Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1924 | Augusztus

Hogy lehet egydollárosból százdollárost készíteni?

Egy mészárossegéd gyanús vásárlásai

Az elmúlt héten egy kopottas külsejű ember állított be Barakker Mátyás kalaposüzletébe, ahol 400.000 koronáért kalapot vásárolt. Amikor fizetésre került a sor, elővett egy gyűrött százdollárost és arra kérte a kalapost, hogy ezt váltsa fel és ebből adjon vissza neki.

 

Barakker a Kereskedelmi Bank közeli fiókjába vitte a százdollárost, ahol a pénztárnok nyomban megállapította, hogy az hamis. Rendőrt hozattak, aki a vevőt, Jankelovics Mayer mészárossegédet előállította a főkapitányságra, ahol megmotozták és zsebében több egydollárost találtak.

 

A letartóztatott embert átkísérték az ügyészség fogházába, ahol a vizsgálóbíró vallatóra fogta őt. Jankelovics - először azzal – védekezett, hogy ő cseh megszállott területen vásárolta a dollárokat, azért, mert Kanadába akart kivándorolni és Budapestre azért jött, mert azt hitte, hogy itt könnyebben tud amerikai vízumot szerezni.


- Ha maga Amerikába akart utazni és szüksége volt a dollárokra, akkor miért akarta azt itt magyar pénzre felváltani? – kérdezte a bíró.
- Azért – felelte Jankelovics -, mert a vízumért magyar pénzben kellett volna fizetnem az amerikai követsége.


A vizsgálóbíró a bűnjelként lefoglalt egydollárosokat kezdte nézegetni, amelyek egyikén szabad szemmel is észrevehető volt, hogy azt meg akarták hamisítani. Egy éles késheggyel meglátszott a kaparás, amellyel az 1-es számot elakarták tűntetni, hogy helyébe 100-at írjanak.


- Lássa maga nem mond igazat. Maga ezt a százdollárost egy egydollárosból hamisította, még pedig úgy, hogy a betűszöveg helyébe beragasztotta a „Hundert” szót. Vallja be őszintén, hogy csinálta ezt a dolgot?


Jankelovics nem akart felelni kérdésre és váltig azt hangoztatta, hogy ő azt Bilj községben egy Marx Samu nevű embertől vásárolta.


A vizsgálóbíró szakvéleményt kért a Nemzeti Bank devizaosztályától, ahonnan szombaton érkezett meg a válasz, hogy a „Hundert” szót a gyanúsított egy angol vagy amerikai újságból vághatta ki és ügyes ragasztással úgy illesztette be az egydolláros bankjegyre, hogy az szabadszemmel alig észrevehető. A vizsgálóbíró a gyanúsított tagadása ellenére pénzhamisítás bűntette, illetve hamis pénz forgalombahozása címén elrendelte Jankelovics ellen az előzetes letartóztatás fenntartását.


Jankelovics ügyvédje felfolyamodást jelentett be a határozat ellen, amelyben kérte a Bilj községben lakó Marx Samu kihallgatását, akivel igazolni kívánja, hogy védence tudatlan ember létére nem vehette észre a bankjegy hamis voltát és azt rendes árért jó dollár gyanánt vásárolta.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Cikk-ajánló
Egy féllábu azsan provokatőr el akarta adni őrgróf Palavicini Györgynek Nádosy titkos naplóját Egy féllábu azsan provokatőr el akarta adni őrgróf Palavicini...
Budapest utcáin föl-föltűnik egy jólöltözött, borotváltarcu,...
A pánamerikai értekezlet célja önvédelem minden ellen, ami a népek szabadelvü érzelmeivel összeférhetetlen A pánamerikai értekezlet célja önvédelem minden ellen, ami a népek...
Huszonegy amerikai köztársaság képviselői részvételével szombaton...
Rövidek Rövidek
Az angol választások eredményéről a kormánypárt tulnyomó többségének...
Atletikai klubok kartelje Atletikai klubok kartelje
Sugás-bugás, titkos tanácskozás, csöndes alkudozás és rejtett...
Színházi bemutatók Színházi bemutatók
Dialógus-dráma, amelynek hatása elsősorban azon múlik, tudja-e az író...
Návay a klerikalizmus ellen Návay a klerikalizmus ellen
Csanádmegye törvényhatósága e hó 4-én tárgyalta Debreczen átiratát a...
A csillagos ég ismerete A csillagos ég ismerete
A csillagászat, amely egyike a komplikáltabb tudományágaknak –...
100 új humoreszk 100 új humoreszk
Mit jelent a nevetés? Mi van a nevetséges legmélyén? Mi közöset...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98