Dtum
Login with Facebookk
1923 | Április

Huszmillió korona értékű angol bankjegyet hamisítottak Budapesten

A hamisítók idegen kommunisták voltak


Az utóbbi hónapokban Budapesten valóságos Eldorádója lett a pénzhamisítóknak. Tegyük mindjárt hozzá: nem az idevaló illetőségű pénzhamisítóknak. A világ minden tájáról Budapestre gyülekeztek az idegen valuták tehetségesebb hamisítói s meg kell vallani, hogy a budapesti gyártású dollár, szokol, vagy dinár minőségben és kiállításban vetekedett a valódival. Az exotikus valutákat leszámítva egy valutát nem hamisítottak eddig Budapesten, az angolt. Most már ez is megtörtént s igen érdekes története a következő:


Nemrégiben Kállay Tibor pénzügyminiszternél kihallgatásra jelentkezett egy úr. Egy kicsit sokáig várt. Mert sem nem ismerte senki, sem ajánlólevele nem volt, de a mikor bejutott a miniszter elé, annál szenzációsabb információval szolgált. Elmondotta, hogy egy idegen állampolgárokból álló társaság Budapesten angol font hamisító műhelyt rendezett be s nincs is nehéz dolguk, mert a gyártáshoz szükséges kellékek az eredeti forrásból valók. Őt beleavatta ez a társaság a dolgokba, de az ő lelkiismerete nem bírja ezt a dolgot, annál inkább sem, mert a pénzhamisító banda tagjai kommunisták, akik ilyen módon akarják aláásni a világ egyik legjobb és legmegbízhatóbb valutájának becsületét.


Ez a banda a Bank of England birtokából ellopott több százfontos klisét, még pedig a bankjegy mindkét oldaláról valót, a bankjegyhez szükséges különleges papirost is megszerezték s Budapesten már olyan nagyban folyik a gyártás, hogy eddig körülbelül husz milliárd magyar korona értékű angol bankjegyet hamisítottak.


A gép, mellyel a pénzt nyomják, meglehetősen primitív s a százfontos bankjegyeknek mind egy számuk van. A bandának az a célja, hogy ebből a – szerintük nyugodt helyen fekvő – központból elárasztja az egész világot s így ássa alá az angol valutát Lenin, Bucharin és Trotzkij tanai szerint. A pénzügyminiszter érthetően nagy meglepetéssel hallgatta végig ezt a szenzációs leleplezést s az egész dolgot nyomban tudatta az angol követséggel. Minthogy a följelentő pontosan megjelölte a műhelyt, a pénzügyminiszter közegei rajtaütöttek és sikerült lefoglalni a gépet, a kliséket és a papirost, de a banda tagjai közül egyet sem sikerült kézrekeríteni, mert azok – ugy látszik – valamit megneszeltek az angol követséggel együtt megsemmisítette a bűnjeleket, a kliséket pedig visszaadták a Bank of Englad-nak. Egyébként az egész ügyet a legnagyobb titokban kezelték, ugy hogy eddig nem is jutott semmi sem nyilvánosságra az egész ügyből.


Minden egyébtől eltekintve: a magyar pénzügyminiszter ezzel a leleplezéssel óriási szolgálatot tett Angliának, amelyet egy bolsevista banda a legérzékenyebb pontján akart megsebezni. Vajjon azt az elmaradt kárt, amelyet ezen a réven Anglia feltétlenül élvez, beszámítják-e majd a magyar jóvátételbe?

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98