Dtum
Login with Facebookk
1922 | Július

Ma hirdetik ki az ítéletet az orgoványi bünpörben

Szeptemberben tárgyalják a többi atrocitási bűnpert


Visszautasíthatja-e Héjjas az amnesztiát? - Az áldozatok családtagjai kártérítési pert indítanak Héjjas ellen


A Magyar Hiradó jelenti: A budapesti kir. katonai törvényszék ma délelőtt 10 órakor hirdeti ki ZBONA János és 5 társa bünpörében meghozott itéletét. Dr. Schmitz Rudolf ezredes-ügyész - mint ismeretes - mind a hat vádlottal szemben halálos ítélet kimondását inditványozta, ezzel szemben a védők ugy érveltek, hogy a legszigorubb büntetés a fennforgó körülmények folytán nem szabható ki.
Az bizonyos, hogy a mai itélet semmiképp sem válik jogerőssé és lehetséges, hogy fellebbezést jelent be az itélet ellen ugy a közvád képviselője, mint a védelem is, ugy hogy kétségtelenül felkerülnek a bünper iratai a legfelsőbb katonai törvényszékhez.

 

Közben a csendőrügyészség dr. Schmitz Rudolf ezredes irányítása mellett még több olyan bünpert készít elő főtárgyalásra, amely a Duna-Tisza közötti atrocitások gyüjtőneve alá tartozik és amelyekre a kibocsájtott amnesztia rendelet nem vonatkozik. Ezeknek főtárgyalására azonban csak szeptemberben kerülhet sor.


Az orgoványi rablógyilkosság bünperéből ágazodott ki Héjjas Ivánnak az az ügye, amely a sajtót most élénken foglalkoztatja. A főváros jogászvilágában erősen pertraktálják a kiadott hivatalos jelentéssel szemben, hogy Héjjas Ivánnak az amnesztiát visszautasító nyilatkozata érvényesnek tekinthető. Sok büntető jogász olyan véleményt nyilvánított, hogy a közkegyelem a vádlottakra olyan előnyt, kedvezményt jelent, amelynek elfogadása nem kötelező erejű. Kriminalisták precedens esetekre is hivatkoznak. IV-ik Károly király megkoronáztatása alkalmával is kiadott amnesztia rendeletet és több esetben előfordult, hogy egyes bünvádi eljárásba fogott terheltek az amnesztiát sem fogadták el: kijelentették, hogy nekik nem kegyelemre, hanem bírói elégtételre, rehabilitációra van szükségük.

 

A budapesti kir itélőtábla konkrét esetében kimondotta, hogy bíróságok kötelesek érdemileg letárgyalni az olyan ügyeket, amelyekben a vádlottak a közkegyelmet nem fogadták el. Más kérdés most aztán az, hogy Héjjas Iván mint katona hasonló elbírálás alá esik-e, mert a katonai bűnvádi eljárás ilyen esetekre nem intézkedik.


Függetlenül azonban az amnesztia visszautasításától, ugy hírlik, hogy Héjjas Iván ügye mégis csak a bíróság elé kerül kártérítési kötelezettségének megállapítása céljából. A meggyilkolt áldozatok visszamaradt családtagjai között szó van arról, hogy pert indítanak Héjjas Iván ellen is kártérítési igényűk megállapítása iránt. A magánjog szerint a kárigény 32 év után évül el, tehát a per megindításával a családtagok még nem késtek el.


A polgári bíróság e per keretében elbírálja azt, hogy joga volt-e Héjjas Ivánnak kivégzésre parancsot adni, mert ha nem, akkor valószínüleg mindenképpen felelős az okozott összes károkért. Az ilyen kártérítési kötelezettség megállapítást aztán semmiképen sem esik amnesztia alá.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A Nemzeti Színház története A Nemzeti Színház története
A színház nem eredeti talajából kinőtt virága a magyar kultúra...
A természetbúvár Goethe, a fajok A természetbúvár Goethe, a fajok
Midőn 1789-ben olaszországi utazásakor a velencei Lidón tartózkodott,...
Szabadlábra helyezték Podmaniczky Félixet
A büntetőtörvényszék vádtanácsa ma délelőtt szabadlábra helyezte báró...
Mit beszélnek a tőzsdén? Mit beszélnek a tőzsdén?
Rendkívül felvillanyozóan hatnak úgy az értékpiacra, mint a gazdasági...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
Félhivatalos hirek szerint a kormány egy rendeleten dolgozik, amely...
Hirtelen maghalt a rabkórházban egy leleplezett zsaroló álrevizor Hirtelen maghalt a rabkórházban egy leleplezett zsaroló álrevizor
Néhány nappal ezelőtt Glanz Tivadarnét, akinek a Gömbös Gyula 13....
A kihágókról A kihágókról
Éjjeli sétahangversenyzők, szokásos rendőrsértők, szenvedélyes...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
A földmivelésügyi miniszter értesitette a vármegyék alispánjait, hogy...
Montignoso grófnő találkozása gyermekeivel Montignoso grófnő találkozása gyermekeivel
Montignoso grófnő anyjával a toszkánai nagyherczegnővel és leányával,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98