Dtum
Login with Facebookk
1922 | Május

A mongolica

Irta: Baranyai Lajos

Mikor még hazánk folyói nem voltak szabályozva, a gyakori áradások alkalmával óriási területeket öntött el árjuk. Ezért a folyómedrek mentén széles sávban nagy területeket nem tehetett művelni, hanem mocsarakkal tarkított füves területek voltak ezek, melyeken azonban kedvére tanyázott és jól táplálkozott a sertés. A Dunántúlon, a Kárpátok és Királyhágó lábainál elnyuló – akkor még ki nem irtott – erdőrengetegek bükk- és tölgy-makk termésükkel, a talajokban élő gombákkal, férgekkel, csigákkal kitünően táplálták a sertést. 

A honfoglaló magyarok új hazájukban letelepedve, csakhamar megkedvelték a sertéshúst és szalonnát, mely utóbbi ma is legkedveltebb eledele a vérbeli magyarnak. 

Eleinte a Dunántúlon egy hosszúfejű, felálló fülű, pontyhátú, hosszú lábú, rövid törzsű, ordasba átmenő szőke sertés tenyészett, melyet „bakonyi” elnevezés alatt emlegettek. Ezzel szemben a goromba, nagytestű, széles, mély és hosszú törzsű, verestől a sötétbarnáig változó szinezetű „szalontai”-nak hazánk keleti részében volt a tenyészterülete. 

A XIX. század elején azonban már e fajták a kereskedők, illetőleg az akkor irányadó bécsi piac igényeit nem elégítették ki. A szalontainak igen szálkás, goromba húsa, csekély szaporasága és lassú fejlődése, a bakonyinak a kisebb hizékonysága és kevésbbé megfelelő testformái miatt egy délről beözönlő sertés: a mongolica miatt ki kellett pusztulnia. 

E jövevény, a napjaikban már általánosan elterjedt mongolica gazdasági értelemben véve tetszetős formákat mutat. Aránylag kicsi fején előre és félig lekonyuló, középnagy, szőrcsigákkal benőtt fülkagylókat visel. Tarkója elég erős ahhoz, hogy a keményebb talajban turkálva is megkereshesse kedvenc csemegéjét: gombákat, pajorokat, csigákat stb. A középhosszú s oldalt kissé domborodó nyak majdnem egyenes hátba és csak alig csapott farba megy át. Az oldalak elég íveltek, a szügy csak rossz tenyészetekben horpadt. A lábak nem hosszúak, hanem oszlopszerűek, erős, de nem durva csontúak és acélos inúak. Kemény körmei miatt birja a mongolica tartósan a lábonhajtást is. Kiselejtezik a felhajtott orrú, u. n. „ szuszká”-kat, a hajlott sörteélű és a fültő mögött behorpadt nyakú, valamint a hátul túlnőtt, gacsoslábú és puhacsüdű állatokat. 

A bőr, körmök (turókarima, szempillák) feketék; megtisztítva azonban, szintelen a bőr. A szőrzet nyáron rövid és sima, télen göndör és nemezedő, mi a leghidegebb telekben is jó védelmet nyujt neki. (A nyakon és háton erős sörtékkel birókat ugyancsak kiselejtezik.) Szőrzete a világos és sötétebb árnyalatú szőke mellett lehet fekete és ordas szinű; némelyeknél a hasi oldal sárgásfehér és a hát fekete, melyeket fecskehasúaknak neveznek. 

A mongolica ma is legkedveltebb sertésfajtája a magyar gazdának.
Edzett, amennyiben az idő viszontagságait: a nyári forróságot és a tél hidegét egyaránt tűri. A fertőző betegségekkel szemben is elég ellenálló. A takarmányok minőségét illetőleg igénytelen: megél gyengébb takarmányon is, de azért a jobbat szintén megtudja hálálni, mert ezen gyorsabban fejlődik és igen szép zömök, hosszú törzset növeszt.

Hizóba állítva azonnal zsírra hizik.
A hizlalás alatt csak 5-10%-ot kell kiselejtezni (rossz emésztő, beteg), a többi 4-6 hónap alatt 5 métermázsa szemes takarmány elfogyasztása után 1 métermázsa súlynövekvést ér el, és 85 % átlagos vágósúlyban 52–60% arasznyi széles szalonnát ad. Szalonnájából alig 10% töpörtyű marad. A kiolvasztott zsír ikrás, fehér, elég kemény. 

Hátrányául emlegetik azt, hogy szaporasága gyenge: 4-5 malac. Kivánatos volna évente kétszer malacoztatni, mit megfelelő takarmányozás mellett jól elbir és szaporaságának növelésére csak szapora családokból hagyni meg mindig magdisznót.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A Kovács testvéreket az állam és társadalmi rend felforgatásával vádolják A Kovács testvéreket az állam és társadalmi rend felforgatásával...
Néhány hónappal ezelőtt néhány lázas agyu fiatalemer, aki évek óta...
Egy pengő ezután is egy aranypengőt ér Egy pengő ezután is egy aranypengőt ér
A 33-as bizottság augusztus hó 26-án ujra ülést tartott, melyen...
Az édesgesztenye hazánkban Az édesgesztenye hazánkban
A háború alatt hosszú ideig nélkülözük a valódi olasz marónit, s...
Tízkerekű hegymászó csodaszörny Tízkerekű hegymászó csodaszörny
A technika legcsodálatosabb alkotását mutatták be a közelmultban a...
Mi újság? Mi újság?
Hírek, érdekességek a tudomány és a technika...
Zord idők Zord idők
A kor, a melyet most élünk, tele van az örökkévalóságba beleragyogó...
Milliós vagyont hagyott hátra Baldauf Mátyás, a Mátyás-pince...
Vasárnap délelőtt a régi kép fogadta ismét a Mátyás - pince...
Az első automobil Az első automobil
Mi, akik a harminc- és negyvenév között tapossuk az élet utjait, az...
A csalódottak A csalódottak
A franciákat most másodszor éri keserves csalódás. A könnyen...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98