Dtum
Login with Facebookk
1922 | Február

Záróra

Szeretném én látni azt a kormányr, amelyet támogatok – mondotta egyszer még a régi jó világban egy kuruc természetű országgyűlési követ. És ebben a mondatban nemcsak a maga ellenzéki természetéről tett vallást, hanem – en miniature – fotográfiáját adta a magyar természetnek is.

 

Mi mindig ellenzékiek vagyunk mi mindig szidjuk a kormányt. Ha erélyes – zsarnok abszolutizmus van, ha nem erélyes – lehetetlen, csellengő a politika. Pedig a kormányok nem is mindig rosszak. Ime, a Bethlen-kormány ellen mennyit tüzelnek. Hogy nincs szabadságjog, meg nincs jogbiztonság, nincs helyes adópolitika, meg tudja a jó ég, hogy még micsoda.

 

Nem addig van az nagy jó uram! Ne csak az egyik kezét tessék nézni a kormánynak, azt, amelyik nem ad, hanem a másikat is, azt amelyik ad. Lám, a belügyminiszter most megint milyen kedves prezenttel lep meg bennünket. Visszaadja nekünk, javithatatlan lumpoknak – ha csak részben is – az éjszakát. Megtoldja a zárórát hatvan egész perccel, hatvan drága, ragyogó perccel, éjfél után két óráig üldögélhetünk ezután korcsmában, kávéházban, egyéb éjféli tanyán és szemünkben megcsillan a boldog idők emléke.

 

Talán….talán…Talán nem messze már az idő, mikor a New-York kulcsát amelyet a háboru elején nagy keservesen kihalásztak, ujra be lehet dobni a Dunába, mikor a kávéház kilincsét mentünkben, az első reggelizőnek adjuk, mikor a kapucinert megint fel lehet iratni, mikor a törzsasztalnál lehet veséket operálni reggelig, mikor hazaérve nem kell már aperrgeldet fizetni, mert nyitva a kapu.


Hála a kormánynak, hála és elismerés. És nem kell szántszándékkal a legsimább kákán is csomót keresni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98