Dtum
Login with Facebookk
1922 | December

Rövid hírek

A magyar fascisták alakuló ülése
Vasárnap délután 3 órakor tartotta meg az Országos Fascista-Mozgalom alakuló gyülését. Az ülést Hornyánszky Zoltán ideiglenes elnök nyitotta meg, aki beszédében rámutatott azokra a körülményekre, amelyek a magyar társadalmat egy ujabb, erőteljes s a haza érdekében mindenre összefogó mozgalomra indította. Utána Harádi Barnabás beszélt, majd Friedrich István állott szólásra, aki kijelentette, hogy büszkén vallja magát a fascisták közkatonájának, egyben rokonszenvét fejezte ki Németország iránt, ami azt is jelenti, hogy lesz még feltámadás Hamburgtól Bagdadig.

Utána Kiss Menyhért beszélt. Majd az alapszabálytervezet került felolvasásra, amelyet egyhangu lelkesedéssel a jelenlevők el is fogadtak. Majd a vezetőség megválasztására került sor. Ügyvezető igazgató lett Jackovics, elnök Csuri Jenő és Sármezei Endre.


Az ülés este fél hét órakor ért véget.

 

 

Megalakult a „Hungarista Tábor”

A magyar fascisták toborzóinak tagjai ellen, - mint ismeretes – a rendőrség eljárást indított, amelynek folyamán több vezető politikust hallgattak ki, akik a magyar fascisták vezetői és a tábor kezdeményezői voltak. A rendőri vizsgálat lefolytatása után a magyar fascista tábor müködését a belügyminiszter csakis abban az esetben engedte meg, ha a fascisták alapszabályokkal bíró nyilvános egyesületté alakulnak át.


Ennek értelmében a fascisták tegnap a vármegyeház nagytermében alakuló gyülésre jöttek össze. Ezt megelőzőleg azonban egy éjszakai zárt ülést tartottak, ahol a tagok kisebb számmal jelentek meg és ezen az ülésen elfogadták az alapszabályokat. Minthogy ennek az ülésnek nem volt nyilvános jellege, a formális ülést tegnap tartották meg.


A gyülésen ezernél több ember jelent meg és azon a rendőrség képviselője is jelen volt. Az ismert politikusok közül ott voltak Friedrich István, Weiss Konrád, Haller István, Hornyánszky Zoltán, Kiss Menyhért stb. A gyülés a legnagyobb rendben folyt le és többek felszólalása után az alapszabályokat egyhangulag elfogadták és most jóváhagyás céljából a belügyminiszter elé terjesztik.


A magyar fascista tábor a mai naptól kezdve „Hungarista Tábor” címen fog nyilvánosan működni.

 

 

Narutovicz a lengyel köztársaság elnöke
Varsó december 10.
A nemzetgyülés ülésének befejezése után Rataj. a sejm elnöke, Trampczinszk, a szenátus elnöke és Novák miniszterelnök a Brühl-palotába mentek, hogy Narutovicz külügyminiszterrel közöljék köztársasági elnökké való megválasztását. Narutovicz a választást elfogadta. Az elnök ezután a kormány tagjait fogadta, aki üdvözletüket fejezték ki.

 

 

Rögtönitélő biróság elé állitják Narutovicz gyilkosát
Varsó, december 17.
Neiwiadowaki, Narutovicz gyilkosa, kihallgatása során azt vallotta, hogy önszántából cselekedett és előzetesen senkivel sem szőtt összeesküvést. Tettének okául azt hozta fel, hogy az elnökválasztáskor leadott szavazatok számarányából nem tünik ki a nép bizalma. A vizsgálatot még ma befejezik s utána a gyilkost rögtönitélő biróság elé állitják.

Az uj lengyel kormány
Varsó, dec. 17.

Az uj kormány tegnap a késő esti órákban megalakult. A kabinet tagjai a következők: miniszterelnök és belügyminiszter: Sikorski László tábornok, a vezérkar főnöke: külügyminiszter: Skrsynaki Sándor bukaresti rendkivüli követ és meghatalmazott miniszter; pénzügyminiszter: Jastezebski: hadügyminiszter: Sosnkowski: vallási és közoktatásügyi miniszter: Mikulowski-Pomorski: közlekedésügyi miniszter: Zagorni-Marunowski: kereskedelemügyi miniszter: Strassburgert földmivelésügyi miniszter: Raczunski, közmunkaügyi miniszter: Lopuszanszki: népjóléti miniszter. Chodzko, szociális gondoskodás: Durowski.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A nemzeti alapon működő magyar szocilista-párt nagygyűlése Gabriel Narutowicz Az új kormányfő  Wladislav Sikorski
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98