Dtum
Login with Facebookk
1922 | Január

A fa elfolyósítása

A hajlított butorok készítése igazolja, hogy a fa puhítható, tehát halmaz-állapotában változás áll elő. Az eddigi eljárások szerint azonban a kihülés után visszakapja régi keménységét és újból elveszti nagyobbfokú hajlíthatóságát is.

Egy újabb svájczi szabadalom szerint sikerült olyan eljárást feltalálni, hogy a fa a kihülés után is hajlítható marad és megtartja a hajlítás utáni alakot, vagyis rugalmasságából is sokat veszít. A fát főzéssel és gőzöléssel fokozatosan megpuhítják, ilyen állapotban a farostok irányában úgy kalapálják össze, hogy a kihülés és száradás után nem foglalják el régi helyzetüket a rostok.

Az így elkészített fa elveszítvén merevségét, igen sok czélra, például czipőtalpak készítésére is alkalmas. A mühlheimi szénvizsgáló-állomás laboratóriumában most azután sikerült 1 bizonyos föltételek mellett a fát vízben is oldhatóvá tenni.

Az elfásodást okozó u. n. lignin-anyagok chemiai összetételének pontosabb megállapításán kívül valószínűleg nagy gyakorlati jelentősége is lesz a fa elfolyósításának. Először lúczfenyőt extraháltak benzollal, de ez csak 0.24 % gyantás anyagot oldott ki, majd az extrahálásnál fokozták a nyomást és a hőmérsékletet 250 °-ra emelték; így 16.2 % oldódott.

Ezután megpróbálták a tölgy-, fenyő-, bükk-, nyár-, korhadt fát, lignitet, tőzeget, harasztokat, zsurlót, szalmát, fenyők és lombos fák leveleit, bükk-kérget stb. hasonlóan kezelni és az eredmény mindig kedvező volt. Az extrahálást 6-szor megismételve, a kapott fa-oldat szobahőmérséken megszilárdul, de már a kéz melegétől nyúlós lesz, barnásfekete színt ölt és igen sokféle anyagban oldható. 

A tőzeg, levelek, szalma oldata viaszszzerű, homolyos felületű és éterben teljesen oldódik. Ha víz jelenlétében végezték az extrahálást, akkor egyszeri eljárással is ugyanilyen eredményt értek el és 250°-on tisztán vízzel a nyárfa 83 %-át és a bükkfa 85 %-át sikerült oldhatóvá tenni. Az oldat aceton és különböző savakon kívül pyrocatechint, furfurolt, formaldehydet és acetaldehydet tartalmazott.


Dr. Hollendonner Ferenc.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Tizennyolc halottja és negyven sebesültje van a biatorbágyi pokolgépes kommunista merényletne Tizennyolc halottja és negyven sebesültje van a biatorbágyi...
Vasárnap éjszaka szörnyü, embertelen gaztett hire terjedt el...
Hohenberg Zsófia herczegnő eljegyzése Hohenberg Zsófia herczegnő eljegyzése
Mint beavatott helyről közlik, Hohenberger Zsófia kir. herczegnőnek...
Rajtaütésszerű támadásokkal 4:1 arányban verte az Újpest a Ferencvárost Rajtaütésszerű támadásokkal 4:1 arányban verte az Újpest a...
Hétezer néző előtt mérkőzött a megyeri stadionban a Ferencváros és az...
Újpest – Slavia 2:2 (2:1) Újpest – Slavia 2:2 (2:1)
A Hungária – Beogradszki mérkőzés után került sorra az Újpest...
Zsidószármazású a kivégzett nyilas belügyminiszter, Vajna Gábor felesége Zsidószármazású a kivégzett nyilas belügyminiszter, Vajna Gábor...
A népügyészség nagy eréllyel folytatja Vajna Gáborné ügyében a...
Tornaünnep és kongresszus Bernben Tornaünnep és kongresszus Bernben
A julius 16-án Bernben tartott tornaünnep a világ minden...
Katonai uralom Szerbiában Katonai uralom Szerbiában
I. Péter király uralkodása mézes heteinek ugy látszik vége. A junius...
FTC – UTE 2:1 (0:1) FTC – UTE 2:1 (0:1)
FTC kezd, de Csontos már az első percben a zöld-fehérek kapujára lő....
Gáspár Lajos bajuszkötőgyárost fényes nappal revolverrel megtámadta és ki akarta rabolni két züllött fiatalember Gáspár Lajos bajuszkötőgyárost fényes nappal revolverrel megtámadta...
Két rendőrfőtörzsőrmester perceken belül el is fogott a Royal-szálló...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98