Dtum
Login with Facebookk
1922 | Október

A miniszterelnök az uj történyjavaslatokról

A nemzetgyülés összehívásának napján még csak az e heti minisztertanács fogja megállapítani, de több mint valószinü, hogy november 15-én ül össze a Ház.


A kormány rendkivül sokat vár az uj ülésszaktól. Valamennyi minisztériumban lázasan folyi a benyujtandó törvényjavaslatok végleges szövegezésének munkája. Gróf Bethlen István miniszterelnök november 5-én Hódmezővásárhelyen beszámoló beszédet mond és ennek keretében nyilvánosságra fogja hozni a benyujtandó törvényjavaslatok alapelveit.

 

Elsősorban a szociális izű javaslatok kerülnek a Ház napirendjére, nevezetesen Vass József népjóléti miniszter törvényjavaslata a munkásbiztosítás reformjáról, azután a földmüvelésügyi miniszter javaslata a földbirtokreform végrehajtásának pénzügyi megoldásáról. Politikai szempontból legfontosabb a javaslatok között a belügyminiszter törvényjavaslata a vármegyei és városi törvények reviziójáról, amelynek keretében szó lesz a fővárosi törvény reviziójáról is. A legkényesebb javaslat a főrendház reformjáról szól, azután következik a pénzügyminiszter költségvetési törvényjavaslata és néhány pénzügyi és igazságügyi javaslat. Nagy viharoknak és vitáknak lesz tárgya az internálások törvényes rendezéséről szóló javaslat. Ugy látszik, hogy sajtótörvény reformjáról Tomcsányi által beterjesztett javaslat végleg megbukott, mert egyelőre nincsen szó ilyen irányu törvényjavaslatról.


A hatalmas munkaprogrammot a kormány csak akkor tudja letárgyaltatni a Házzal, ha a politikai helyzet nem változik rosszabbra. A miniszterelnök, hír szerint, hódmezővásárhelyi beszédében eddigi nyilatkozatainál is világosabban fogja kijelenteni, hogy a kormány éppen olyan távol áll a fajvédelmi koncentrációtól, mint akár a liberális blokktól.


Liberális körökben gróf Zichy János csatlakozását a fajvédelmi koncentrációhoz ugy kommentálják, hogy Gömbösék ezáltal leszorulnak a koncentráció vezéri helyeiről és a mérsékeltebb irányu politikusoknak engedik át a teret.


Szilágyi Lajos parlamenti beszédének, amelyet a román kormányzási komédia alkalmából elmondott, folytatása lesz – a nemzetgyülésen, amely tiltakozni fog az ellen, hogy a román kormány beavatkozhassék a nemzetgyülésen elhangzott felszólalásokba.


Politikai körökben hire jár annak, hogy a kormány még a Ház összeülése előtt előterjesztést fog tenni több államtitkári és főispáni állás betöltésére.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
 Bethlen István Akit fogadnak, Vass József Gróf Zichy János
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98