Dtum
Login with Facebookk
1921 | Június

A budapesti nagy regatta

Győztek: Pannonia hétszer, Neptun háromszor, Műegyetem-Pozsony, Normannen kétszer, Hungária egyszer. – A Pannonia minden versenyben győzött a Hungária ellen. – Berger Alfréd (Normannen) kettős bravúrja. Pozsony szép szereplése, - Kirchknopt Ferenc századik győzelme.

Az első regatta volt hét év óta, amiben kedvünket találtunk. Nagy mezőnyök tették festőivé, remek küzdelmek izgalmassá és a Pannonia szeniorjainak nagy formája értékessé. Kár, hogy az égi hatalmak nem fogadták kegyelmükbe a két napos evezős-versenyt.

Szombaton épp a legérdekesebb versenyek alatt, a Pannonia és a Hungária összecsapásainál kezdett szemezni az eső, vasárnap pedig annyi felhő ólálkodott az égbolton, hogy sok embernek a kedvét szegné. Ez okozta azt, hogy szombaton legalább két annyi közönsége volt a regattának, mint vasárnap.

A regatta Pannónia sorozatos győzelmének a jegyében zajlott le. Hétszer húzták fel Pannonia-lobogót a győzelmi árbocra, annak a jeléül, hogy a Pannonia csapatok jó munkát végeztek a Dunán. Öt versenyben startoltak a Pannonia szeniorok és mind az ötben bámulatos biztonsággal győztek.

Különösen a Pannonia-nyolcasa ragadta magával a közönséget. Az a csodálatos könnyedség, ahogy valósággal elröpült a közönség előtt, sokáig felejthetetlen emlék marad azok részére, akik látták.

A Hungária csapatai nagy csalódást okoztak. Alkalmasint letörtek a tréningben, mert különösen a Ludinszky-négyesnek jóval közelebb kellett volna végezni a Pannóniához. Remek versenyeket evezett végig a Műegyetem junior nyolcasa, amely mind a két versenyét megnyerte. Ugyanezt mondhatjuk a Pozsonyi Hajós Egyesület négyeséről is, amely Manó Miltiades keze alatt, a Hungária házban részesült a regattára.

A vidék másként is derekasan kitett magáért. A Szegedi Csónakázó Egyesület négyese például olyan remekül finiselt, hogy küzdelme a regatta egyik legérdekesebb pillanata volt.

A részletes eredményt itt közöljük:
Kormányos nélküli négyes. 1. Pannónia Evezős Club (Hautzinger Sándor, Szendeffy István, Jesze Kálmán, dr. Kirchknopt Ferenc v. e.) 5 p. 41.8 mp. A Hungária Evezős Egyesület (Gráf Lajos, ifj. Topits Alajos) 1000 méternél, ahol a Pannonia már másfél hosszal vezetett, föladta.

Rendkívüli izgalommal várt versenyt, amelyben a Hungária tavaly győztes csapata volt a favorit. Épp ezért óriási volt a meglepetés, mikor megérkezett a telefonjelentés, hogy a Pannónia 500 méternél egy vonalban volt a Hungáriával.

A Startnál tehát nem tudott megszökni a fürgébbnek tartott Hungária csapat. Ezeknél a Pannónia már egy hajóhossz előnyt szerzett, amit 1500-ig megtartott. Itt emelte a sztrókszámot, mire a Hungária feladta. A győztes csapatot viharosan ünnepelték a célban.

Párevezős verseny. 1. Neptun budapesti evezős egyesület (dr. Mészáros József, Koós Imre) 5 p. 59 mp. Negyed hosszal nyerve. 2. Duna budapesti evezős egyesület. (Erdélyi Jenő, Wenk János). A Neptun hajója nagyszerűen startolt és 500-ig 2 hajóhossz előnyt szerzett. A Duna dubló ezernél elfogta a Neptunt, de 1500-ig megint lemaradt egy hosszal. A finisben a későn startoló Duna az utolsó métereken veszedelmesen felnyomult.

Junior négyes. 1. Hungária evezős egyesület (dr. Keil Lóránd, dr. Grosschmidt Sándor, Cséry Miklós, dr. Hüttner János v.e. Kullmann Vilmos korm.) 5 p. 49.2 mp. Másfél hosszal nyerve. 2. Sirály (Loránt, Mészáros, Strampt, Ouittner v.e. Dobo korm.) 3. Normannen, Bécs (Hoerte, Kapri, Eisinger, Berger v.e. Bohatsch korm.) Indultak még: Budapesti evezős-club, Duna, FTC. A Hungária végig evezett. 500-nál egy negyed hosszal a Sirály és a Normannen előtt. 1500-nál egy hosszal a Sirály előtt. A finisben a Normannen egy méterrel maradt csak el a Sirálytól.

Szenior négyes. 1. Pannonia evezős club (Hautzinger, Szendeffy, Jesze, dr. Kirchknopt, v. e. Koch korm.) Rowoer. A Hungária nem indult.

II. oszt. egyes.
1. Alfred Berger, Normannen 6 p. 3.4 mp. Két és fél hosszal nyerve. 2. Blum Béla, Pannonia 6 p. 7.4 mp. 3. Maertens György Győr. 1500 méterig Blum vezetett. Az utolsó 300 méteren Berger, aki megint tul volt már egy versenyen, egyszerűen lespurtolta a mezőnyt.

Junior nyolcas. 1. Műegyetemi evezős club (a szombati csapattal) 5 p. 22.4 mp. Egy hosszal. 2. Neptun budapesti evezős egyesület 5 p. 25 mp. 3. MAC. Indultak még. Nemzeti, Pannonia.
Ezernél a MAC vezetett fél hosszal a Műegyem és Neptun előtt. 1500-nál a Nemzeti fölspurtolt, de visszaesett. A finisben a Műegyetem remekül kiszökött a mezőnyből s győzött. A második helyért óriási küzdelem folyt a Neptun és a MAC között, ami 1 méterrel dőlt el a Neptun javára.

Nagy egyes. 1. Koós Imre Neptun 6 p. 40.8. Dr. Mészáros József Neptun és dr. Levitzky Károly Nemzeti HE föladták. Csak 1200 méteren folyt komoly verseny. Addig Koós negyed hosszal vezetett. Levitzky ott adta fel.

Junior dubló.
1. Pannonia (dr. Csik László, Blum Béla) 6 p. 10.2 mp. Négy hosszal nyerve. 2. Nemzeti Hajós Egyesület (Jalsovitzky Lajos, Lamprecht Ferenc)
A Pannonia végig vezetve nyert.

Szenior nyolcas. 1. Pannonia evezős club (Keresztes Henrik, Jesze Károly, dr. Józsa László, Szendeffy István. Jesze Kálmán, Wick Lajos, Hautzinger Sándor, dr. Kirchknopf Ferenc v.e. Koch korm.) 5 p. 22 mp. Öt hosszal nyerve. 2. Hungária (Keli, Hüttner, Cséry, Grosschmidt, Gráf, Topits, Glock, Ludinszky v.e. Kullnamm korm.) Ezer méternél a Pannonia már 1 1/2 hosszal vezetett s végül óriási felsőbbséggel győzött. Ez a verseny volt Kirchknopf Ferenc századik győzelme.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Önmüködő repülőgép-egyensulyozó Önmüködő repülőgép-egyensulyozó
A repülőgépnek, ugy a mint azt már ismerjük és a hogy azt ez idő...
A magyar úszólányok visszaadták a kölcsönt A magyar úszólányok visszaadták a kölcsönt
Az immár hagyományossá váló Bécs-Budapest városok közötti úszóival...
Két futballbiró véres kardpárbajt vivott vasárnap Miskolcon Két futballbiró véres kardpárbajt vivott vasárnap Miskolcon
Az észak Biró Testület január 12-én tartja tisztujító közgyülését s a...
Gőzhajózási rendelet Gőzhajózási rendelet
Tudomás és illető hajósközegeinek megfelelő értesitése és szigoru...
A szegedi árvízkép A szegedi árvízkép
A szegedi árvízkép. Szegeden a közművelődési palotában május 11-ikén...
Polgárháboru a valutafronton Polgárháboru a valutafronton
Spanyolország két részre szakadt s kettévált a spanyol valuta: a...
A HTVK szerezte meg a kardcsapatbajnokságot A HTVK szerezte meg a kardcsapatbajnokságot
A Horthy Miklós Nemzeti Sportcsarnokban rendezte meg az MVSz 1944....
A kassai múzeum A kassai múzeum
Kassának multjához méltó múzeuma van. A régi magyar művészet e...
A mexikói éjjeli fagyok A mexikói éjjeli fagyok
Mexikóban éjjel a földalatti érces közetek a gyors hőkisugárzás...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98