Dtum
Login with Facebookk
1920 | Január

Az Állat- és Husforgalmi Központ milliós üzletei

Sulyos vádak Rulf Gézáék ellen – 130.000 birka tragédiája – Hova lettek a milliók? – A megfeneklett vizsgálat 

A héten nagy port vert fel Sigray Antal gróf állitólagos vádja Rulf Géza vezérigazgató ellen, aki őt állitólag hárommillió koronával meg akarta vesztegetni. 

Rulf Géza állatorvos, ki előbb az Állat- és Takarmányforgalmi r.-t. (a kommün alatt Országos Állat- és Husforgalmi r.-t.), most pedig az O. M. G. E. által alapitott Magyar Mezőgazdák Állatértékesitő Részvénytársasága vezérigazgatója, – egészen sablonos jelenség a magyar közéletben. A forradalom alatt „csatlakozott”, helyén maradt. Ugyanezt tette a kommün alatt.

Mindez természetesen milliós üzletek rejtelmei közepett történt. Ezekről az üzletekről szól egy hatalmas memorandum, amelyet a budapesti hentes és mészáros iparosok, a husbizományosok és az állatkereskedők nyujtottak be még Ereky Károly alatt a közélelmezési minisztériumhoz.

Az augusztus első hetében beadott memorandum sulyos vádat tartalmaz Rulf Géza és Husközpont vezetői: Verzár J., Fleischer Dezső igazgató, Szász Géza, Rulf Arnold titkára, Löwe Dezső cégvezető, Szidon Arnold, Fleischer titkára, Heisler Emil (a kommün alatt a közvágóhidi munkástanács tagja), Erdélyi Mór népbiztos, Deutsch Géza bevásárló, Hoffer Gyula, jelenleg az Ált. Fogyasztási Szövetkezet igazgatója s az ő vezetése alatt állott Budapesti Husnagyvágó R.-T. igazgatói: Singer József, Bruszt Sándor, Horn Ignác, Spitzer József és Dukesz Kálmán ellen. 


A husmonopólium milliói

A feljelentés augusztus közepe óta ugynevezett vizsgálat tárgyát képezi, ami ugy értelmezendő, hogy az akkor Krieg Géza fogalmazó által eszközölt néhány kihallgatás után lomtárba került. Ugylátszik, a sulyosan megvádolt milliomosoknak s talán másoknak is, fölösleges volt sürgetni az ügy elintézését. Pedig pikáns dolgokról van szó benne.

A feljelentés szerint többszáz millióra menő üzlet után illegális és széditően busás jövedelmet vágott zsebre a monopólium jogával biró Husközpont, mely e mellett teljesen megbénitotta már a háboru utolsó éve óta a husellátást és sulyosan megkárositotta az állattenyésztőket és a kommün alatt csaknem teljesen kiirtotta a juhállományt. 

A konkrét vádak egész halmazatából csak röviden foglalkozunk néhánnyal, melyek mellett szinte csodálatos, hogy ez a feljelentés öt teljes hónapja van feledésre kárhoztatva. 

Egy kis központi ravaszság 

A vádak szerint a Károlyi-uralom alatt az Állat- és Takarmányforgalmi R.-T. engedélyt kapott arra, hogy a rekvirált borjuk felét Ausztriába szállithassa. A derék központ a felét természetesen nem suly, hanem darabszám szerint értelmezte, s az meg már igazán magától értetődik, hogy Budapest a soványságot, Ausztria a prima árut kapta, még pedig ugy, hogy a kivitt fele sulyban az egésznek 75 százalékát tette. Az ottani árak és a magyar maximális ár közötti különbség megadja a 100.000 körüli borjuexport üzleti értékét s hogy mennyi kárt szenvedett a tenyésztő és az állam. 

A birka is hasonló sorsa jutott a központ kezén. Erre elég annyit megjegyezni, hogy a központ a benne lévő Hoffer Gyulának, és Ármegállapitó bizottság elnökének hozzájárulásával a birkahus árát helyben 8, exportban pedig 10-15 koronában állapitotta meg. Rekvirálni természetesen magyar árakon szoktak. Az állam semmit nem kapott. 


Központi birkairtás a kommün alatt

Az egész központ természetesen helyén maradt a kommün alatt is és az ő kezébe került a vörös katonák által az uradalmak és kisgazdák aklaiból kihajtott egész állatállomány, közte a Dunántul 130.000 darab birkája, melynek értéke a többi elpusztitott állattal együtt egynegyed milliárdot meghalad. 

Ezekről a fővárosba hozott birkákról, melyekkel a központ a kommün alatt a fővárost táplálta s igy a kommün életét meghosszabbitotta, semmiféle számadás nem volt eddig s a megkárosodott uradalmak és gazdák csak most tudhatják meg, hogy hova kerültek a vörösek által elharácsolt állataik. 

A vizsgálat

A vád még sok hasonlót tartalmaz. Többek között azt is, hogy a hatósági husbizományosokat Rulf igazgató ur, mikor a borjuszállitásnak kezükből való kivétele után nála rekrimináltak, a vörös hadseregbe való belépésre lelkesitette, amit éppen a husbizományosoknak nem természete megtenni. 

A feljelentés öt hónap óta áll. Nagyatádi Szabó István, aki időközben lett közélelmezési miniszter, ezuton vesz róla tudomást. Remélhetőleg ő tudja, hogy ez a milliós panamákat felfedő feljelentés nemcsak a minisztérium privát ügye, hanem közügy, sőt több: bünügy, amelynek a büntetőbiróság előtt lett volna a helye már öt hónap előtt.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98