Dtum
Login with Facebookk
1922 | Augusztus

A jelzálogbankok és a régi jelzálogkölcsönök

Hire járt, hogy a háboruelőtti jelzáloggal fedezett tartozások visszafizetése tekintetében valamely kormányintézkedés készül. Ebben az ügyben dr. Ferenczi Lajos, a Magyar Jelzálog hitelbank ügyvezető igazgatója a következőket mondotta: 

Nem hiszem, hogy ilyfajta kormányintézkedés adatnék ki, annál kevésbbé, mert hiszen a kivételes hatalmon alapuló rendeletek kiadása már megszünt. Törvényhozási intézkedés ilyen értelemben a nemzetgyülés összeállitása folytán kevés reménnyel kecsegtet. Hogy azonban egy intézkedés jogosult volna, az előttem nem kétséges.

Kétségtelen anomália ugyanis az, hogy a jelzálogos adósok a mai papirkoronákban fizetik vissza régi, aranyban felvett tartozásaikat, ugy hogy azok az intézetek, amelyek frankról vagy aranyvalutáról szóló obligációkat bocsátottak ki, ennek következtében igen nehéz szituációba jutottak. Ezek az intézetek és bankok joggal remélik, hogy a jelzálogos és községi kölcsönök nem lesznek visszafizethetők a mai papirkoronákban.

Szó van esetleg arról, hogy a hitelezők javára egy moratórium rendeltetnék el, ami lehetővé tenné azt, hogy a hitelezők ne legyenek kötelesek mai koronákban követeléseiket elfogadni. Voltaképpen azok, akik régebben kölcsönt vettek fel és ma fizetik vissza, a legnagyobb hadigazdagok, mert ők élvezték a korona leromlásának összes előnyeit.

Az állam az adóztatás politikájánál nem szabad, hogy megfeledkezzék ezekről a körülményekről, annál is inkább, mert módjában volna az államnak kisegiteni azokat az intézményeket, amelyek épp a záloglevelekből kifolyólag és a külföldi kötelezettségeik révén kerültek közismerten nehéz helyzetbe.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98