Dtum
Login with Facebookk
1922 | November

Rövid hírek

Az angol választások
London, nov. 5.
A Reuter-ügynökség jelentése szerint az általános választáson ötvenhét képviselőjelöltet, megválasztottnak lehet tekinteni. Közülük harminchárom konzervativ, tiz irországi unionista, öt liberális, öt nemzeti liberális, négy munkáspárti és egy nacionalista.


Páris, nov. 5.
(Havas) A lapok londoni hiradása szerint az ötvenhét egyhangulag megválasztott képviselő között van Lloyd George és a kormánynak több tagja is.

Bulgária közeledése a kisantanthoz
Bukarest, november 5.
A lapok megerősítik azt a hírt, hogy Stambulinszki miniszterelnök utazásának az a célja, hogy közeledést létesítsen Bulgária és a kisantant elsősorban Románia között. A bolgár kormány ugyanis Románia támogatását szeretné megszerezni annak a kivánságának a megvalósítására, amely Dedeagacsnál való szabad átjáróra vonatkozik. Bulgária ennek fejében a román területen az Égei-tenger felé bolgár területen szabad tranzitóforgalmat ajánl fel.


Stambulinszki egyuttal bolgár alattvalók Romániában zár alá helyezett javainak feloldását kérte. Bratinau miniszterelnök reggelit adott Stambulinszki tiszteletére.

Elkobozták Garami Ernő könyvét

Hónapokkal ezelőtt Bécsben Garami Ernő kiadta a „Forrongó Magyarország” címen megjelent nagyobb munkáját, amelyből több budapesti napilap is hosszabb szemelvényeket hozott. A kereskedelmi kormány Garami Ernőnek e művétől a postai szállítás jogát megvonta és így Magyarország területéről Garami könyvét ki is tiltották. Az országos főkapitány rendelete értelmében nemrégiben detektivek járták be a budapesti könyvkereskedéseket, ahol Garami Ernőnek, a „Forrongó Magyarország” című könyvét keresték megvételre. Itt-ott találtak egy-egy példányt, amelyet aztán elkoboztak.

Lemondott a török kormány

Konstantinápoly, november 5.
(Havas) A kormány lemondott. A kormány lemondása következtében Rifast basa tábornok az angórai kormány rendelete értelmében átvette a konstantinápolyi közigazgatás vezetését.
Hír szerint a lemondott minisztereket az angórai kormány értesítette, hogy hazaárulókként bánik velük, ha továbbra is ragaszkodnak hivatalukhoz.


Konstantinápoly külvárosaiban tüntetések voltak, de komolyabb incidens nem történt. A tömeg barátságosan üdvözölte Pellet tábornokot, amikor elhajtatott a Yildiz-kioszk előtt.
A szövetséges főmegbizottak tanácskoztak azokról az intézkedésekről, amelyeket az uj helyzet tesz szükségessé.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Lloyd George tömeg előtt beszél Konstantinápoly
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98