Dtum
Login with Facebookk
1923 | Július

Várnai Dániel - Háború

Elmúlt, bús éveknek emlékkönyve, érző, gondolkozó embernek naplója, vesztett csatáknak és keserves hadifogságoknak emlékeztetője: Várnai Dániel könyvecskéje, vajon miért venné el esti olvasmányaim idejéből azt a körzetet, amely az óramutató alatt más, szebb és jobb világokba vinne a városból?

 

És mégis mulattató, elgondolkoztató, egész estét betöltő e könyvecske, holott egyébként a hideg borzong a hátunkon, ha az elmúlt háborúról olvasunk, hallunk, mintha valamely szörnyű mesemondást szeretnénk végképpen kitörölni az emlékezetünkből. Sok víz lefolyik a Dunán addig, amíg újra kíváncsiak kezdünk lenni arra, hogy tulajdonképpen: mi történt velünk balgatag korunkban?...Amint egykor napóleon hadjáratai, a múlt századbeli csaták, hadjáratok is csak akkor váltak élvezetes olvasnivalóvá, amikor tele spékelték őket költők és vénkatonák cifra hazugságaival.

 

Az elmúlt világháborúból, a tegnapi hadifogságból még nem lehet színes mesemondással traktálni az olvasót: - Várnai Dánielnek talán legnagyobb írói érdeme, hogy tollával elbeszélő kedvével, színességével, lelki rajzolataival felébreszti érdeklődésünket olyan téma iránt, amelyről hátralévő életünkben már nem igen szeretnénk hallani.

Az óramutató éppen olyan szorgalmatosan elhalad pályáján Várnai könyve felett, mint valamely érdekes és érzelmes regénynél. Ásító gránát-fedezékek, ostrom alatt lévő városok, koplaló katonák, boldogtalan bakák társaságába visz a könyv első novellája, amely egyéniességével, mélyen szántó hangjával csakhamar meggyőz, hogy nem közönségesen, mindennapi szemmel nézelődő íróval van találkozásunk.

 

A friss kenyér túlságos élvezetétől felforduló, kis borsodi pásztor ember felejthetetlen szomorú és igaz figura. Ez a kis magyar baka valóban onnan való a lengyel mezők tábortüzei mellől. Emberszeretettel és fájdalmas írói szívvel van megrajzolva a többi figura is, akik hónapokon át kártyázással, alvással, halál félelemmel töltik idejüket. Valamikor csak az olyan igazmondó írónak, mint Várnai Dániel, hiszik el, hogy az osztrák-magyar hadseregben, a halálra gyötört bakák már annak is örültek, amikor a muszkák végre bevonultak az elfoglalt városba.


A bevezető háborús novella után az író darab ideig otthagyja mosdatlan, boldogtalan, halálra ítélt katonáit, mintha maga is megelégelte volna a keserűséget, búbánatot, amelyet ezeknek a tegnap látott hősöknek a megjelenésével keltett. A csukaszürke-ruhás elkárhozottak helyett másfelé keresi azokat a lelkeket, amelyek fájdalmasságukkal, kiválasztott szenvedéseikkel érdemesnek arra, hogy a bánatos író tollára méltók legyenek.

 

Felkeresi e bús komoly, álmatlan embereket, mintha az emberi örök-boldogtalanság hírnöke volna, meglátogatja az orvost, akinek szórakozottságából egy kisgyerek méreghalált lel, a részeges embert a pálinkamérésben, aki vért és aranyat álmodik, a nyomorgó szűcs munkásokat, akik egy félvilági leányasszony szeszélyességéből Európa szerte munka nélkül tengődnek...Az író nem tagadja meg magát, hogy a szocialisták keserű könnyes pályáját választaná egykor világszemléletének, lelke meggyőződésének.

 

Nem hivalkodik világnézésével, de témáit olyan formán választja meg, hogy a szomorú emberek nyomban rokonszenvet és barátságot éreznek tolla iránt. Mintha csak azoknak a keserveseknek szánta volna írását, akik lehorgasztott fejjel, magukba nézve, mindig tépelődve, borús kedvvel járnak a nagyvárosok utcáin, virrasztva nézegetnek az éjszakába, bús komoly némasággal figyelmezik a világ sorját.

"Azok emlékének, akik ott voltak és ott maradtak!" - így szól az ajánlás Várnai Dániel könyvében. Valóban, ők lehetnének a legjobb pártfogói e bús könyvecskének.

 

Krúdy Gyula

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Az első magyar sertéshizlaló rt. közgyülése Az első magyar sertéshizlaló rt. közgyülése
Az első magyar sertéshizlaló rt. febr. 25-én tartotta évi...
Reformok az uszás terén Reformok az uszás terén
A "Fédération Internationale de Natation Amateur" most megjelent...
Egy hír varázslata -  Kassa a miénk Egy hír varázslata - Kassa a miénk
A táblaüvegeket ostorral veri az eső, az uccán nyakukba húzott...
Tegyünk valamit! Tegyünk valamit!
Teasdale Ottó szövetségi urhoz.-Elnök ur, - engedje meg, hogy én, a...
Megostromolták a Margit kórházat és a villamos elé vetették magukat az őrjöngő óbudai cigányok Megostromolták a Margit kórházat és a villamos elé vetették magukat...
Néhány nappal ezelőtt a Bécsi út külső szakaszán, a Margit-kórház...
Kis gazda rovat Kis gazda rovat
A napi munka bevégeztével az állatoknak pihenésre van szükségük. A jó...
Vilmos császár Párisba utazik Vilmos császár Párisba utazik
A német császár látogatása Párisban. Nem most először emlegetik, hogy...
Ki az ur Európában, a népuralom, vagy az önkényuralom Ki az ur Európában, a népuralom, vagy az önkényuralom
Egy hete adta ki Sándor király emlékezetes manifesztumát, amellyel a...
Budapesten elfogták az aradi bankrablókat Budapesten elfogták az aradi bankrablókat
Annak idején nagy feltünést keltett egy Aradon fényes nappal...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98