Dtum
Login with Facebookk
1921 | Október

Nagyatádi Szabó István tanuvallomása az Esküdt ügyben

Esküdt Lajost szembesitették a képviselőkkel – A rendőrség befejezte a nyomozást – Az ügyészség nem emel vádat a képviselők ellen – A gyanusitottak elégtételt követelnek a nemzetgyüléstől
Fogva maradnak a letartóztatottak


Mikor a példátlanul nagyszabásu méretekkel kirobbanó bünügy a rendőrségen megindult, a közvélemény és a sajtó is azt hitte, hogy irgalmatlanul le fog hengerelni minden korrupciót és minden panamistát. Ma az a helyzet, hogy Esküdt és társainak monstre-pöre egyszerű kis panamává zsugorodott össze.


Befejezték a nyomozást


Szombaton a rendőrség befejezte a nyomozást. Dr. Bede József rendőrtanácsos hétfőn referál Marinkovics főkapitánynak, azután átküldik az összes aktákat az ügyészségre. Szombat délelőtt azzal telt el a rendőrségen, hogy dr. Gaál Endrét és Zeőke Antalt szembesitették Esküdt Lajossal.
A szembesités után Esküdt Lajost visszavitték az ügyészségre Kakulcs Lajossal együtt.


A kihallgatások befejezése után Hegyi Sándor dr. kapitány és Horváth András dr. fogalmazó referáltak Bede tanácsosnak és utána a rendőrség autóján átmentek a földmivelésügyi miniszteriumba.


Nagyatádi Szabó István


A meggyanusított képviselők majdnem valamennyien hivatkoztak Nagyatádira, Koós Mihály helyettes-államtitkárra, Pasteiner Alfonz miniszteri tanácsosra, az elnöki és állatkiviteli osztály vezetőjére és Jekel Frigyes miniszteri titkárra, mint olyanokra, akik igazolhatják, hogy a képviselők nem jártak közbe kiviteli engedélyek ügyében. Hegyi kapitány és Horváth fogalmazó először a miniszterelnöknél jelentkeztek, hogy vallomását jegyzőkönyvbe vegyék. Gaál és Zeöke képviselők ügyében tettek föl kérdéseket.


Ugyancsak tisztázódott tegnap Pákozdy András ügye is, valamint Zákány Gyuláé. Csak néhány lényegtelen részleteket derit föl Munkácsy Artur detektivfőfelügyelő. Ez hétfőn megtörténik és egyben ez a rendőrség fináléja az Esküdt ügyben.


A megvádolt képviselők elégtételt kérnek a nemzetgyülésen – Összeférhetetlenségi inditvány.


A panamába kevert képviselők a legteljesebb elégtételt fogják követelni a nemzetgyüléstől. Pártjukban az a felfogás alakult ki, hogy az ügy éle nem a képviselők személye ellen fordult. Nagyobbszabásu akcióra készülnek, melyben követelni fogják annak a – szerintük – rejtett tendenciának a publikálást, amellyel nevüket Esküdt panamáinak ügyébe keverték.
- A retorzió épp oly hangos lesz, - mondják, - mint a nagyobbal hirdetett vád….


Ugy értesültünk, hogy ez ügyben szereplő két képviselő ellen összeférhetetlenségi bejelentést tesznek. A nemzetgyülés mindenesetre hangos sohaja lesz a kiviteli panamáknak.


Esküdt tizenegy megvesztegetésben bünös.


Pless György dr. vizsgálóbiró vasárnap délelőtt maga elé vezetette az összes letartóztatott terhelteket szabadlábrahelyezés iránti kérelmeit, a másikat pedig az ügyészség inditványa alapján hozta meg a vizsgálóbiró, amelyben a terhelteket vizsgálati fogságba helyezte és valamennyi ellen elrendelte a vizsgálatot. Eszerint Esküdt Lajos ellen tizenegyrendbeli megvesztegetés büntette és három megvesztegetés vétsége cimén folyik a vizsgálat, a többiek ellen mint felbujtók és bünsegédek ellen. Dr. Kakucsi Lászlót megvesztegetés büntette cimén fogják perbe. Valamennyi terhelt a kihirdetett végzéseket megnyugvással tudomásul vette.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98