Dtum
Login with Facebookk
1923 | Július

Orrunk és az emésztés

 Az orr az emberi test eme legkiemelkedőbb szerve, mintha arra volna tcremtve, hogy a többi érzékszerv működésibe is beleártsa magát Azt már régen tudják az orvosok, hogy a jó emésztéshez nem egyedül a gyomornak van köze, hanem az agynak is.

Ismeretes ugyanis, hogy sokszor a legegészségesebb, legkönnyebben emészthető, másoknak ízletes és kellemes illatú éteteket némely ember gyomru, éppen csak azért, mert akár külsejüknél, szinüknél vagy készítésüknél fogva nem tetszik. Kutyákon végzett kísérletek alapján kimutatták, hogy az étel puszta látása vagy illata a gyomorban az emésztéshez szükséges gyomornedv kiválasztását indította meg, hasonlóan ahhoz, mikor valamely kedvenc ételünk említésére vagy elképzelésére nyál gyülemlik a szánkban.

Ebből tehát azt a tanulságot vonhatjuk le, hogy a gyomor csakis az olyan ételeket dolgozza föl alaposan, amelyeket kedvelünk és tiltakozik az olyan ételek ellen, amelyek izlésünknek nem felelnek meg. Az étel izét nemcsak a nyelv és a szájpad felületén elszórt izlelő-szemölcsök révén érzékeljük, hanem az étel illata és szaga is közrejátszik, amit viszont a rágás és a nyelés alkalmával szagló szervünk állal veszünk észre.

Minthogy pedig a garat-üreg a hortyogók (chaoriák) révén közvetlen összeköttetésben van az orrüreggel: az izlés és a szaglás folyamata egyidejűleg megy végbe a szájüregben, illetve az orrüregben. Valamely étel zamatját tehát tulajdonképpen a száj és a garatüregben támadt kétféle érzés együtthatása adja meg. Ki-ki önmagán észlelhette már, hogy ha hurutos vagy náthás, nem érzi az étel zamatját és hogy ilyenkor a legpompásabban elkészített ételt is ízetlennek találja az ember.

Ugyanez az eset áll elő az orr külön féle bántalmainál is; például a polip-képződmény, orrsövény-szükületet, daganat vagy a nyálkahártya elfajulása esetén. De kísérletileg is kimutatható ugy, hogy rágás és nyelés közben két ujjunkkal az orrunkat összeszorítjuk, amikor is az étel zamatját jóval gyengébben érezzük, mint máskülönben.

Sokszor egyedül az élei illata is fölkeltheli étvágyunkat és fölizgatja, működésre serkenti az emésztő szerveket aminek jele az is, hogy a szájban nyál gyülemlik össze. Az étel illata tehát szükséges az emésztéshez, mert elősegíti a gyomornedv kiválasztását. de a nyálmirigyek működését is, amelyeknek váladéka, a nyál, kiváltképpen a tészta-neműek emésztéséhez szükséges. Az olyan egyének, akiknek szaglási érzékük valami betegség következtében tönkrement, csaknem valamennyien arról panaszkodnak, hogy szájüregük száraz, azaz: kevés a nyálmirigyek váladéka.

Az ilyen emberek emésztése is lassúbb és tökéletlenebb. A nyál ugyanis nemcsak a megrágott étel alakítására és csuszamlóssá tételére szolgál, de nélkülözhetetlen bizonyos kémiai folyamatok beindításánál is,amelyeknek terméke viszont az emésztönedv kiválasztására szükséges.

Már pedig hogyha ez az emésztőnedv hiányzik, vagy hogyha a kiválasztása tökéletlenül megy végbe: emésztési zavarok léphetnek fel. Íme, mily fontos szerepe van az orrnak az emésztés folyamatában, ugv hogy bizvást elmondhatjuk. hogy a jó emésztéshez jó – orr is szükséges.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Megkezdődött az ipari jóvátétel munkája Megkezdődött az ipari jóvátétel munkája
Az iparügyi miniszter a pénzügyminiszterrel megbeszélte egyes...
Halász-féle „Corpus-lift” Halász-féle „Corpus-lift”
Aki valaha beteget ápolt, a nagyon jól fogja tudni, hogy a...
A falu kedvence kinyomozta a nagy titkot: miért nem születnek gyermekek Tiszasason? A falu kedvence kinyomozta a nagy titkot: miért nem születnek...
Néhány nappal ezelőtt a község legszebb fiatal úriasszonya bizalmasan...
A mi ideges korunk A mi ideges korunk
A mi ideges korunk saját magából teremti elő a szükséges eszközt,...
A hírneves Bettelheim-cég üzletét bezáratta a főnök öccse, a másik főnököt pedig följelentette az anyósa A hírneves Bettelheim-cég üzletét bezáratta a főnök öccse, a másik...
Néhány nappal ezelőtt a Wekerle Sándor ucca 22. szám alatti öreg ház...
Kis gazda rovat Kis gazda rovat
Nem ritka eset, hogy kivált sovány homokon, a gyümölcsfák virágoznak...
Lóhús és lótej Lóhús és lótej
A lónak főhasznosítása az erőtermelés. Húsát hazánkban csak elvétve...
Szép eredmények a MAC kétnapos úszóversenyén Szép eredmények a MAC kétnapos úszóversenyén
A Magyar Atletikai Club kétnapos úszóversenye az úszás aranykorának...
Munkáskongresszusok Munkáskongresszusok
Évente Budapesten össze szoktak gyülni egy-egy szakma kiküldött...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98