Dtum
Login with Facebookk
1921 | Szeptember

Jókai

Még ma is ő a legnépszerűbb magyar író. Könyvei állandó kereslet tárgyai a könyvkereskedőknél, alig van magyar család, amelynek polcán ne állna legalább egy-két Jókai-regény és mindenféle könyvtárakban a Jókai-könyveken látszik meg legjobban, hogy állandóan az olvasók kezén forognak. Ennyire intenzíven nem él egyetlen más régebbi nagy írónk sem, immár a negyedik nemzedék nevelkedett fel mellette és utána s mind az ő forrásából ivott, a most, mögöttünk cseperedő ötödik is már-már kóstolgatja a forrás üde, enyhítő, vigaszt szerző italát.

Jókai a magyar kultúra egységének a legerősebb tényezői közé tartozik. Minden magyar ember érezte hatását, minden magyar ember emlékében ott élnek az ő alakjai, eszméi, ötletei, minden magyar ember nézte a világot valamikor az ő szemén keresztül és a magyar múlt képe az ő színezésében él a legtöbb magyar ember képzeletében. Ha sorra vegyelemeznék az összes magyarok lelki világát, mindegyikében ott találnának egy többé-kevésbé fontos szerepet játszó elemet, amely Jókaiból került oda. És ha van kongenialitás magyar és magyar között: jórészben ebből a Jókaitól kapott elemből keletkezett.

 

Ha egyszer valaki pontosan meg fogja rajzolni a mai magyar társadalom pszichológiai képét, Jókaira rá fog bukkanni, mint a legjelentősebb tömeghatások egyikére. Szuggesztív ereje nemcsak regény-alakokat fogadtatott el élőkül, hanem élő alakokat is regényhősökké tett - valamennyien voltunk valaha gondolatban Jókai-regények alakjai és még ma is járnak köztünk emberek, akiket Jókai szuggesztiója alakított olyanokká, amilyenek. Jókai a magyarság legnagyobb nevelőinek egyike, nem egy magyar ember fejlődésében volt nagyobb szerepe az iskolánál vagy a szülői háznál.

A róla elnevezett téren most leleplezett szobor nem csupán irodalmi dicsőség emléke, hanem azé a nagy történelmi szerepé is, mely Jókainak korában és az utána következő korokban adatott.

 

Schöpflin Aladár

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98