Dtum
Login with Facebookk
1923 | Július

A záptojás

Egy nagyon nekikeseredett polgártársunknak a minap egyik reggeli lap közölte a panaszos levelét, amelyet bármily szomoru dolgot mond is el, mégsem olvashatott senkisem mosolygás nélkül. Azt mondta el a levél, hogy a levéliró a szénatéri hatósági bódéban ki akarta váltani a kedvezményesáru hatósági tojást és ott kijelentették, hogy csak abban az esetben tarthat a tojásokra igényt, ha bizonyos számu záptojást is átvesz, mert a hatósági tojáskészlet nagy része megromlott és ezeken okvetlenül tul kell adni. Kapott is huszonnyolc darab záptojást, de – kedvezményes áron.


Eddig az eset, amely mellett érdemes néhány pillanatra megállani. Ez a záptojásüzlet először is a legnagyobb erkölcstelenségek egyike, amely annál kirivóbb, mert hatóság csinálja és végső fokon a főváros vezetősége felelős érte, másodszor pedig egymaga tükre egész életünk minden mozzanatának. Mert ha a hatósági tojáskészlet megromlott és a megromlott tojásokon okvetlenül tul kell adni, mért nem gondoskodnak a vezetők arról, hogy ne a kedvezményes jeggyel vásárló ember, a kis fogyasztó legyen az okvetlenül – ember hanem talán vállalnák a záptojásokat a maguk háztartásába azok, akiknek hibájából a sok tojás megzápult, meg azok, akik okvetlenül tul akarnak rajta adni.


Hát nem záptojás a ház, a lakás? Már jó ideje sehol semmit nem csináltat a háziur. A vakolat hull, a tetőn át nyugodtan becsorog a szobába az eső, a mosókonyha tönkre ment, nincs használható katlan, de a háziur néma marad minden panaszra. Azaz, dehogy marad néma: megmondja nyiltan és szemérem nélkül, hogy ő bizony semmit, de semmit meg nem csináltat: ha baj van, javíttassák kis a lakók. És a szerencsétlenek javíttatnak is, mert muszáj. Szóval, ha van lakásod, arra kényszerítenek, hogy tartsad a házat is rendben. Ez nem záptojás?


Ha a Svábhegyre gyalogoltál föl és élvezvén a pompás levegőt, gyönyörködvén a nagyszerű kilátásban, este ugy gondolod, hogy elég volt följönni gyalog, befelé mégis csak a fogaskereküre bízod magadat, akkor legnagyobb meglepetésedre és bosszuságodra azt mondja a fogaskerekű, hogy ha csak lefelé ülsz a kocsijára, akkor is meg kell fizetned a fölfelé való utat is, amelyet pedig gyalog tettél meg. Ez nem záptojás?


Bemégy a trafikba purzicsán dohányért. Adunk, adunk, mondja a főtrafikos, de csak ugy, hülznit is tetszik hozzája venni. A dohányon nem keresünk eleget, muszáj magunkon ugy segiteni. Uraságod biztosan belátja ezt. Uraságod ugyan nem igen látja azt be, mert pipázol és nem cigarettázol, de mégis csak megveszed a papirost, mert – dohányra van szükséged. Ez nem záptojás?


Folytathatnók sulyosabb dolgokkal is, hiszen akárhová nézünk, ott van a záptojás és mindenütt érezzük a bűzét. De félünk, hogy ha nagyon belemerülünk a dologba, a politikánál lyukadunk ki, ettől pedig fázunk, nem is a kenyerünk. Az a kis panaszos levél csak arra volt alkalmas – hiszen a záptojásnak a közönség ?való beerőszakolását nem fogja megszüntetni – hogy sok embert a záptojásvilág eseményeiről való gondolkozásra késztessen. Sok embert, de persze nem azokat, akik záptojást árulnak. Ezek jól vannak, készen szépen és nem érdekük a záptojás kipusztitása.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A kiköltetlen tojás (karikatúra Tolnai Világlapjából) Romlott lisztet keresünk
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A Röntgen színkép kibővítése A Röntgen színkép kibővítése
A Röntgen színkép kibővítése. Mint ismeretes a Röntgen-sugárzást...
Port-Artur veszedelme Port-Artur veszedelme
A japánok az utóbbi napokban is többször bombázták Port-Arturt, hogy...
Énekes kikapott Budapest ökölvívó bajnokságaiban Énekes kikapott Budapest ökölvívó bajnokságaiban
Légsúly: bajnok Kibinyi (NSC), 2. Szántó (FTC), 3. László (BTK). ...
Egy kóbor orosz kabarétársulat botránya Szegeden Egy kóbor orosz kabarétársulat botránya Szegeden
Andor Zsigmond szegedi színigazgató még a múlt hónapban megállapodott...
Hogyan aratta Kiss az évad utolsó atlétikai győzelmét Hogyan aratta Kiss az évad utolsó atlétikai győzelmét
Az 1940-es atlétikai évadban legtöbb örömünk távfutóinkban tellett....
Nyílmérgek  2. Nyílmérgek 2.
3. A legveszedelmesebb nyílméreg azok, melyek elsődleges szívbénulást...
Százéves a vakok intézete  1. Százéves a vakok intézete 1.
A hatalmas épületben halálos némaság. Csak néha, hosszú szünet után...
Gróf Festetics Rudolf déli-tengeri utjából Gróf Festetics Rudolf déli-tengeri utjából
Mintegy nyolcz évre terjedő, ép oly érdekes, mint veszedelmekkel...
Az uj Bethlen-kormány letette az esküt Az uj Bethlen-kormány letette az esküt
Az uj Bethlen-kormány tagjai vasárnap délelőtt 11 órakor tették le a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98