Dtum
Login with Facebookk
1922 | Augusztus

A cigány ügy rendezése

A közigazgatás örök tengeri kígyója, „a cigányügy rendezése” ismét kisért. Mint miskolci tudósítónk írja, Abauj- és Zemplénmegyében valósággal türhetelenné lettek a cigányviszonyok. A folytonos lopások, garázdálkodások azt az elhatározást érlelték meg a két vármegye hatóságában, hogy felterjesztést intézzenek ebben az ügyben a belügyminiszterhez.


A felterjesztésben elmondják, hogy a kóborcigányok közbiztonsági szempontjából már azért is veszedelmesebbé lettek, mert számuk nagyon megnövekedett, mert számuk nagyon megnövekedett. Ezek a vándorló familiák két-három hetenként változtatják tartózkodási helyüket s egy-egy helyről való távozásuk utján eltünt lovak és egyéb élőállatok, feltört pincék, megdézsmált élelmiszerraktárakat jelzik.


Arra kérik a hatóságok a belügyminisztert, vizsgáltassa meg az egyes cigánynegyedek elhelyezését, rendelje el a cigányok törzskönyvelését és kétszeres gonddal figyeltesse a közigazgatási hatóságokkal a cigányok viselkedését. Végeredményben azt célozza ez a felterjesztés, hogy a hatóságok rákényszerítsék a cigányokat az állandóan egy helyben való tartózkodásra és munkaalkalmak nyujtásával szoktassák őket munkához.


Az abauj és zempléni hatóságok jóindulatu, de mindenesetre naiv törekvése aligha fog sikerülni. Mert hiszen közszólammá vált már az az igazság, hogy „nem szokta a cigány a szántást”, de másfajta helyhez kötött munkát sem.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98