Dtum
Login with Facebookk
1923 | Április

Huszmillió korona értékű angol bankjegyet hamisítottak Budapesten

A hamisítók idegen kommunisták voltak


Az utóbbi hónapokban Budapesten valóságos Eldorádója lett a pénzhamisítóknak. Tegyük mindjárt hozzá: nem az idevaló illetőségű pénzhamisítóknak. A világ minden tájáról Budapestre gyülekeztek az idegen valuták tehetségesebb hamisítói s meg kell vallani, hogy a budapesti gyártású dollár, szokol, vagy dinár minőségben és kiállításban vetekedett a valódival. Az exotikus valutákat leszámítva egy valutát nem hamisítottak eddig Budapesten, az angolt. Most már ez is megtörtént s igen érdekes története a következő:


Nemrégiben Kállay Tibor pénzügyminiszternél kihallgatásra jelentkezett egy úr. Egy kicsit sokáig várt. Mert sem nem ismerte senki, sem ajánlólevele nem volt, de a mikor bejutott a miniszter elé, annál szenzációsabb információval szolgált. Elmondotta, hogy egy idegen állampolgárokból álló társaság Budapesten angol font hamisító műhelyt rendezett be s nincs is nehéz dolguk, mert a gyártáshoz szükséges kellékek az eredeti forrásból valók. Őt beleavatta ez a társaság a dolgokba, de az ő lelkiismerete nem bírja ezt a dolgot, annál inkább sem, mert a pénzhamisító banda tagjai kommunisták, akik ilyen módon akarják aláásni a világ egyik legjobb és legmegbízhatóbb valutájának becsületét.


Ez a banda a Bank of England birtokából ellopott több százfontos klisét, még pedig a bankjegy mindkét oldaláról valót, a bankjegyhez szükséges különleges papirost is megszerezték s Budapesten már olyan nagyban folyik a gyártás, hogy eddig körülbelül husz milliárd magyar korona értékű angol bankjegyet hamisítottak.


A gép, mellyel a pénzt nyomják, meglehetősen primitív s a százfontos bankjegyeknek mind egy számuk van. A bandának az a célja, hogy ebből a – szerintük nyugodt helyen fekvő – központból elárasztja az egész világot s így ássa alá az angol valutát Lenin, Bucharin és Trotzkij tanai szerint. A pénzügyminiszter érthetően nagy meglepetéssel hallgatta végig ezt a szenzációs leleplezést s az egész dolgot nyomban tudatta az angol követséggel. Minthogy a följelentő pontosan megjelölte a műhelyt, a pénzügyminiszter közegei rajtaütöttek és sikerült lefoglalni a gépet, a kliséket és a papirost, de a banda tagjai közül egyet sem sikerült kézrekeríteni, mert azok – ugy látszik – valamit megneszeltek az angol követséggel együtt megsemmisítette a bűnjeleket, a kliséket pedig visszaadták a Bank of Englad-nak. Egyébként az egész ügyet a legnagyobb titokban kezelték, ugy hogy eddig nem is jutott semmi sem nyilvánosságra az egész ügyből.


Minden egyébtől eltekintve: a magyar pénzügyminiszter ezzel a leleplezéssel óriási szolgálatot tett Angliának, amelyet egy bolsevista banda a legérzékenyebb pontján akart megsebezni. Vajjon azt az elmaradt kárt, amelyet ezen a réven Anglia feltétlenül élvez, beszámítják-e majd a magyar jóvátételbe?

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Truman nagy beszédet mondott Truman nagy beszédet mondott
Harry Truman, az Egyesült Államok elnöke az amerikai tengerésznapon...
Kis gazda rovat Kis gazda rovat
Földegyengető. Nagyon egyszerű módon magunk állíthatunk elő ilyen...
Újpest meghódította Salgótarjánt Újpest meghódította Salgótarjánt
Újpest – SBTC 5:0 (2:0) A helyi közönség az Újpest...
Zártkörű előadás a Belvárosi Színházban Zártkörű előadás a Belvárosi Színházban
Szonja, Dosztojevszkíj nagy szívének gyermeke a legtermékenyebb...
Kagyló-, taréj-, kucsma- s kivájt narancsformájú az új kalapdivat Kagyló-, taréj-, kucsma- s kivájt narancsformájú az új...
Míg az őszi toalettek egyelőre csupán a divatbemutatókon szerepelnek,...
Vajda János házassága Vajda János házassága
Házasságuk első hónapjában Róza megismerkedik Vajda János...
A kiőrlés uj rendje A kiőrlés uj rendje
Értesülésünk szerint a szombati minisztertanács hozzájárult az idei...
Budapesti Szemle juniusi számából Budapesti Szemle juniusi számából
„Budapesti Szemle” juniusi számának első helyén Hatvany...
Az osztrák-magyar és az albán partvidék blokádja Az osztrák-magyar és az albán partvidék blokádja
Tekintettel az Olaszország és Monarchia közötti hadiállapotra,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98