Dtum
Login with Facebookk
1923 | Március

A Habsburg-ház visszahozatala katasztrófát vonna maga után

Klebelsberg Kuno gróf vallás- és közoktatásügyi miniszter vasárnap reggel Komáromba utazott, hogy ott a Korányi Frigyes báró párisi követté történt kinevezésével megüresedett komáromi választókerületben programbeszédét elmondja.


A vasuti vendéglőbe bankett volt a miniszterelnök tiszteletére, innen a Polgári és Vasuti Társaskörbe mentek, ahol 3 órakor megkezdődött a népgyülés. Klebelsberg Kunó gróf kultuszminiszter a következő beszédet mondotta:
Én a középutnak, a mérsékletnek vagyok a politikusa.


Az én politikai pályámnak a folyamán nagyon sokan a legjobb barátaim közül is azzal a kérdéssel fordultak hozzám, miért vagyok én a középutnak a politikusa, amely politika sem a szélsőbal, sem a szélsőjobb oldalt nem elégiti ki, miért nem vagyok egy szélsőségesebb politikai iránynak a hive, hiszen egy ilyen politika több népszerüségre tarthat számot.

A királykérdésben is a mérséklés politikáját kell követni.


Az ellenzék soraiban nagyon sok a jó taktikus. Érzi azt, mivel lehet a tömegekre hatást gyakorolni. Az ellenzéki képviselők érzik azt, hogy a Dunántul józan, istenfélő népe között sok a monarchisztikus érzelmű, tehát egy bizonyos restituciós politikát itt sikerrel lehet képviselni, én akkor azt mondottam, hogy a királykérdést föltétlenül ki kell kapcsolni, azért mert a restituciós politika egy olyan politika, amely a Habsburg-ház visszahozatalára irányul.

 

Ez azonban katasztrófát vonna maga után, mert kétségtelen, hogy a mai külpolitkai helyzet mellett ellenségeink egy külpolitikai akciót vezetnének ellenünk s ebben a helyzetben a nemzet egy koncentrikus támadást nem birna ki. Azt is kifejtettem, akkor hogy a királyválasztásra azért sem gondolhatunk, mert a királyválasztás nem lenne szabadkirályválasztás.


Mert tévedés azt hinni, hogy a kérdés csak a mi belügyünk. Ez egy nagy európai kérdés. Ezért mondottam azt, hogy a királykérdést ki kell kapcsolni. Ez a mérsékletnek, a középutnak a politikája. És én most itt emelt fővel állok Önök előtt. Mert ma is azt mondhatom, amit egy évvel ezelőtt mondottam. Azok a politikusok, akik a királykérdést azonnal meg akarták oldani, azok mint hazafiak jól tették, hogy hallgattak mert nem lehetett ezeket a szélsőséges jelszavakat védentök s ha ujból fölkavarnák ezt a kérdést, szerencsétlenségbe döntenék ezt a nemzetet.


A miniszter programbeszédének megtartása után az esti gyorsvonattal visszautazott Budapestre.


Beniczky Ödön, aki ezidő szerint is Komáromban tartózkodik, a jövő vasárnapra kérte programbeszédének engedélyezését. Erre az alkalomra Rakovszky István, Rassay Károly, Pakots József, Benedek János és Lingauer Albin kisérik Komáromba Beniczkyt. Latinák Ernő, aki szintén föl akart lépni, sőt Hegymegi-Kiss Pál képviselő kiséretében lentiárt a kerületben, visszalépett a jelöltségtől. A szociáldemokrata párt Beniczky Ödön támogatását határozta el.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Klebersberg Kunó Beniczky Ödön
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98