Dtum
Login with Facebookk
1923 | Április

Hauptmann neve filmen

Ha lenézel a partról a filmgyártás és filmművészet orinoko szerűen hömpölygő áradatába, a rengeteg ember között kínos szorosságban egymáshoz préselve látod a testi megjelenésnek, a mozdulat kultúrájának legfinomabb, fél isteni művész-példányát, és a szőrös karú, gorilla-arcú raszta filmvállalkozó barbár szörnyét.

 

Álomvárak képzőművészeti csodáinak áttetszően lebegő testén baromi plakátok borzasztó helyesírási hibái ütnek keresztül, álmodozó filmdarab- költők gyengéd ötleteiről a rekedten tajtékzó kommüniké a homlokegyenest ellenkezőt ordítja világgá, a sugárzó és meleg amerikai humor kedves képei közé olyan zsidó szóviccet iktat a felirat, hogy sírva fakadsz dühödben.

A tőke is sokféle, és a filmre, fejlődésének rohamos gyorsasága miatt, az ízléses és tartózkodó tőke helyett a durva, de erőszakosan vakmerő tőke vetette rá magát. Évszázadok kultúr történetében nem áll még ilyen sokra hivatott művészi készség ilyen alacsony homlokú rabszolga hajcsár hatalmában. A film kritika nem illetheti elég dédelgető biztatással a dolog művészi részét és nem lehet eléggé könyörtelenül goromba a dolog vállalkozási hadseregéhez.

Itt van például egy film. Színlapja ezt mondja: "Fantom. Egy rajongó lélek története hat felvonásban. Írta: Gerhart Hauptmann. Filmre írta: Thea von Harbou. Rendezte: F. W. Murnau." De láttuk egyszerűen Hauptmann Gerhart filmjének is hirdetni.

Igen nagy vakmerőség azt állítani, hogy ezt Hauptmann írta. Hauptmann egy regényt írhatott, amelyből ezt csinálták, és amely - még nem ismerjük - minden kétséget kizárólag költői lélek munkája. De hogy ez a zavaros, kusza, a szerkesztés elemi kötelességeit alig ismerő film úgy hirdettessék, mint Hauptmann filmje, az csak egy olyan kialakulatlan szakvilágban történhetik meg, ahol az alkotás tulajdonának és a név sérthetetlen voltának szentsége ismeretlen.

A film elég egyenetlen megjátszásához két apró megjegyzést. Az egyik: nagy tévedés, hogy a markáns arc biztosan jó a filmen. Az egyik szerepet Alfred Abel játssza, akit színpadról igen kitűnő művésznek ismerünk. Arca a legmarkánsabbra vésett arcok egyike, és íme itt egyhangú, és untató, mert merev, nem fejez ki semmit, az ember minden idegével szeretne segíteni neki, hogy: mondd már, mondd már, de ő nem mondhatja, mert egyetlen kifejezési eszköze, a beszéde, némaságra van kárhoztatva. A másik megjegyzés frivolnak tetszik, de nem az: filmszínésznőnek nem szabad megfestenie a haját. Putty Lia régebbi budapesti képes levelezőlapok tanúsága szerint fekete szépség volt valaha.

 

És a feketeség nem csak hajszint, hanem ehhez tartozó arc karaktert is jelent. A rivalda vastag fényfoltokban hat és nem leleplező. De filmen elénk áll a művésznő világos-szőke hajjal és egy szép fekete nő letagadhatatlan jellegű arcvonásaival, amelyeket a film természete fontosságban megszázszoroz. A festett haj, amely színpadon, ha észre vesszük, legfeljebb zavaró, így válik a filmen erős művészietlenséggé.

Itt rejlik a megoldása annak is, hogy paróka, ha még olyan finom, miért nem fordul elő jó filmrendezőnek a képén.

 

Harsány Zsolt

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A magyarság fejlődése az utóbbi kétszáz év alatt A magyarság fejlődése az utóbbi kétszáz év alatt
Az „Országos magyar szövetség” által megindított...
Színházi bemutatók Színházi bemutatók
Az anyának fel kell áldozni magát. Le kell mondania késői boldogságot...
Takarmánysilók , édes és savanyú tárolás Takarmánysilók , édes és savanyú tárolás
Az édes tároláshoz korán reggel vágjuk a takarmánynövényt, még pedig...
A vízben agyonlőtt rablók
Szlavóniában a csendőrség már hosszabb idő óta három veszedelmes...
Hamis kétkoronás papirpénz Hamis kétkoronás papirpénz
Megállapították, hogy hamis két koronás bankjegyek vannak...
Jeriko falai Jeriko falai
Az évezredek pora végképen ellepte és eltemette Jerikó várát Kánaán...
 Az uj kormány ma teszi le az esküt Az uj kormány ma teszi le az esküt
Huszár Károly koncentrációs kormánya csaknem négyhónapos munka után...
Telefon Budapest és Belgrád között Telefon Budapest és Belgrád között
A szerb kereskedelmi köröknek régi óhajtása, hogy Budapest és Belgrád...
A tátrai vadregényes kirándulások A tátrai vadregényes kirándulások
A Kárpát-egyesület és Szepesmegye évről-évre többet tesznek, hogy a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98