Dtum
Login with Facebookk
1921 | Szeptember

Gibraltár

A Pireneusi félsziget déli csucsában emelkedő Gibraltárnak az ókorban Calpe volt a neve, amely Hispánia Baeticához tartozott. Nevét 711-ben változtatták meg, amikor Tarik mór vezér április 28-án Afrikából jövett itt kikötött, rajta erősséget építettetett és a sziklafokot Dsebel-al-Tariknak (Tarik hegyének) nevezte el.

A hegyfokot, amely egyike Herkules oszlopainak – a másik az afrikai parton harminchét kilométernyire fekvő avilai szikla – hatszáz évvel későbben II. Ferdinánd kasztiliai király foglalta vissza a móroktól, de a spanyolok csak harminc éven át tudták megtartani és csak 1462-ben Guzman medinai herceg ragadta ki végleg husszu elkeseredett ostrom után a mórok kezei közül.

V. Károly német császár, aki mint spanyol király eredményes harcokkal vívott az afrikai rablóállamokkal, Gibraltárt flotta-bázisul szemelte ki, a régi mór erődítményeket Speckel strassburgi mérnök által az európai akkori haditudomány követelményeinek megfelelően alakíttatta át.

A spanyol örökösödési háboru alatt, 1704 augusztus 4-én, György darmstadti herceg angol és hollandi katonák élén és Rooke angol admirális segitségével Gibraltár várát elfoglalta. Azóta a spanyolok több ízben megkísérelték a vár visszafoglalását, de mindannyiszor hiába: így V. Fülöp még 1704-ben és 1705-ben eredménytelenül ostromolta a várat, amelyet az utrechti béke (1713-ban) végérvényesen az angolok kezére juttatott, mint szabad kikötőt.

Még három ízben próbáltak szerencsét a spanyolok; a harmadik kisérlet alkalmával, 1781-ben az angolok a szárazföld felől ostromló spanyolok ütegeit rohammal elfoglalták, mire a spanyolok a tenger felől ostromló spanyolok ütegeit rohammal elfoglalták, mire a spanyolok a tenger felől fogják ostrom alá a várat. Ám ezt a kisérletüket is meghiusította bizony Schwackenduch nevű hannoveri szögkovács találmánya. A spanyolok ugyanis uszó-ütegeket építettek, amelyeket az angol lövegek ellenében vaspáncélzattal láttak el: ezzel fogták blokád alá az angolokat, akiket ily módon ki akartak éheztetni. 

Ekkor azután a hannoveri szögkovács lord Elliot angol tábornok elé terjesztette találmányát, melynek segélyével egyszerre sok golyót lehetett izzásig hevíteni: az ily módon előállított gyujtólövedékeket a spanyolok uszó-ütegeire lőtték ki, amelyek mind egy szálig megsemmisültek. A rákövetkező 1783-ik évben megkötött béke ismét meghagyta az angolokat a vár birtokában.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Gibraltári-szoros madártávlatból Gibraltár térképe a Meyers-lexikonból (1885-90).
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A lengyelek üldözése Poroszországban
A porosz kormány évek óta nagy harczokat folytat a Lengyelország...
A MUSz úszóversenye A MUSz úszóversenye
A 220 yardos bajnokságot Las Torres, a hátuszásbajnokságot a bécsi...
Wekerle miniszterelnök Bécsben Wekerle miniszterelnök Bécsben
Wekerle miniszterelnök a karácsonyi ünnepek előtt ismét Bécsben volt...
Bálint Aladár:Lotz Károly emlékkiállítása az Ernst Múzeumban Bálint Aladár:Lotz Károly emlékkiállítása az Ernst Múzeumban
Viruló asszonyi testek, hamis romantikában fogant történelmi...
A rádiós meteorológia házi használatban A rádiós meteorológia házi használatban
Említettük s azóta olvasóink közül is jeleztek néhányan, hogy...
Csalódást keltett a magyar válogatott csapat Csalódást keltett a magyar válogatott csapat
Magyarország – Svédország 3:1 (2:1) 15.000 néző volt kíváncsi...
Véres farsangi éjszaka Véres farsangi éjszaka
Puszta-Szent-Lászlón Gabis András és Faragó Vincze odavaló legények...
Nagy viharok között Buday Dezsőt választották meg az ébredők elnökévé Nagy viharok között Buday Dezsőt választották meg az ébredők...
Az Ébredő Magyarok Egyesülete vasárnap a szokásos izgalmak közben...
József Attila három verse József Attila három verse
Rózsás ajkaidon mámoros élet él, Munkás két kezeden nyílik a friss...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98