Dtum
Login with Facebookk
1922 | Július

Mozaik

Csak két pillanatfelvétel a megfigyelés kodakjával, anélkül azonban, hogy bármiféle morált is óhajtana a fotografus e hir enyveshátakhoz fűzni. Célja – ha ugyan egyáltalán van célja – mindössze annyi, hogy a fotográfiákat oda tartsa a pesti ember szeme elé azzal: nézd meg jól, mert nem olyan vagy, amilyennek a masina lekap, ha nem vigyázol oda, ha nem vágod magad pózba, nem affektálsz, nem szinészkedsz, hanem mégy egyenesen az utcán, feltartott fejjel és hátadat nem görbíti meg sok apró és nagy komiszságodnak terhe.


A luxuskutyák most nagy divatban és nagy becsben vannak. Könnyen érthető. Egy ilyen dög kényesebb bélű, mint akármelyik középiskolai tanár, tehát eltartása is jóval többe kerül. Már pedig ma, mikor az ország lakosságának igen tekintélyes része nem ehetik naponta kedve és étvágya szerint, csak elég uri passzió egy hasznot nem hajtó, rengeteg fogyasztó játékszert tartani, amely eleszi mások elől az eledelt. De nem ez a fontos.


Ahogy megyek a köruton, egyszerre dühös csaholást és lélegzetfojtóan ijedt sikoltozást hallok. Egy kis lány sikoltozik - hat éves lehet – ijedt sápadtsággal igyekezve fal felé a körülötte ugráló hatalmas farkaskutya elől. A farkaskutya - hivatalos kutyológiai nevén német juhászeb - mint méltóztatik tudni, egyike a legnagyobb és legizmosabb kutyáknak. Lehet hogy tréfál, lehet, hogy csak ijesztgeti a gyereket, lehet, hogy éppenséggel játszani akar, a gyerekek azt nem tudja, a gyereket csuklás kapja elő a rémülettel és a szemei fájdalmasan nagy karikára nyilnak.


Három vagy négy percig tart ez a csunya jelenet. Senki nem mer a kutyához nyúlni, mert hátha harapós, még az gazdája sem, aki tíz lépésről igyekszik a rakoncátlan fenevadat csillapítani:
- Duxi, Her! Duxi, sofort her! Duxiról lehámlik a német kultúra, Duxi most nem érti a germánok idomját, Duxi passziózik. És csak akkor hagyja abba, amikor becses kedvtelése már megelégelte az ugatást.


Minthogy, igéretünkhöz nem füzünk tanulságot ehhez a kis meséhez, csak megmondjuk, hogy mi történt:
A kis lány odatámaszkodott a ház falához és biztosan nem a Nemzeti Színházban tanulta azt a mozdulatot, amellyel a jobbkezét szegény, pici halálrariadt szivecskéjére szorítja. Duxit néhány lépessel odébb rendszabályozza a gazdája. A kezében tartott, összehajtogatott ujsággal néhányszor szelíden meglegyinti:
- Du Spitzbub, du!
És a hangján valami nem titkolható büszkeség játszik. És tovább mennek. A kislány ottmaradt, mert a lába annyira remeg, hogy még nem tud elindulni.


Sokan vannak  sánta és lassújárásu emberek szép fővárosukban. Istenem, háború volt és ezer más szörnyüség. Elnéztem a napokban egy ilyen nehézlépésű embert. Elnéztem, mert lemérem, a mellettünk fekvő ezrednél szolgált, szakaszvezető és egyszer nagyon megtalálta nyomni a gránát szele. Akkor nem tudott a két lábára lépni sokáig. Most pedig, ha lassan, óvatosan is, de szépen ellépked, ugy, mint a kényelmesen sétáló emberek szoktak.


Az Andrássy-uton megy keresztül. Már bot sem kell neki. Szépen, rendesen rakja egyik lábát a másik elé és senki sem látná meg rajta, hogy egyszer az a veszély fenyegette, hogy béna marad életére. Az Opera felől egy autó jön. Őrült iramban. És tülköl. De fordulni csak nehezen tud szakaszvezető barátom, futni pedig egyáltalában nem. És folyton közelebb és ez autó - másodpercek tizedrésze csak az egész - és folyton tülköl és barátom - most már barátom - arcán kínos erőlködés. Egy rémült másodperc - az autó lefékez. Egy centiméterrel gurul el barátom mellett és utasai - dühös rosszalással néznek vissza utána ...

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
NAGY MARATHON. NAGY MARATHON.
Már megírtuk, hogy az olasz Dorando, a londoni olympiai...
A főváros és az önkéntes adó A főváros és az önkéntes adó
A főváros közgyűlésén a kormánypártiak és ellenzékiek paktumot...
Az osztrákok lezárták a határt a magyar liszt, gyümölcs és főzelékfélék előtt Az osztrákok lezárták a határt a magyar liszt, gyümölcs és...
A magyar-osztrák kereskedelmi szerződés – mint ismeretes...
Félreállni vagy szembeszállni Félreállni vagy szembeszállni
Peidl Gyula, a szegedi második választókerület képviselője, vasárnap...
Tünemény és sírógörcs a jégen Tünemény és sírógörcs a jégen
A jövő héten az Engadin csodálatos völgyében St. Moritzban...
A párizsi világkiállitás A párizsi világkiállitás
Közel egyhónapos késéssel, de május végére mégis megnyílik a párizsi...
A repülőgép-gyárban A repülőgép-gyárban
Közeledik már az az idő, amikor az emberek majd igy szólnak...
Az elvált Wölfling-pár Az elvált Wölfling-pár
Egyik legutóbbi számunkban bemutattuk már Wölfling Lipótot és volt...
Erősen esik az élelmiszerek ára – Bécsben Erősen esik az élelmiszerek ára – Bécsben
Mint a bécsi lapokból látjuk, az élelmiszerpiacokon napról-napra...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98