Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1922 | November

A napfogyatkozással kapcsolatos földmágnességi zavarok

 Az utolsó két évtizedben tervszerű és rendszeres megfigyeléseket végeztek annak megállapítására, hogy napfogyatkozás alkalmával és e tüneménynyel kapcsolatban mutatkozik-e változás a földmágnességi erőben? Hirtelen és nagy változásokat nem lehetett várni, mert ilyenek az önjelző műszereken már régebben szembetüntek volna.

Kisebb változásokról lehetett csak szó, a milyenek azonban műszereinken még megfigyelhetők. Minthogy a földmágnességi erőben nagyon gyakoriak a kisebb ingadozások, úgy hogy aránylag kevés oly nap van, mely az önjelző műszereken teljesen sima, háborítatlan és csupán a szabályos napi változást feltüntető, közbeeső kisebb ingadozásoktól mentes görbét ad, azért a napfogyatkozások alkalmával jelentkező kisebb ingadozások kimutatása nem okoz nehézséget; mert hiszen valószínű, hogy több órára terjedő tünemény alatt fogunk kisebb zavarokat találni a görbéken, vagy az elég kicsiny időközökben kapott közvetlen megfigyelési adatokban.

Nehézséget okoz azonban annak megállapítása, hogy ezek az ingadozások valóban a napfogyatkozással kapcsolatosak. E czélra a mágneses zavarok egyes fázisainak időpontjai s különböző megfigyelő állomásokon szolgálnak elsősorban alapul. Mert ha e zavarok a különböző helyeken nem ugyanazon abszolut pillanatban jelentkeznek, a mi a rendes kozmikus háborgásoknak jellemzője, hanem a napfogyatkozás egyes fázisainak időpontjaival mutatnak összefüggést, akkor nagyon valószínű, hogy a napfogyatkozással – közvetve vagy közvetlenül – kapcsolatosak.

Az első napfogyatkozás, melyet előre megszabott terv szerint ily szempontból behatóbban megfigyeltek, az 1900. május 28.-i, melynek totalitási öve (azon helyek, a melyeken a Hold teljesen elfödte a Napot) Észak-Amerikán haladt keresztül. Az övben magában fekvő 3 és az öv közelében fekvő 3 állomáson történtek megfigyelések, melyeket távolabb fekvő obszervatóriumok adatai egészítettek ki.

Az adatok Bauer-tól történt feldolgozásával és valószínűleg vele okozati kapcsolatban egy kis földmágnességi zavar mutatkozik, mely a deklináczióban körülbelül 1 ívpercznyi, a vízszintes összetevőben 0 00008 ingadozást hozott létre.1. A háborgás nagyjában olyan volt, mint hogyha a délnyugatról északkelet felé vonuló totalitási övben, az árnyékkúptól kissé visszamaradva, a Földön kívül oly mágneses pólus vonult volna el, mely a mágnestű északi végét vonzza.

Az 1919. augusztus 21.-i napfogyatkozás totalitási öve a Skandináviai-félszigeten, Oroszország délnyugati részén és a Fekete-tengeren vonult át. Az európai obszervatóriumok adatainak és a totalitási övbe küldött expedicziók megfigyeléseinek egységes feldolgozása még nem került nyilvánosságra; 3 angol, 1 dán és 19 Európán kívül eső obszervatórium adatait Bauer és Fisk dolgozták fel. Ismét úgy látszik, hogy a fogyatkozással kapcsolatban kis mágneses zavar mutatkozik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A hazárdjátékok ellen most ujból akczióba lép a kormány A hazárdjátékok ellen most ujból akczióba lép a kormány
A hazárdjátékok ellen most ujból akczióba lép a kormány. Ez talán az...
Rutének segélyezése Rutének segélyezése
A költségvetési vita közben, az ország északkeleti részében,...
Egy milliomos letartóztatása Egy milliomos letartóztatása
Steinhercz Bernát egyike azon kevés nagystílű kereskedőknek, akik...
Színházi év Színházi év
Ezúttal nem csupán az irodalmi megszokás késztet, hogy összefoglaló...
Szigeti József emlékezete a Nemzeti Szinházban Szigeti József emlékezete a Nemzeti Szinházban
Szigeti József emlékezete a Nemzeti Szinházban. A kitűnő szinművészt...
Az apadó szénkészlet Az apadó szénkészlet
Az idei télen nagy volt a szénszükség Magyarországon. Ennek azonban...
Újabb Nap-vizsgálatokról
Carlheim-Gyllensköld kiindulva abból a feltevésből, hogy a Nap...
Sátán Tornya Sátán Tornya
Valamennyi világrész valamennyi embere s minden ember körül az egész...
Az arany Az arany
Az amerikai válságot legtalálóbban jellemezte egy magyar pénzügyi...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98