Dtum
Login with Facebookk
1922 | Április

Ausztria – Magyarország 1:1 (1:0)

Hungária sporttelep – 40 000 néző – Bíró: Dr. Bauwens (Köln)
A vasárnap lezajlott negyvenkilencedik magyar – osztrák mérkőzés olyan esemény volt, amelyet a kritikának sok oldalról kell megvilágítani az objektivitás reflektorával, hogy egész teljességében jegyeztessék föl és őriztessék meg a magyar sport történetének a részére.

A helyválasztás a magyaroknak kedvez, Kertész II. a napnak háttal fekvő, de ellenszeles oldalt választja. A kezdés joga ilyen körülmények közt az osztrákoké. A játék 4 óra 37 perckor indul meg a következő csapatok között:

Magyarország: Neuhaus (III. ker. TVE) – Takács (FTC), Mandl (MTK) – Kertész II.(MTK), Obitz (FTC), Blum (FTC) – Opata (MTK), Molnár (MTK), Orth (MTK), Seiden (UTSE), Tóth (FTC)

Ausztria: E. Kanhauser (Sportklub) – Blum (Vienna), Gold (WAF) – Nietsche (Rapid), J. Brandstätter (Rapid), Kruz (Vienna) – Seidl (Floridsdorf), Jiszda (Floridsdorf), Wanna (Wacker), Fischera (WAF), Wessely (Rapid)

Az első percek Ausztriáé és a fiatal csatárok már akkor sejtetik, hogy sokkal több dolgot fognak adni a magyar védelemnek, mint Ausztria kiöregedett csatárai.

Az első komoly támadás a 10-ik percben történik. Orth – Molnár lapos passzokkal közelítik meg az osztrák kaput, Molnár azonban jó helyzetben kapu mellé lő. Az osztrák ellentámadások során Wanna, majd Ister ad munkát Neuhausnak, aki a labdákat ügyesen védi. Később Orth nagyszerűen szökteti Molnárt, aki most is kapu mellé lő.

A 25-ik percben megint jó alkalma kínálkozik a magyar csapatnak a góllövésre, Molnár azonban handset vét. A 27. és 28-ik percben Ausztria ismét támad és Wessely mindkét alkalommal erősen ellövi a labdát. Egy perc múlva Orth – Molnár vezetnek támadást,de eredménytelenül. Orth látszólag nem ambicionálja nagyon a játékot. Egy perc múlva Orth bombaszerű lövést küld a kapura és a labda alig néhány centiméterrel a kapu mellett süvít el.

A 44-ik percben korner Ausztria javára. Ausztria vezető gólja az utolsó percben esik. A labda a kapu előtti kombinációs játékból a balszélre kerül és Neuhaus kifut a kapujából. Akciójának nincs eredménye és helyette Wessely juttatja középre a labdát. A kapu előtt ekkor kisebb tumultus támad.

 

Neuhausnak már nincs ideje visszajutni a kapuba, a labda Isterhez került, aki a bal sarokba juttatja. Kertész II. megkísérli a labdát kimenteni és alig egy fél méter van közte és a kapufa között, a labda azonban ezen a kis egérúton is bejut a hálóba. Ausztria vezet 1:0 arányban. Még néhány pillanat és dr. Bauwens félidőt jelez.

A magyar csapat a második félidő első percében régen nem látott tüzes támadások alá fogja az osztrák kaput. Orth mintha pótolni akarná az első félidőben elmulasztottakat, nagy vehemenciával veti magát a játékba és egy alakalommal nagy bravúrral lőtt labdáját Kannhauser csak kornerre tudja menteni.

Ekkor Ausztria erősen védekezik. Minden védekezésük ellenére sem tudják megakadályozni, hogy Molnár a kiegyenlítő gólt belője. Az 5-ik percben történt, hogy Orth és Molnár egymáshoz passzolva, áttörik magukat az osztrák védelmen és Kannhausernek még gondolkodásra sincs alkalma, mert Molnár a hozzákerült labdát védhetetlenül belövi. (1:1)

Hatalmas tapsorkán zúg fel, ekkor és most már a magyar győzelem kecsegtet. Egy perc múlva ismét Orth – Molnár vezetnek támadást, de Blum most már jobban vigyáz. Ausztria nehezen kerül ki szorongatott helyzetéből, amelynél igazán szerencséje volt. Az osztrák csatárok a felszabadulás után egy-kettő a magyar kapu előtt teremnek és a bíró elnézéséből majdnem gólt érnek el.

A 20-ik percben a magyarok újabb kornert érnek el, a balszerencse azonban most sem hagyja el őket. Két perc múlva Kertész II. szabadrúgása frontba veti a magyar csatársort, de Blum és Gold erőteljes játékot folytatnak. Seiden a 24-ik percben juttatja egyetlen veszélyes labdáját a kapu felé és Kannhauser kornerre ment, amely eredménytelen.

A 38-ik percben Tóth – Seiden – Orth vezetnek támadást, Ausztria ezekben a percekben erősen alulmaradt, 5-6 perccel a meccs vége előtt azonban ismét frontba kerül. Wanna és Ister lelkesen küzdenek a győztes gólért, a hátvédek azonban sikerrel állnak ellent.

A közönség ekkor már régen belenyugodott abba, hogy a meccs döntetlenül végződik és így ideges feszültséggel nézi, hogy a bécsi csatárok nem várt veszélyes támadásokkal közelítik meg a magyar kaput. A magyar védelem azonban derekasan állja meg a helyét. Az utolsó fél perc a magyaroké, eredmény azonban nem adódik és így a 49-ik magyar osztrák meccs 1:1 arányban döntetlenül végződik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A magyar válogatott Tóth, Takács, Obitz, Kertész II. Mandl, Opata, Orth, Neuhaus, Molnár, Seidner, Schlosser Az osztrák válogatott
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98