Dtum
Login with Facebookk
1922 | Január

A hónap rövidhíreiből

A kormányzó a falu értelmiségéhez

A „Falu” Országos Szövetség kulturfolyóirata, A Falu karácsonyi számának élén Horthy Miklós kormányzó szózatát közli a falu értelmiségéhez. A legmagasabb kézirat így hangzik:

„Kezdettől fogva őszinte érdeklődéssel és szeretettel kisérem a falvaink gazdasági és kulturális viszonyainak javítása érdekében megindított mozgalmat. Arra kell törekednünk, hogy a vidéken élő főldmívelő- és iparoslakosság falujában megtalálhassa mindazt, amit a haladó kultura az emberiség áldásává tett. Örömmel látnám, ha a vezető értelmiség támogatná a Faluszövetséget abban a törekvésében hogy a falvakat ne csak gazdasági, hanem erkölcsi és szellemi érdekeiben is gondozza és előre vigye”.
Horthy. 


A románok tönkre akarják tenni a magyar telepes-kisgazdákat

A román hivatalos lap, a Monitorul Offizial törvénycikket közöl, amely szerint a telepes-kisgazdák birtokai minden beruházással együtt kártalanítás nélkül odavesznek, ha a telekkönyvi átírás 1918. december 1. után történt. A telepesek között érthetően óriási izgalmat okoz a törvény, mert a teljes pusztulásukat vonja maga után. A bánáti telepesek nagygyűlést tartottak, amelyen tizennyolc község tiltakozott a sérelmes törvény végrehajtása ellen. 


Harmincezer koronás pályadíj a többtermelés módjait tárgyaló munkára

A Közgazdasági Társaság keretében meginduló többtermelési akció céljaira Szold Manó nagybirtokos 30.000 korona pályadíjat tűzött ki a többtermelés módjait tárgyaló mű jutalmazására. 


Mennyi a világ adóssága

A newyorki National City Bank kimutatást készített az egyes államok ezidőszerinti adósságáról. A statisztika szerint jelenleg 95.412 millió fontsterling adósság terheli az összes államokat. Legtöbb adóssága van Németországnak, utána következik Lengyelország, majd Franciaország. Magyarország 3550 millió font sterling adóssággal szerepel a listán; ez az összeg körülbelül 900 milliárd koronának felel meg. 


A mezőgazdasági munkások ingyenes jogsegélye

Mayer János földmívelésügyi miniszter a gazdasági munkások ingyenes jogvédelmének céljából a m. kir. földmívelésügyi minisztériumban „gazdasági munkás jogvédő irodá”-t szervezett. Az iroda helyisége a földmívelésügyi minisztériumban II. emelet 206. szám alatt van és kettős a hivatása: egyrészt a gazdasági földmunkások és a gazdasági cselédek munkaszerződéséből felmerülő vitás ügyekben az ingyenes jogi tanácsadás, másrészt azokban a peres ügyekben, amelyek a munkaszerződésből merülnek fel, a díjtalan jogi képviselet nyujtása. Ennek a működésnek érdekében az iroda az egész országra kiterjedő hálózatot létesít.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Karácsony a trianoni határokon túl... A babocsai polgári olvasókör ifjúsága műkedvelő előadást rendezett.
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98