Dtum
Login with Facebookk
1923 | Július

Quo usque tandem II

Három hete mult, hogy e helyen kérdeztük a miniszterelnököt és az igazságügyminisztert: meddig türitek a Catilinák garázdálkodását? Választ nem kaptunk. Ma azután a ceglédi piac megfelelt a mi kérdésünkre Nagy Emilnek és Vass Józsefnek.

 

Az ébredők szélsőséges szárnya,  amely hetek óta Cegléden táborozik, ujból megmutatta, hogy fütyül a törvényre, fittyet hány a rendeleteknek, törvényen kívül és felül állónak tekinti magát. Gyülést tartanak engedély nélkül, társadalom és vallás ellen lázítanak, minden szavuk birókért kiált és eddig nem akadt hatalom, amely elnémította volna ezt a köz- és önveszélyes izgatást.

 

Nagy Emil és Vass József láthassák ezt a társaságot, együttesen és egyenként, az ő véleményüket irjuk le: félbolondok, kótyagos agyvelők, kocsmák tapsától nagyzási mániába esett betegek, akik romlásba dönthetik az országot, ha tovább türik a garázdálkodásukat.

 

Akik mutatóba kaptunk közülök az ország házába: Ulain, a konfuzus fiskális, hiszékeny, bosszuvágytól az explozióig tulfütött ember, akinek személyes ügyeitől rothad a magyar parlamentarizmus, Kiss Menyhért, szánalmas füzfapoéta, aki, míg Ulain leleplezéseinek kontrázik, a zsebében ugyanolyan uton kapott részvényeket szorongat, amelyek elfogadásáért vértől habzó szájjal üvölt a köztisztesség szent nevében. Egy a mi Népünkből ő, aki most megütötte a bokáját, viszont azzal védekezik, hogy hazafiságból cselekedett.

 

Cegléden is merő hazafiságból forgatják föl a város békéjét, a Britanniában is hazafiságból követtek el élet és vagyon ellen irányuló büncselekményeket, a Kovács testvérek is önfeláldozó hazafiságból gyüjtöttek ekrazitot, védtelen zsidókat is a haza nevében vertek meg a néptelen sötét pesti utcán.

 

Akadjon végre felelős állásban levő államférfiu, aki ennek a legendának egyszer és mindenkorra véget vet: nem hazafiságból, de mohó érvényesülésből bujtogatják a fiatalságot és a valóban nélkülöző tömegeknek, a Catilainák hatalomra törnek, a Catalinák a husosfazék körül akarnak csámcsogni és emészteni. Ezért a puccstervek, a rajtaütési bárgyu ábrándok, a miniszteri tárcák egymásközti osztogatása, ezért őszintén hiheti néhány száz akasztófavirág, hogy ő e nemzet dísze, virága… A mi kérdéseinkre megfelelt a ceglédi piac.

 

Várjuk, mit felel Bethlen István kormánya a ceglédi piacnak. Ha tovább türi, irigyeljük a türelmét. Ezzel a türelemmel, ily irigylésre méltó idegekkel nézhetné, hogy a kandallóból a parázs a szőnyegre esik, lassan oson a tűz a kárpitok és a függönyök mögé, már a butorokat is perzseli, de a ház ura nyugodtan pöfékel a karosszékben. Egy eldobott bagó már virágzó telepeket perzselt föl, mert elmulasztották eltaposni.

 

Meddig türitek még a Calilinákat és a Cassius Severusokat?

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Nagy Emil Nagy Emil igazságügyi miniszter a Népkör udvarán beszél a ceglédi választókhoz A kép közepén a fehér ruhás, magas alak Lendvai István, az ébredők jelöltje, aki a gyűlés megzavarása után távozik a Piac-térről Az egyes szám a képviselővé választott Lendvait jelöli, a kettes Hájjas Ivánt, a hárnas Prónay Pált Dr. Ulain Ferenc Kiss Menyhért
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A Blackburn veresége A Blackburn veresége
Az egész angol footballvilág nagy kiváncsisággal várta, hogy melyik...
Venizelosz a görög forradalom élére állt Venizelosz a görög forradalom élére állt
Vasárnap reggel a Caldaris-kormány elrendelte a hadsereg és a...
Galambos fölényese nyerte a maratoni futóbajnokságot Galambos fölényese nyerte a maratoni futóbajnokságot
A MASz rendezésében vasárnap délután a gödöllői országúton futották...
Az MTK úszóversenye Az MTK úszóversenye
A Császárfürdőben lezajlott verseny látogatottságát az eső alaposan...
Az időmérés mai módja és eszközei,  a Föld forgása Az időmérés mai módja és eszközei, a Föld forgása
A modern időmérőeszközök elért nagy pontossága reményt nyujt a...
A budai hegyeken és az ujpesti vasuti hidon át fut be a bánhidai 100.000 voltos vezeték a fővárosba A budai hegyeken és az ujpesti vasuti hidon át fut be a bánhidai...
A dunántuli villamoscentrálé áramának régóta huzódó átvétele ügyében,...
Az öves armadillo Az öves armadillo
Hajdanában hatalmas törzsnek a törpe ivadéka ez a békés, ártalmatlan...
Berczelly holtverseny után nyerte Rajcsányi ellen a magyar kardbajnokságot Berczelly holtverseny után nyerte Rajcsányi ellen a magyar...
Vasárnap egész napon át tartó küzdelemben mérkőztek legjobb vívóink a...
A politikusok vasárnap három helyen tanácskoztak a franktárgyalás első két napjának kiemelkedő eseményeiről A politikusok vasárnap három helyen tanácskoztak a franktárgyalás...
A politikai élet vezető tényezői vasárnap három helyen is folytattak...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98