Dtum
Login with Facebookk
1921 | Június

A hónap rövidhíreiből

Megegyezés a gabona szabad forgalma ügyében

A kormány a gabona szabad forgalma mellett foglalt állást, de kikötötte, hogy a malmok az ellátatlanok élelmezésének biztosítására 1.5 millió métermázsa buzát tartoznak az államnak beszolgáltatni. A közélelmezési miniszteriumban hosszas tárgyalások után az érdekeltségek megegyeztek.

A megállapodások szerint az új gabona és lisztnek belföldi forgalma és szállítása szabad lesz és a termelőtől nem fognak elvenni gabonát. A malomüzem is felszabadul. A GOK megszünik és a malmok az ellátatlanok élelmezésére másfél millió métermázsa buzát fognak beszolgáltatni 600 koronás ár mellett. A tanácskozáson megállapodtak, hogy az őrlési vám 15 százalék, a darálási vám pedig 12 százalék lesz. 


A gabona érése

Míg a szemek szétzúzásakor tejes nedv ömlik ki a magvakból, addig erős a nedváramlás, halmozódik a magvakban a keményítő, tehát aratásra még a gabona e stádiumban nem érett meg. A véletlenül ily korán learatott kalászokból csak összeaszott, üres szemeket nyerünk.

Ha azonban a gabonaszalma már fénylő sárga színt vett fel, a levelek kezdenek töredezni, a barnuló kalász közepéből kivett szemek belsejében pedig már kenhető, vajszerű masszát találunk, az aratáshoz nyugodtan hozzáfoghatunk, mert ettől kezdve már értékes anyag (keményítő stb.) nem jön a magba, csak vize veszik, azaz beszárad.

Késlekedni szintén nem tanácsos, mert a lábán álló gabona több veszélynek van kitéve, mint a kepékben fekvő, másrészt könnyen túlérik, a mikor is aratás közben a magpergés veszteségével kell számolnunk. 


Meghosszabították a magas cimletű bankjegyek kicserélésének határidejét

A pénzügyminiszter rendeletet tett közzé, amellyel a 10.000 és 1.000 koronás bankjegyek levonás nélküli beváltásának határidejét folyó hó 18-ig meghosszabította. 

Hegedüs Loránt Csonka-Magyarországnak adósságairól

A külföldi kölcsönöket külföldi valutára átszámítva ma 123 milliárd az adósságunk. 

A hadikölcsönök terhén könnyíteni óhajt és ezek nem fizetnek háborús váltságot. A Korányi-féle papirossal mindenki vehet földet. A többit ötven év alatt sorsolják ki. Jövő évre a hadügyi rokkantak kerülnek sorra.


Katonák szabadságolása mezőgazdasági célokra

A folyó évi mezőgazdasági munkálatokra az 1898. évfolyambeli legénység felváltva június 1-től július 31-ig, illetve augusztus 1-től szeptember 31-ig 2-2 havi szabadságot, az 1899. évfolyambeli legénység pedig június 1-től szeptember 15-iki időközben egyizben 14-14 napi szabadságot kaphat, ha azt szolgálati úton az előljáró csapattest parancsnokságától szóbelileg kéri.


Megjelent a földtörvény végrehajtási rendelete

Június 17-én megjelent a földmívelésügyi és igazságügyi miniszternek rendelete a földbirtok helyesebb megoszlását szabályozó törvénycikk végrehajtásáról. A rendelet első pontja vázolja a törvény célját, a második pont pedig az Országos Földbirtokrendező Biróság működéséről tájékoztat, a harmadik pont az államot illető elővásárlási jogra vonatkozik, a negyedik az államot illető megváltási jogra.

Az ötödik főcím a haszonbérletek átvételének módozatait tárgyalja, a hatodik az ingatlan-eldarabolást illető intézkedéseket, a hetedik főcím a járadéktelekről szól, a nyolcadik a főcím a családi otthont védő rendelkezéseket ismerteti. 

Az utolsó pontok a vegyes és büntető-rendelkezéseket, az üzletszerű ingatlanközvetítést, illetve a zárórendelkezéseket sorolja fel. Az egész gazdatársadalmat méltán érdeklő rendeletet az agrárérdekeket szolgáló napilap: az Uj Barázda sorozatosan és részletesen ismerteti. 


A liszt konzerválása

Minél több a lisztben a nedvesség, annál gyorsabban fölmelegszik s dohosodik. Ezért a lisztet romlatlanul megőrizni csak akkor sikerül, ha azt alaposan kiszárított, legkevésbbé se penészes gabonából őrlik s a hely, hol raktározva van, lehetőleg hűvös és föltétlenül száraz. Ugyanis az őrölt anyagok környezetükből is mohón szívnak magukba nedvességet, miért is a legcsekélyebb gondatlanság miatt már penészedés, keseredés és savasodás áll be.

Raktározás közben arra kell a főfigyelmet fordítani, hogy a liszt át ne melegedjék. Ennek megakadályozására vékony rétegekbe terítsük szét a lisztet, ha pedig ez zsákokban volna megörzendő, úgy helyezzük el a zsákokat, hogy azok egymással ne érintkezzenek, hanem köröskörül járja őket a friss légáram.

Legjobb deszkákból készült rácsokra rakni a zsákokat és nem direkt a padlóra, két egymás mellett fekvő zsák közt 1/2 - 1 arasznyi hézagot hagyni és egymás fölé keresztben (mint az ölfát) helyezni a zsákokat. Az így elhelyezett lisztet még a legerélyesebb légvonalú raktárban is tanácsos lesz időnkint szellőztetni: átlapátolni, illetőleg a zsákokat átrakni.

Ez utóbbi mívelet annál sűrűbben ismétlendő, minél nedvesebb volt az őrölt gabona, minél nedvesebb az időjárás. Száraz raktárban 4 hetenkint is elegendő lesz ezt végrehajtani, míg kedvezőtlen viszonyok közt hetenkint meg kell ismételni. 

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Új tízkoronás bankjegy Új tízkoronás bankjegy
Az osztrák-magyar bank az 1900 márczius 31-ikéről keltezett...
Aktuális furcsaságok - St. Louis - Burgonyahámozógép Aktuális furcsaságok - St. Louis - Burgonyahámozógép
Az Egyesült Államokban állomásozó amerikai csapatokat egy korszerű...
Törökország sorsa Törökország sorsa
1920. augusztus 20-án írta alá a szultáni kormány a békét Sevres-ben....
Nagy küzdelem Budapest és Debrecen között a tornászhegemóniáért Nagy küzdelem Budapest és Debrecen között a...
Vasárnap délután a Nemzeti Torna Egylet csarnokában került...
Pillert Doros és Hámory is legyőzte Pillert Doros és Hámory is legyőzte
A BBTE tornacsarnokában vasárnap délután szépszámú és előkelő...
Pestis Nápolyban Pestis Nápolyban
Olaszország hires szép városában arra a megdöbbenő fölfedezésre...
Érdekes képek a nagyvilágból Érdekes képek a nagyvilágból
XIII. Alfonz spanyol király a kis fiával. A király, a ki magyar...
Udvari bál Bécsben Udvari bál Bécsben
Január 10-ikén volt az első udvari bál a bécsi Burgban. A fényes...
Meglepetések sorozata a párbajtőröző bajnokságon Meglepetések sorozata a párbajtőröző bajnokságon
A vívóbajnokságok most következő sorozatában elsőnek a párbajtőrözők...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98