná a vizet. Kisérletek bizonyitják, hogy az ily módon sterilizált víz éveken át eltartható palackokban, anélkül, hogy a levezetett légköri villamosság segélyével mesterséges ásványvizet is lehetne késziteni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Kristóffy tetemrehivása
A munkapárt örömrivalgva szolgáltatta ki Kristóffy Józsefet a...
A láthatatlanul terjedő járványok A láthatatlanul terjedő járványok
Még ki sem hevertük a kisértő has- és küteges-tifusz-járvány...
Minden vádpontban halált kér az ügyész Imrédy Bélára Minden vádpontban halált kér az ügyész Imrédy Bélára
Fontány Ferenc dr. népügyész ma délelőtt készítette el vádiratát...
Vízipóló: FTC – III. kerületi TVE 3:2 (0:2) Vízipóló: FTC – III. kerületi TVE 3:2 (0:2)
A III. kerületiek csapata az első félidőben döntő fölényben volt, azt...
Angol szén- és textilinvázió Európa ellen Angol szén- és textilinvázió Európa ellen
A győztes Anglia ipari életét és termelésének békés fejlődését nem...
A MAC. V.-ik nemzetközi lawn-tenis versenye. A MAC. V.-ik nemzetközi lawn-tenis versenye.
Merész kezdés után, a fejlődés fokozatain átmenve érkezett el a...
A pesti kártyásvilág két császárának  vagyonmentése pattantotta ki a másfélmilliós valutacsempészés ügyét A pesti kártyásvilág két császárának vagyonmentése pattantotta ki a...
Amióta a valutaügyészség működik, nem volt nagyobbarányú,...
Színházi bemutatók
A kis tanítónőt, mikor megy az állását elfoglalni, útközben utolérni...
A Grossglockner-út ezévi mérlege A Grossglockner-út ezévi mérlege
Huszonhat millió schillinget fektetett be Ausztria a Grossglocknerre...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98