Dtum
Login with Facebookk
1922 | Szeptember

Bajok a pénztárjegyek körül

A példátlanul nehéz augusztusi ultimó után határozott megkönnyebbülés mutatkozik a magyar pénzpiacon. Csak a tulzott aggodalomnak tudható be, hogy a jegyintézetnél a mult hét végén kereken egymilliárd benyujtás történt. 

Hamar kiderült azonban, hogy az érdekelt vállalatoknak és intézeteknek nincs szükségük ilyen pénztömegre, nem is vették tehát tényleg igénybe, hanem girószámlán hagyták a jegyintézetnél. A feszültség csökkenése, sajnos, nem hozta meg a pénzdrágaság enyhülését, sőt a lombardfeltételek enyhitésével sem hajlandók a pénzintézetek a piac megkönnyebbülését elismerni.

Viszont a pénzdrágulás irányában sem történt eltolódás; a jegyintézet főtanácsának legutóbbi ülésén ugyan szóba került a hivatalos kamatláb felemelése, azonban Popovics Sándor elnök azzal háritotta el a kamatlábfelemelést, hogy az összes pénzintézetek és egyéb hitelszervek növelni fogják az amugy is elviselhetetlenül magas kamatlábat, ha a jegyintézet az emeléshez nyulna. 

Még mindig a legnagyobb pénzigényeket a gabonaforgalom lebonyolitásának tényezői támasztják. Különösen a malmok vesznek igénybe óriási tételeket a bankoknál és takarékpénztáraknál, hogy a gabonaüzletet finanszirozhassák. Az innen eredő horribilis igények kielégitése természetszerüen a jegyintézetnél koncentrálódik. Hogy milyen hiteleket kénytelenek emiatt az intézetek igénybevenni, arra jellemző az a megállapitás, hogy egyik fővárosi nagybank már közel kétmilliárdos hitelt élvez a jegyintézettől. 

Ugyan a jegyintézet vezetősége már hivatalosan is beismerte nyomdapolitikájának bukását és belátta, hogy Magyarország nem birja el a bankjegyek Svájcban való készitését, miért is a drága svájci pénzjegyek helyett a belföldön készült pénztárjegyek kibocsátásával igyekezett a nehézségeket áthidalni.

Amily örömmel fogadta a közvélemény, hogy hivatalos részről végre szakitottak az eddigi módszerrel, ugyanolyan mértékben mély csalódást keltettek a pénztárjegyek kihelyezésére folytatott kisérletek. Ez annak tulajdonitható, hogy jegyintézet rendszertelenül dolgozott és mikor a pénztárjegyek forgalomba kerültek egyszerre a jelentkező bankoknak csupa pénztárjeggyel fizetett. 

A pénzintézetek még aznap továbbadták a pénztárjegyeket az iparvállalatoknak és kereskedőknek, akik azonban legtöbb estben visszaküldötték a pénzjegyeket és hivatkoztak arra, hogy munkásaikat és alkalmazottaikat nem tudják ötszázezer és egymilliós cimletekkel fizetni.

Nem egy pénzintézet pénztárterme hangos volt a hónap utolsó napjaiban a méltatlankodástól. Ebből hamar megtanulhatta a jegyintézet, hogy lehetetlen a pénztárjegyeket egy napon forgalomba hozni, hanem fokozatosan kell azokat kibocsátani, miután csupán a bankok tudják felhasználni az ilyen nagy cimleteket egymásközti elszámolásaikban.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Torma II legyőzte Szigetit, Lányi kipontozta Pappot! Torma II legyőzte Szigetit, Lányi kipontozta Pappot!
Vasárnap délelőtt rendezte a MOSz az országos egyéni ökölvívó...
A bécsi szegényházban elhagyottan, koldusszegényen maghalt Turi Karola, a békeévek híres virágáruslánya A bécsi szegényházban elhagyottan, koldusszegényen maghalt Turi...
A bécsi szegényházban meghalt Turi Karola, a régi békeévek híres...
A Közuti nem adja át ingatlanát a fővárosnak A Közuti nem adja át ingatlanát a fővárosnak
Dr. Bódy Tivadar, a főváros volt polgármestere, jelenleg a...
Lovas Antal – egyelőre abba hagyta a futást Lovas Antal – egyelőre abba hagyta a futást
Tudniillik a szabályos, dresszes, igazi versenyfutást, mert most,...
Wass Albert: Három találkozás a halállal Wass Albert: Három találkozás a halállal
Nem tudom, mások hogyan vannak vele, nekem régi ismerősöm. Ezt a...
Kosztolányi Dezső ebédje Kosztolányi Dezső ebédje
Tábor ucca 12 szám alatt, Buda egyik csöndes sarkában lakik...
Visszafizetik a zsidóbetéti számlákon kezelt összegeket Visszafizetik a zsidóbetéti számlákon kezelt összegeket
Az Elhagyott Javak kormánybiztosa a minisztertanács felhatalmazása...
A negyedik moratórium és a pénzintézetek A negyedik moratórium és a pénzintézetek
Amikor 1914. augusztus 1-én a monarchia mindkét államában elrendelték...
Gyertya gyorsforraló Gyertya gyorsforraló
Nagyon ügyes az a gyorsforraló, mely,mint a rajz mutatja, minden...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98