Dtum
Login with Facebookk
1921 | Július

Alattomos ellenségeink: a drótférgek

Irta Kadocsa Gyula 

A drótférgek ritkán tünnek szembe, tömeges előfordulásokról sem lehet hírt hallani, mégis mindig és mindenfelé akadnak s termésünket évről-évre megdézsmálják. Nincsen termesztett növény, amelyet megkimélnének, legyen az gabonaféle, kapás, takarmány, vagy konyhakerti növény. Ott rejtőzködnek a földben, alattomban, titokban ritkítják meg a növények sorát s mert a megmaradt növények a kártételt szemük elől eltakarják, különösen a szántón, rendszerint nem is gondolunk kártevőre. Pedig ott vannak a földben s szedik a dézsmát anélkül, hogy a gazda csak sejtené is! 

A drótférgek nevüket kemény, hengeres, vékony és hajlékony testük révén kapták.
Szinük fényes sárgás, vagy sárgás-barna. Olyanformák, mint a lisztkukac. Leginkább a pattanó bogaraknak ivadéka. Ezeket a lapostestű, feketés, vagy barnás bogarakat néhol kovácsoknak is nevezik. Ha hátukra fektetjük őket, percegve a levegőbe vetik magukat. Fölpattannak. Innen a nevük. Sok fajuk van, legközönségesebbek: az egérszinszürke, a vetési nagy és a vetési kis pattanóbogár. A bogár egész nyáron át akad s tojását az útszéli gyep, füves mezsgye, parlagterület, de méginkább az elgyomosodott kapások, lucernások és tarlók füvére, gazára rakja.

A tojásból kikelt drótféreg eleinte a füvek, gyomok gyökerén él, de hamarosan átmegy a termesztett növényekre. A fajok szerint változólag 3-4 évig fejlődik a földben, majd bábbá alakul s a bábból ismét bogár lesz. A drótférgek a növényeket a gyökér fölött elrágják, pl. a gabonát, úgy hogy az kihúzható a földből, vagy azok szárába, gumójába, vastagabb gyökerébe lyukakat fúrnak, pl. a tengeribe, burgonyába, répába s így pusztítják, sorvasztják, gyöngítik. Ha a növény már fejlettebb, rendszerint megmarad, de persze jóval gyengébb termést ad. 

Azt a kárt, amit a drótférgek évente az országban okoznak, csak az sejtheti, aki ez alattomos ellenségeink munkáját ismeri. Sok millió értékre rúg az ma! És ezt mind megmenthetnénk az ország számára, ha jobban és helyesebben gazdálkodnánk. Mert a drótférgek ellen különös védekezés nincsen. Legjobb védekezés ellenök a helyes földmívelés. Ha követjük az okszerű gazdálkodás előírt szabályait, akkor egyúttal a drótférgek ellen is védekezünk. 

Mint láttuk, a gyom a szülőanyja a drótféregnek.
A gyom csalogatja földünkre a pattanóbogarakat, hogy petéiket rárakják. Irtsuk tehát mindig és mindenhol a gyomot – okszerű földmíveléssel. A kapásnövényeket szorgalmasan kapáljuk. A tarlókat mielőbb buktassuk alá, ne hagyjuk előbb elgyomosodni. A jó gazda már akkor buktatja le tarlóját, mikor a gabona még keresztekben fekszik a földön. Tartsuk magunkat egy rendes és okszerű vetésforgóhoz. Sohase vessünk kalászost kalászos után. Tapasztalat szerint legtöbbet szenved az olyan őszi vetés, amely tavaszi kalászos után következik, íme, mind olyan kivánalom, amit a drótféregre való tekintet nélkül is teljesítenünk kellene! 

Előfordulhat, hogy az esős időjárás, vagy egyéb akadály miatt a legjobb szándékunk mellett sem tehettünk idejében eleget a gyomirtás követelményének, – ilyen esetben bizony számolnunk kell a bekövetkezhető drótféregkárral. Ezt igyekezzünk oly módon gyengíteni, hogy vetés előtt gyakrabban járassuk, turassuk végig a tábláinkat sertéssel, hogy ez egyéb kártevőkkel, pl. a mocskos pajorral, együtt kiszedegesse a drótférget is. Ha marad is vissza féreg a földben, ez már csak kisebb része lesz annak a mennyiségnek, ami eredetileg ott rejtőzködött.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Pattanóbogár és drótférgük A drótféreg kártétele mély és sekély vetés mellett
Cikk-ajánló
Szenzációs ujitás a filmművészetben - hangos beszélő  1. Szenzációs ujitás a filmművészetben - hangos beszélő 1.
A filmipar, amely mindig a legújabb vívmányokat használja fel,...
Kell-e az a záloglevél-bank? Kell-e az a záloglevél-bank?
A záloglevél-bank terve, amely a néhány hónap előtt lefolytatott...
Kassák Lajos - Magam örömére Kassák Lajos - Magam örömére
Kint jártam a hegyen s a kosaram teleszedtem gyümölccsel mire...
A sajtó hatalma A sajtó hatalma
Komoly dolgokról akarok szólni, személyes mondandóval kell kezdenem,...
Az erdélyi GyOSz Az erdélyi GyOSz
Az erdélyi GyOSz a minap tartott közgyűlésén számolt be eddigi...
Alpesi német hadgyakorlat Alpesi német hadgyakorlat
Nem szellemjárás, hanem német alpesi katonaőrs. A német birodalom...
Elek Ilona nyerte az év első vívóversenyét Elek Ilona nyerte az év első vívóversenyét
A KaSE rendezésében vasárnap délelőtt tartották meg az év első...
Mérgezés a bukaresti osztrák pavillonban Mérgezés a bukaresti osztrák pavillonban
A bukaresti kiállításnak újra megvan a maga eseménye. A kiállítás...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98