Dtum
Login with Facebookk
1922 | Március

A vetések tavaszi ápolása

Irta: Hauser János, gazdasági akadémiai tanár

Kora tavasszal a gazda egyik legfontosabb teendője az őszi bevetések boronálása. Amint az időjárás megengedi, ezt a fontos munkát azonnal el kell végezni, hogy a vetések mielőbb kiheverhessék a hosszú tél káros hatását. Tél folyamán még a leggondosabban előkészített talaj is összetömörödik, a sorok közét – különösen, ha az őszi vetések nem tudtak kellőkép megbokrosodni, felverik a gyomok, melyek azután a növényzet további fejlődését hátráltatják. 

A talaj összetömörödésének káros következményei, vetéseink elgyomosodása ellen egyik legbiztosabb védekezési mód, azok tavaszi boronálása. Amint a föld fagya felengedett és a talaj annyira felszikkadt, hogy minden káros következmény nélkül állatainkkal rámehetünk, nem szabad késlelkednünk ezzel a munkával, mert ez nagyon jótékony hatást gyakorol a növényzet fejlődésére. 

A boronálás azonban csak akkor lesz üdvös, ha helyesen választjuk meg alkalmazásának időpontját, a használandó eszközt és a kiviteli módot. 

Az időpont megválasztása azért bir fontossággal, mert úgy a túlkorai, mint a késői boronálással sok kárt tehetünk vetéseinkben. Ha a föld még fagyos, vagy nem szikkadt fel kellően, nem szabad használni. A fagyos földből a borona fogai nagy rögöket tépnek fel, ezáltal nagyon sok növényt gyökerestül kitépünk. Ha viszont a föld még nagyon lágy, állataink lába nagyon mély nyomokat hagy, nagyon sok növényegyedet véglegesen belenyomunk a földbe, a borona fogai a növényzetet besározzák. Az időpont helyes megválasztása tehát nagy fontossággal bír, amelyet egy kis gyakorlati érzékkel helyesen kiválaszthatunk. 

De nagy mértékben függ a boronálás sikere az alkalmazott eszköztől. Sokan azon téves nézetből kiindulva, hogy a nehéz borona sok kárt tesz, könnyű boronát alkalmaznak, ami azonban hiba. A könnyű borona ugyanis csak végigtáncol a sorokon, de fogai nem porhanyítják a sorközöket, a gyomokat legfeljebb kimozdítják, de ki nem tépik s amellett ide-oda ugrálásával sok kárt tesz.

A nehéz vagy középnehéz borona fogai jól porhanyítanak, a gyomokat kitépik, nem ugrál, tehát nem okoz oly kárt. Igaz ugyan, hogy a sorok felett haladó fogai a sűrűbb bokrokból kitép egynehányat, de ez csak előnyös a többi fejlődésére. Különben is ne ijesszen meg bennünket, mert ezt vetésünk pár nap alatt kiheveri s a többi jól kifejlődhetik. Van egy jó gazdai mondás, aki vetését boronálja, ne nézzen hátra, hanem csak előre. 

Fontos végül a boronálás módja is.
A boronát mindig a sorok irányában járassuk. A kereszt irányban való boronálás káros, sok bokrot kitép, a sorokat nem lazítja, nagyon sok gyom megmarad. 

A vetéseket csak addig szabad boronálni, míg oly nagyra nem nőttek, hogy bennük a boronálással kárt tehetünk. Tehát inkább ne, mint későn boronáljunk, de a jó gazda igyekezni fog vetéseit tavasszal idejében megboronálni. 

Okvetlen boronáljuk búzáinkat, vigyázzunk a rozs és ősziárpa boronálásával, mert azok tavasszal a boronálás időpontjában már sokkal fejlettebbek, mint a búzák s bennük esetleg sok kárt tehetünk. 

Gyakran láthatjuk áttelelt vetéseinknél a felfagyás esetét.
Tél folyamán a váltakozó időjárás folytán a nedves talajfelület megfagy, majd felenged, ezáltal a növényzet kimozdíttatik helyéből. Ez szintén egy káros jelenség, amelyen a növényzetnek a talajhoz nyomásával, azaz hengerezéssel segíthetünk.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
S. K. Slavia S. K. Slavia
A magyar sportközönség egyik legkedvesebb külföldi csapata a prágai...
Rövidek Rövidek
A Vorwärts jelentése szerint a birodalmi jobboldali szervezet még...
100.000 pengő vidéki egészségügyi célokra 100.000 pengő vidéki egészségügyi célokra
Kozma Miklós belügyminiszter 100.000 pengő segélyösszeget utalt ki...
Okmányokat hamisított egy grafikus és egy kereskedősegéd
A főkapitányságon letartóztatták Müller Lajos grafikust, akiről...
Popovics Sándor nyilatkozik az aktuális gazdasági kérdésekről Popovics Sándor nyilatkozik az aktuális gazdasági kérdésekről
A Hétfői Hírlap munkatársa felkereste gazdasági ügyeink egyik...
A fehérnemű-rekviráló A fehérnemű-rekviráló
Minden igaz háziasszony őszinte rémületére néha makacsul szokta magát...
Magyarország ugyanakkora külföldi kölcsönt kaphat, mint Ausztria Magyarország ugyanakkora külföldi kölcsönt kaphat, mint Ausztria
Egyik olasz lap közlése szerint az ántánt-államok a hitelsegítő...
A Duna A Duna
A Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig, Európa nyugati feléről a végtelen...
Téli hangulat Téli hangulat
Német és szláv vidéken szokásos, hogy karácsony reggelén, a kis város...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98