Dtum
Login with Facebookk
1921 | Március

Az olasz kommunista zavargások

Berlin, március 28.

A Stefani-ügynökség jelentése szerint a piaceusai fascisták a tanyák felégetésének megbosszulására Zianóba vonultak és felgyujtották az ottani munkáskamarát. Ferrarából sok szocialista vezér a nép dühe elől San-Marinó köztársaságba menekült, Gherubiában az összes szocialista vezetőknek a fascisták megtorló rendszabályai elől a munkáskamarába kellett menekülniök. A szocialistáknak gyülekezési helyül szolgáló kávéházakat és klubokat lerombolták. A város zászlódíszben uszik. A hazafias tüntetők a lakosság lelkes éljenzése közben vonultak fel az utcákon.


A Stefani-ügynökség utólagosan megcáfolja azt a hírt, hogy a róma-livornói vonalon felrobbant bombával az ellen a vonat ellen akartak merényletet elkövetni, amelyen Giolitti miniszterelnök utazott. A rendőrségi vizsgálat határozottan megállapította, hogy anarchisták akartak tüntetni Malatesta vizsgálati fogsága ellen.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Olasz fasizmus
Tánczos G. Károly

Olaszországban az elsô világháború után gazdasági válság alakul ki, ami politikai válságot is eredményezett. Az ország gazdaságilag nem volt egységes, északi része sokkal fejlettebb, itt munkásmozgalmak vannak, délen pedig a parasztok földfoglaló mozgalmai. 1919-tôl ig bal- és jobboldali mozgalmak léteznek, amelyek az elszegényedô kis- és középrétegekre támaszkodnak. Ezek a csoportok erôteljesen bírálják a hivatalos politikát egészen 1914-ig visszamenôleg. 1919-ben Benito Mussolini és katonatisztek megalapítják a Fascio di Combattimentot, a Frontharcosok Szövetségét, és még ugyanebbenaz évben megkezdôdik a csoport fegyveres alakulatának a szevezése (feketeingesek), akik rendszeresen fegyveres összetűzésekbe kerülnek a kommunistákkal, szocialistákkal. 1921- ben Benito Mussolini a különbözô fasiszta csoportokból (fasciókból) létrehozza az Olasz Nemzeti Fasiszta Pártot, aminek célja a kormányra kerülés.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
San Marino Giovanni Giolitti Mussolini, a Popolo d'Italia szerkesztője, aki az olasz fasiszta pártot alapította Errico Malatesta
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98