Dtum
Login with Facebookk
1922 | November

A napfogyatkozással kapcsolatos földmágnességi zavarok

 Az utolsó két évtizedben tervszerű és rendszeres megfigyeléseket végeztek annak megállapítására, hogy napfogyatkozás alkalmával és e tüneménynyel kapcsolatban mutatkozik-e változás a földmágnességi erőben? Hirtelen és nagy változásokat nem lehetett várni, mert ilyenek az önjelző műszereken már régebben szembetüntek volna.

Kisebb változásokról lehetett csak szó, a milyenek azonban műszereinken még megfigyelhetők. Minthogy a földmágnességi erőben nagyon gyakoriak a kisebb ingadozások, úgy hogy aránylag kevés oly nap van, mely az önjelző műszereken teljesen sima, háborítatlan és csupán a szabályos napi változást feltüntető, közbeeső kisebb ingadozásoktól mentes görbét ad, azért a napfogyatkozások alkalmával jelentkező kisebb ingadozások kimutatása nem okoz nehézséget; mert hiszen valószínű, hogy több órára terjedő tünemény alatt fogunk kisebb zavarokat találni a görbéken, vagy az elég kicsiny időközökben kapott közvetlen megfigyelési adatokban.

Nehézséget okoz azonban annak megállapítása, hogy ezek az ingadozások valóban a napfogyatkozással kapcsolatosak. E czélra a mágneses zavarok egyes fázisainak időpontjai s különböző megfigyelő állomásokon szolgálnak elsősorban alapul. Mert ha e zavarok a különböző helyeken nem ugyanazon abszolut pillanatban jelentkeznek, a mi a rendes kozmikus háborgásoknak jellemzője, hanem a napfogyatkozás egyes fázisainak időpontjaival mutatnak összefüggést, akkor nagyon valószínű, hogy a napfogyatkozással – közvetve vagy közvetlenül – kapcsolatosak.

Az első napfogyatkozás, melyet előre megszabott terv szerint ily szempontból behatóbban megfigyeltek, az 1900. május 28.-i, melynek totalitási öve (azon helyek, a melyeken a Hold teljesen elfödte a Napot) Észak-Amerikán haladt keresztül. Az övben magában fekvő 3 és az öv közelében fekvő 3 állomáson történtek megfigyelések, melyeket távolabb fekvő obszervatóriumok adatai egészítettek ki.

Az adatok Bauer-tól történt feldolgozásával és valószínűleg vele okozati kapcsolatban egy kis földmágnességi zavar mutatkozik, mely a deklináczióban körülbelül 1 ívpercznyi, a vízszintes összetevőben 0 00008 ingadozást hozott létre.1. A háborgás nagyjában olyan volt, mint hogyha a délnyugatról északkelet felé vonuló totalitási övben, az árnyékkúptól kissé visszamaradva, a Földön kívül oly mágneses pólus vonult volna el, mely a mágnestű északi végét vonzza.

Az 1919. augusztus 21.-i napfogyatkozás totalitási öve a Skandináviai-félszigeten, Oroszország délnyugati részén és a Fekete-tengeren vonult át. Az európai obszervatóriumok adatainak és a totalitási övbe küldött expedicziók megfigyeléseinek egységes feldolgozása még nem került nyilvánosságra; 3 angol, 1 dán és 19 Európán kívül eső obszervatórium adatait Bauer és Fisk dolgozták fel. Ismét úgy látszik, hogy a fogyatkozással kapcsolatban kis mágneses zavar mutatkozik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Németek Stockholmban Németek Stockholmban
Miként az egész német politikai osztály, a német baloldal is...
Még ebben az évben megalakul a kézműves iparkamara Még ebben az évben megalakul a kézműves iparkamara
A kézműves iparosságnak régi vágya az önálló kézműves iparkamara...
Automobilszánon az északi sark felé Automobilszánon az északi sark felé
A tudományt semmiféle veszedelem és balsiker sem riasztja vissza a...
A bronzkori csörgőtől a hímestojásig 3. A bronzkori csörgőtől a hímestojásig 3.
Tompa Ferenc legújabban Füzesabonynál hozott napfényre egy különösen...
Véglegesen szabályozzák a vendéglők étlapjait Véglegesen szabályozzák a vendéglők étlapjait
Valószinűleg még a jövő hét közepén megjelenik az a kereskedelmi...
Villamos vasutépitkezés hazánkban Villamos vasutépitkezés hazánkban
A pozsony-bécsi villamos vasút létesítésére vonatkozó...
Medgyessy Ferenc kiállítása Medgyessy Ferenc kiállítása
A Tamás-galériában, ahol különben Bornemissza Géza és Perlrott-Csaba...
Hogyan avatkozik be Anglia miniszterelnöke a választási küzdelembe? Hogyan avatkozik be Anglia miniszterelnöke a választási...
Baldwin angol miniszterelnök nem a sok beszéd embere, ritkán szólal...
A talaj forgatása A talaj forgatása
A talaj forgatásának (rigolozásának) célja a porhanyítás, továbbá az,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98