Dtum
Login with Facebookk
1921 | Március

Husvét után

A megfeszítettés után a feltámadás. Nagypéntek után a husvét, amikor feltámad az Isten-ember és győz az eszme, igazi ünnepünk a nagypéntek volt: a megcsufoltatás, a szomoruság, a mártirium napja, de hisszük, hogy igazi ünnepünk a husvét lesz, amikor feltámad az igazság, az eszme és a gondolat.


Ha egy kis összehasonlítás teszünk a legutóbbi husvétok és a mostani között meg kell állapítanunk, hogy a most elmultnak hangulata már a remény, a hit, a bizakodás, a szebb jövő biztos tudatának hatalmas érzése volt. Emlékezzünk csak vissza két évvel ezelőtt a vörös husvéton milyen elkeseredés, milyen reményvesztettség, milyen düh feszítette keblünket. Emlékezzünk csak, hogy az elmult husvétkor még mekkora fájdalmat égett a szívünkben, romok között jártunk, bizonytalanul, félve, botorkálva: a magyar konszolidáció, a magyar közgazdasági élet, a magyar nemzeti lét romokba döntött törmelékei között.

 

A mostani husvét már a bizakodás ünnepe volt. Most már érezzük, hogy itt van meleg fuvalatával a tavasz, a regenerálódó természet friss, ózóndus, mindent életre keltő fakadása, hogy most egy szebb, egy jobb jövő fog következni. Megállapíthatjuk, hogy már megindult a munka, hogy valutánk diadalmas mérkőzésben bírja le ellenségeink valutáját, hogy a mieinké a jövő, amely most kapott erőre és nem az övéké, akiknek pénze értékében lankad a mesterségesen beléje öntött álerők energiája. Látjuk, hogy a rend, a konszolidáció izmosodik, hogy visszatér a lelkek nyugalma, a megbékélés és az a tudat, hogy minden erőt egyesíteni kell, minden karnak össze kell fonódni, mert csak így építhetjük ujra azt, amit a balszerencse, a rossz politika, a kicsinyesség, s a gyülölet szerterombolt.


Ezért volt nekünk kedves ez a most elmult husvét, mert különb volt hangulatban, bizakodásban, hitben, mint azok, amelyek megelőzték. Tavaly még csak óhajtva sejtettünk, de most már bízva bízunk. A pénz, az eleven állami élet a legbiztosabb seizmográfja már jelzi, hogy erőre fogunk kapni, hogy fel fogunk virágzani, sőt már eszkomptálja is azt, ami még csak a tervekben él és a kilátásokban szunnyad. Gyorsan, rohamosan fog jönni a kibontakozás, mert már ennek folyamata megindult és mert az őserőket leköthette a megkábultság, az apátia, az elkeseredett lelkek szertelenkedése, de a természet törvényénél fogva ez az ősenergia, elhatalmasodik mindenen, elűzi? a lelkek vakságát és csapongásait, magához idomítja az embereket és diadalmaskodik.


Tudjuk, hogy lesznek még zökkenők, hogy lesznek még gazdasági válságok, de a kiszolidulás, a termelés, a fejlődés processzusa már megindult. Itt a tavasz, amely kibontja a rügyeket, ezután csak nyár jöhet, amikorra megérik a gyümölcs és kibontakozik a gabona. Jöhetnek még fagyok, amelyek kárt csinálnak, lecsaphat az időjárás mostohasága, amely visszalök, de a nyarat nem tudja téllé tenni, az nyár marad.

 

Lehet jó, vagy rossz aratás, de aratásnak kell lenni, lehet kedvező, vagy kedvezőtlen, szabályos, vagy szeszélyes az időjárás, de az már mégis a nyár, meleget adó, megérlelő klima. Vajha a következő husvét még szebb lenne és valóra váltaná azt, amit ma még csak kibontakozni látunk, ténnyé a reményt és eleven valósággá a hitet.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Hídvégi országos rekordot javított Hídvégi országos rekordot javított
A Budapesti Korcsolyázó Egylet vasárnap reggel rekordjavító kísérleti...
A kaméliás hölgyek versenye A kaméliás hölgyek versenye
A filmírók sokszor felvetették már a problémát, lehet-e régebben...
A zsombékosok növényzete A zsombékosok növényzete
A zsombékosok növényzete rendszerint igen érdekes. Zsombék csak...
Iliász a Toldi versformájában Iliász a Toldi versformájában
Az ó-kori irodalom iránti szeretete azóta se lankadt el s pályája...
Tolsztoj Leó betegsége Tolsztoj Leó betegsége
Az oroszok legnagyobb élő írója, gróf Tolsztoj Leó sulyos beteg már...
Mi a baja a kisiparnak? Mi a baja a kisiparnak?
A kisiparosság legnagyobb baját a mindinkább fokozódó munkahiányban...
Pelle István nyerte a magyar-olasz tornászviadal egyéni versenyét Pelle István nyerte a magyar-olasz tornászviadal egyéni versenyét
Vasárnap délelőtt a zsúfolásig megtelt Városi Színházban közel 2500...
Fapótló tüzelőanyagról kell gondoskodni Fapótló tüzelőanyagról kell gondoskodni
Magyarország tüzifaellátásáról érdeklődtünk Pétery...
Nagy viharok a szocialisták kongresszusán Nagy viharok a szocialisták kongresszusán
Húsvét vasárnapján kezdődött a Magyarországi Szociáldemokrata Párt...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98