Dtum
Login with Facebookk
1922 | Március

Jászai Mari ünneplése

Negyvenhatodik nagygyülést tartotta vasárnap délelőtt a Petőfi-Társaság. Ez a nagygyülés egyuttal hivatalos megnyitója volt annak az ünnepségsorozatnak, mellyel Petőfi Sándor születésének századik évfordulóját meg fogja ünnepelni szerte az országban minden község, minden testület, minden intézmény. A mai nagygyülést Pekár Gyula nyitotta meg.

 


A nagygyülés fő része a Jászai-jubileum volt. Előbb dr. Váradi Antal olvasta fel "Jászai Mari jubileumára" című értekezését, amely vázolja azt a nagyszerű művészi egyéniséget, melyet Jászai Mari neve jelent. Méltatta őt, mint művésznőt, mint honleányt és mint azt a nagyszívű nőt, aki titokban, de annál nagyobb buzgalommal és lelkesedéssel gyakorolja a jótékonyságot. A közönség tapsviharral ünnepelte a müvésznőt, aki maga meghatottan hallgatta az érdekes felolvasást.

 

Ezután Jászai Mari következett. Mikor a dobogóra lépett a közönség felállott, tapsolt, éljenzett s a müvésznő percekig nem tudott szóhoz jutni. Amikor végre elcsitult az ünneplés zaja, Jászai Mari három Petőfi-költeményt szavalt el óriási hatás mellett. A nagygyüésnek ez volt utolsó száma s a közönség még hoszszu ideig ott maradt a teremben, zajosan tüntetett a müvésznő mellett, akinek távoztakor végig le az utcáig sorfalat állottak. Az ünnepség az Akadémia díszteremben folyt le, amely az idén először nyilt meg a közönség számára.


Jelen volt az ünnepségen Horthy Miklós kormányzó, József királyi herceg és Auguszta királyi hercegasszony, báró Wlassics Gyula, Berzeviczy Albert, dr. Balogh Jenő és nagyszámu közönség, amely zsufolásig töltötte meg a nagytermet és roskadásig a karzatokat. Délután 2 órakor az Országos Kaszinóban tartotta a Társaság lakomáját, majd háromnegyed 4-kor volt ünnepélyes megnyitása a Petőfi ereklye muzeumnak a Bajza-utcai Petőfi-házban. Dr. Ferenczy Zoltán alelnök, a Petőfi-ház és ereklyemuzeumnak őre üdvözölte a kormány képviseletében megjelent Pekár Gyula államtitkárt, aki azután megnyitotta az ereklye muzeumot.


A Jászai-ünnepség este fél 6-kor folytatódott a Nemzeti Színház csarnokában. A Petőfi-Társaság nevében Szávay Gyula főtitkár mondotta el lendületes alkalmi ódáját, majd Pekár Gyula adta át a Társaság nevében a nagyművésznő mellszobrát báró Wlassics Gyula kormánybiztosnak, ezután pedig fölavatta a színművészeti Muzeumot. Az ünnepség többi része a szinpadon folyt le.


Itt János király trónszéke körül már felsorakoztak a küldöttségek. Az ünnep nyilt szinpadon folyt le. Amikor a függöny szétlibbent és Jászai Mari pályatársnőitől kisérve megjelent. a nézőtér egész közönsége felemelkedett helyéről és percekig tartó tapssal ünnepelte a jubilánst. Jászai a trónszéken foglalt helyet.


Elsőnek a magyar kormány nevében Pekár Gyula államtitkár köszöntötte az ünnepeltet.
Utána Wlassics Gyula báró kormánybiztos, majd Ambrus Zoltán, a Nemzeti Szinház igazgatósága nevében üdvözölte Jászai Marit. Szász Károly a Kisfaludí-Társaság és a Színművészeti Tanács képviseletében mondott köszönetet. Szávay Gyula a Petőfi-Társaság nevében köszöntötte alkalmi versben, Ivánfi Jenő a pályatársak nevében szólott.


Jászai Mari megindult hangon válaszolt az üdvözlésekre. Ilyen felmagasztalás – mondotta – csak a honmentőknek jár és azoknak, akik áldozatot hoztak életükben. De én sohasem hoztam áldozatot mert nekem oly könnyü és oly szép volt a pályám, hogy én mindig és ma is hálás köszönetet kell hogy mondjak a Nemzeti Szinháznak, hogy megengedte, hogy az ő szinpadán áldozhassak az én életem ideáljának: a szépnek.


Ezután sorra vonultak el a jubiláns előtt az egyesületek és testületek szószólói akik egy-egy szál virággal áldoztak az ünnepeltnek. Az ünnepélyt a Himnusz fejezte be.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Liszkai győzött a Tour de Hongrie második napján Liszkai győzött a Tour de Hongrie második napján
Szegedről vasárnap reggel 7 órakor indul a Tour de Hongrie első napi...
Büntetések áradata Büntetések áradata
Már megirtuk, hogy a MASz atletikai szakosztálya vizsgálatot indított...
Ribizkebor készítése Ribizkebor készítése
Nyersanyag. Készíthető úgy, fehér, mint vörös ribizkéből, utóbbinak a...
Ébredők hadakozása egy rokkant ujságárus ellen Ébredők hadakozása egy rokkant ujságárus ellen
Vasárnap délelőttre az Éme központi vezetősége országos taggyülést...
A Szegedi Torna-Egylet kiváló képességű tornász mintacsapata A Szegedi Torna-Egylet kiváló képességű tornász mintacsapata
A Szegedi Torna-Egylet kiváló képességű tornász-mintacsapatát...
Meghalt Kruspér István Meghalt Kruspér István
A magyar mathematikai és tekhnikai tudománynak egyik úttörője s...
Az olasz válság Az olasz válság
Az ántánt ügynökei – köztük D'Annunzio a reklámhős olasz költő...
Bosszu a meggyilkolt orosz népbiztosért Bosszu a meggyilkolt orosz népbiztosért
Szentpétervárról hivatalosan közlik, hogy Urickij népbiztosnak...
A jótékonycélú magyar – osztrák válogatott mérkőzés A jótékonycélú magyar – osztrák válogatott mérkőzés
Magyarország – Ausztria 2:2 (0:2) A jótékonyság angyala...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98