Dtum
Login with Facebookk
1920 | Március

Ma választják meg Magyarország kormányzóját

(A Hétfői Napló tudósítójától)
A nemzetgyülés az elmult héten letárgyalta a kormányzóról szóló törvényjavaslatot, amelyet a hivatalos lap vasárnapi száma közöl és amely tegnap már törvényerőre is emelkedett és így az nemzetgyülés hétfőn megválasztja a kormányzót.


Most már kétségtelen, hogy a nemzetgyülés egyhangu lelkesedéssel Horthy Miklóst
emeli a díszes és nagyjelentőségű méltóságba.


A nemzetgyülésnek és a határkövet jelentő ülése hétfőn délelőtt 10 órakor kezdődik. A Ház elnöke Rakovszky István fel fogja hívni a nemzetgyülést, hogy a törvény értelmében válassza meg Magyarország kormányzóját, mire megkezdődik a szavazás. A képviselők névszerint adják le szavazataikat és a választás eredményének kihirdetése után az elnök indítványára küldöttség megy a megválasztott kormányzóért. A küldöttségben minden párt képviselve lesz és vezetője Prohászka Ottokár Székesfehérvár püspöke és nemzetgyülési képviselője, aki Horthy Miklósnak tudtul adja, hogy a nemzetgyülés őt választotta meg Magyarország kormányzójává és egyuttal felkéri, hogy a méltóságot elfogadva jelenjék meg a nemzetgyülés szine előtt és tegye le az esküt.


Horthy Miklós ezután a küldöttséggel a Házba megy, ahol az elnök üdvözli őt, mire a kormányzó leteszi az esküt, amelynek szövegét a vasárnapi minisztertanács állapította meg. Ezután a kormányzó beszédet intéz a nemzetgyülés tagjaihoz.


Természetes, hogy erre a nagyjelentőségű eseményre nemcsak a nemzetgyülés, de az egész ország és a főváros is készülődik. A nemzetgyűlés tagjai ünnepi ruhában jelennek meg az ülésen, a főváros pedig fellobogózta azt az utvonalat, ahol a kormányzó haladni fog. A Gellért-szállótól a Vámház-, Muzeum-, Károly-, Váci-körutakat és az Alkotmány-utcát már vasárnap zászlókkal és drapériákkal díszítették fel.


A kormányzó eskütétele után Huszár Károly miniszterelnök nyomban bejelenti kormányának lemondását. A kormányzó a lemondást elfogadja és az uj miniszterelnök dezignálásáig a jelenlegi kabinetet, megbízza az ügyek vitelével.


Az uj miniszterelnök személyét illetően még mindig a legszélesebb kombinációk halhatók. A kisgazdapárt éppenugy magának óhajtja a miniszterelnöki állást, mint a keresztény nemzeti párt. Tegnap igen komolyan szóba került egy sokféle nagyon szimpatikus név, Ráday Gedeon gróf Pestvármegye főispánjának a neve. A keresztény nemzeti párt azonban ellenzi ezt a tervet, mert Ráday Gedeon a középpárthoz tartozik. Ezenkívül Pallavicini György, Rubinek és mások nevét emlegetik s szó van Apponyi Albert grófról. A Hétfői Napló értesülése szerint azonban Apponyi Albert nem óhajt ezidőszerint a kabinet élére kerülni.


Nem tartják kizártnak azt, sem hogy Huszár Károlynak munkásságát és nagy érdemeit méltányolva, a kormányzó őt bízza meg az uj kormány megalakításával.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Feketeszárú cseresznye - Hunyady Sándor drámája a Vigszinházban Feketeszárú cseresznye - Hunyady Sándor drámája a Vigszinházban
A békeidők változhatlannak tetsző megállapodottságában az emberek a...
Állattenyésztés a magyar tanácsköztársaságban Állattenyésztés a magyar tanácsköztársaságban
A termelési rend megváltozása az állattenyésztés eddigi módját,...
Apa és fia Apa és fia
A neveket nem írjuk ki. Nem fontosak s nélkülök is igaz ez a történet...
Szomszédaink a világűrben, a bolygóink keringési ideje Szomszédaink a világűrben, a bolygóink keringési ideje
A Naptól harmadik bolygó a mi földünk. Naptól való középtávolsága 149...
Levél Lausanneból, a NOB uj székhelyéről
Ide s tova egy esztendeje lesz, hogy a Nemzetközi Olymipiai Bizottság...
Vezetőket termel ki a tapasztalt szakmunkásokból a Lehr Ernő cég Vezetőket termel ki a tapasztalt szakmunkásokból a Lehr Ernő cég
A Lehr Ernő – Hazai Kötszövőipar rt. most újabb, rendkívül...
Kolehmainen Hannes lábát amputálták Kolehmainen Hannes lábát amputálták
Tragikus sors érte Kolehmainen Hannest a világhírű finn futót, a...
Különös fogatok  1. Különös fogatok 1.
Honfoglaló őseink lóháton jöttek be az uj hazába. De a vitéz...
A magyar vízipólócsapat nyerte a Klebelsberg-kupát A magyar vízipólócsapat nyerte a Klebelsberg-kupát
Nagy magyar diadal! Egy hétig izgultunk, drukkoltunk és féltünk, hogy...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98