Dtum
Login with Facebookk
1921 | Május

Az antant állítólagos demarsa a magyar kormányhoz

Néhány nap óta kósza hírek járják be a fővárost, egy állítólagos ántántjegyzékről, amelyben a legfőbb tanács a Bethlen-kormány eltávolítását követeli.


Ezek a híresztelések nem ujak. Körülbelül két hónappal ezelőtt szintén terjesztették ilyen "jól informált" forrásból eredő híreket, még hozzá olyan határozott formában, hogy még jóhiszemű politikusoknál, komolyabb nemzetgyülési képviselőknél is hitelre találtak.


Az ántántnak ezek a fenyegető demarsai egy tőlünk nem is tulságosan messzemenő forrásból származnak. Legnagyobb részüket Bécsben gyártják és terjesztik olyan egyének, akik szeretnének visszatérni Magyarországra és itt visszaszerezni elveszett hatalmukat.


Lovászy Márotn és a "Jövő" körül csoportosuló emigránsok, az egykori radikálisok, a kommunisták, Linder és társai állandóan agitálnak külföldön a Magyarországon most uralkodó rezsim ellen és minden követ megmozgatnak, főleg a kis-antant politikai köreiben, hogy a mostani kormány helyzetét aláaknázzák.


Ezeknek a híreknek gyártói részben ők maguk, részben a kisantantnak Magyarország iránt ellenséges érzülettel viseltető sajtója. A kisantant politikai körei ezeket a törekvéseket természetszerűleg támogatják.


Lovászyék a "Jövő" című napilap költségeire négymillió cseh szokolt kaptak nemrégiben.


Lovászyék bukaresti és erdélyi utja pár héttel ezelőtt szintén hasonló célokat szolgált, a cseh sajtóorgánumok közül elsősorban a Prager Presse és a Pravo Lidu azok, amelyek csaknem minden számukban foglalkoznak Magyarországgal és a legszemenszedettebb valótlanságokat terjesztik Magyarországról, az ország belső helyzetéről és igyekeznek a kormány tekintélyét külföldön aláásni.
Néhány nappal ezelőtt a Daily Herald című angol bolsevista irányu lap közölt egy információt, amely szerint a budapesti antatnt-megbízottak jegyzéket nyujtottak volna át, amely az egész magyar kormány-rendszer ujjáalakítását, a Bethlen-kormány azonnali visszalépését, nemzetközi csendőrség ellenőrzése alatt megejtendő uj nemzetgyülési választásokat és alkotmánymódosításokat követelnek.


A Daliy Herald információját a Temps idézi és azt a kommentárt füzi hozzá, hogy a londoni bolsevista orgánum állításai valótlanok. Párisban egyáltalában nem tudnak olyan lépésről, amelynek célja az említett feltételeknek a magyar kormányra való ráerőszakolása volna. Egyébként – mondja a Temps – a jelenlegi magyar kormány Franciaország iránt rokonszenvet tanusított és ha jól vagyunk informálva, nemcsak Párisban fog rokonszenves jóindulatu fogadtatásra találni. Meg lehet érteni, hogy a Daily Herald Kun Bélának Budapestre való visszatérését kivánta, de egyetlen antant-kormány sem osztja ezt a kívánságát.


A Magyar Távirati Irodát beavatott helyről annak közlésére hatalmazták föl, hogy az említett jegyzék átnyujtásáról szóló hírből egy szó sem igaz.


Egyébként a "Daily Herald" fantasztikus koholmánynak és a francia félhivatalos világos állásfoglalásának szembeállításából eléggé kitűnik, hogy micsoda körök s milyen eszközökkel igyekeznek vermet ásni a magyar kormánynak.


A "Daily Herald"-ról, tudnunk kell, hogy az Leninék orosz pénzen tartott angol orgánuma, amely közvetlen öszszeköttetésben van Moszkvával és a bolsevista világagitációnak berlini prágai és bécsi központjaival. Ez a hír annál fantasztikusabb, mert egyik angol politikus nemrégiben a trianoni békeszerződés tárgyalása alkalmával kijelentette, hogy Anglia nem avatkozik a kontinentális politikába mindaddig, amig a békeszerződéseket nem ratifikálják.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98