Dtum
Login with Facebookk
1922 | Június

Töltögetés

Kapásnövényeink ápolási munkái körül a legfontosabbak közé tartozik a töltögetés, mikor a talaj legfelületesebb, a naptól és levegőtől jól megérlelt és elporlasztott rétegét bizonyos növény tövébe halmozzuk. Ezen felhalmozott tápanyagokban dús föld a növényt sok hajszálgyökér képzésére ingerli, azaz erősíti a tápláló gyökérzetet. Mellékes, de ugyancsak jelentős haszna a töltögetésnek az, hogy egyúttal irtjuk a gyomot is.

Töltögetni szokták a repcét, dohányt, cirokot, tengerit, burgonyát stb.
Legjobban meghálálja a töltögetést a burgonya, mert szárából – minél nagyobb részt fedünk be – annál több földalatti stoló képződik, azaz olyan oldalszár, melynek végén egy-egy gumó fejlődik. A töltögetéssel tehát a termést fokozzuk. Különösen fontos a burgonya töltögetése ott, hol a vetőgumókat sekélyen ültetik talajba.

Már a kukorica nem oly fontos; sőt sok gazda nem is tartja jónak, meggyőződésük szerint a talaj töltögetés után sok vizet veszít, azaz kiszárad. Több kísérlet beigazolta, hogy a szél se dönti ki a nem töltögetett tengerit, tehát ezen okból is bátran elhagyható.

A töltögetést kézi kapával pontosabban lehet ugyan végrehajtani, de az ilyen munka szaporátlan és azért drága. Akinek nagyobb burgonyaföldje van, vásároljon töltögetőekét, mely elé ló (öszvér, ökör) fogható s így olcsón, gyors munkát végez.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98