Dtum
Login with Facebookk
1922 | Július

Az orosz-lengyelországi export (I.)

Irta: Herger Kazai Tihamér

Az európai gazdasági viszonyok konszolidációjának egyik legfontosabb feltétele, hogy a szovjet-uralom által a világkereskedelemtől ugyszólván hermetikusan elzárt orosz birodalom nagy felvevő képességű piacai ismét megnyíljanak. Az Oroszországba való export egyelőre közvetlenül lehetetlen s azt csak Lengyelország közvetítésével bonyolíthatjuk le.

A magyar-lengyel kereskedelmi kamara rendezésében nagykállói Nagy Dezső kereskedelemügyi miniszteri osztálytanácsos ez év elején a Magyar Kereskedelmi Csarnok nagytermében erre vonatkozólag érdekes előadást tartott. Nevezett, ki e kérdés tanulmányozása céljából hosszú időt töltött Lengyelországban, előadásában kimutatta azt, hogy a magyarországi árúk exportja Oroszországba célszerűség és gazdasági, de politikai szempontból Lengyelországon vezet keresztül. 

Lengyelországban – felismerve földrajzi fekvésének fontosságát – az ottani közgazdasági tényezők a transito-forgalom nagyszabású megszervezéséhez fogtak. Alakulóban van komoly tényezők bevonásával elsőrangú pénzintézetek és közgazdasági vállalatok hozzájárulásával a Keleti Kereskedelmi Egyesülés Részvénytársaság 250 millió lengyel márka alaptőkével.

E társaság a magyar érdekeltséget is hajlandó érdekkörébe kapcsolni, ha legalább 20 millió magyar korona értékű részvényt jegyeznének, mely esetben természetesen a társaság igazgatásában is résztvennének. A Magyar-Lengyel Kereskedelmi Kamara összeköttetésbe lépett eme alakuló részvénytársasággal s a részvények jegyzése is a kamaránál történhetik. 

Tekintve már most Lengyelország jelenlegi gazdasági helyzetét, azt tapasztaljuk, hogy az utóbbi időben lényeges javulást mutat, a lengyel márka meglehetősen stabilizálódott. Helyes pénzügyi politikával sikerült a több száz milliárdos deficitet lényegesen redukálni, a kormány nagyarányú beruházásokat eszközölt, külföldi tarozásának egy jórészét már ki is fizette és most komoly tárgyalásokat folytat egy milliárd francia frank, négy millió angol font és 25 millió dollár kölcsön felvétele ügyében, amelyek körülbelül 300 milliárd lengyel márkának felelnek meg. E kölcsönök fogják lehetővé tenni nemcsak a valuta stabilizációját, hanem ez év végére tervezett jegy-kibocsájtó bank felállítását is.
(Folyt. köv.)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98