Dtum
Login with Facebookk
1922 | Október

Horthy kormányzó szemleutja

Vasárnap reggel hét órakor futott be a kormányzó különvonata a salgótarjáni főállomásra, a hol Förster Kálmán dr. polgármester vezetésével a városi tanács fogadta a kormányzót. A kormányzó ezután a diszszázad arcéle előtt elhaladva fogadta Vitéz Nagy Pál tábornoknak, a honvédség főparancsnokának, valamint a többi parancsnokok jelentését. Az állomáson a város polgármestere mondott üdvözlő beszédet, a melyre Horthy kormányzó röviden válaszolt. Az üdvözlés elhangzása után az állomási épület közelében felállított emelvényhez ment a kormányzó, a mely körül nagyszámu lelkes hallgatóság sorakozott. Itt fogadta a tisztelgésre megjelent küldöttségeket. Az üdvözlésekre a következő beszéddel válaszolt.


- Őszinte örömömmel és megnyugvással hallottam a haza szeretetének lelkes kicsendülését minden szónokuk beszédéből. Ez a hazaszeretet megerősíti bennem a hitet és meggyőződést, hogy belátható időn belül jobb napoknak nézünk elébe, ehhez azonban arra van szükség, hogy rend és nyugalom legyen ebben az országban. Ha a gyógyulás, - különösen gazdasági téren még nem haladt annyira, mint azt annyian szeretnők - mondotta – , ne essünk kétségbe, ne feledjük el, hogy ezek a nehézségek nem szorítkoznak országunkra, hanem a világgazdaság rendjének az évekig tartó háboru átlal felidézett zavaraiból folynak.


Ezután örömmel állapította meg, hogy a kezdeményezésre megindult inségakció örvendetes módon halad előre. Majd így folytatta:
- Hangsulyozóm, a mit már korábban is mondtam, hogy a gazdasági reorganizáció csak békés munkálkodással érhető el.

- Biztosíthatok mindenkit, hogy monarchia ebben az országban többé nem lesz.
- És ha volnánk még olyanok, a kik terveiket erre építik, azok legyenek tisztában azzal, hogy szemben fogják találni magukkal az államhatalom kérlelhetetlen erejét és a hazáját szerető magyarság ércfalát. Mert gyengeség a felforgató törekvésekkel szemben a legnagyobb bün volna!


Beszéde végén a bányamunkásokhoz szólott, hangsulyozva, hogy a munkásságra az ország ujjáépítése terén komoly feladat vár. Lelkes éljenzés fogadta a kormányzó beszédét, a ki ezután kocsira szállt és a katonai gyakorlótérre hajtatott, a hol szemlét tartott a helyőrség csapati felett.


A kormányzó féltiz órakor visszahajtatott a pályaudvarra és folytatta utját Balassagyarmat felé.
A kormányzó különvonala Salgótarján felől érkezve kétszer szakította meg utját. Acsaerdőkülrt és Nógrádkövesd állomásokon, ahol nagyszámu közönség s üdvözló beszédek fogadták.

Balassagyarmaton
Kevéssel délután két óra után érkezett meg a különvonat Balassagyarmatra. A fellobogózott pályaudvaron a katonai jelentések után Nagy Mihály alispán üdvözölte a kormányzót, a ki rövid válasza után a vármegyeházára hajtatott. Délután három órakor vette kezdetét annak az emléktáblának leleplezése, a melyet az 1919 január 29-iki cseh kiveretés alkalmával elesett hősöknek emeltek. Itt Huszár Aladár nyugalmazott főispán mondott beszédet, utána Horthy kormányzó engedélyt adott az emléktábla leleplezésére.


Az ünnepség lezajlása után szemle volt a helyőrség csapatai fölött, a mi követett a Move sporttelepének felavatása. A délután további során a különböző egyházi, társadalmi és kulturális egyesületek, valamint a hatóságok tisztelgése történt meg.


A kormányzó rövid válasza után bemutatták a küldöttségek vezetőit, a kikkel hosszasabban elbeszélgettek.


A kormányzó este fél 11 órakor kiséretével visszahajtatott az állomásra és 11 óra 30 perckor folytatta utját Budapest felé.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Horthy fogadtatása a gyöngyösi pályaudvaron A kormányzó beszélget a fogadására megjelent gyöngyösi polgárokkal
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98