Dtum
Login with Facebookk
1924 | Augusztus

Interjú Józseffel a nagyvilág dolgairól

Tuladunán, augusztus
 Életem nevezetes ponthoz érkezett. Ime, megírom első olyan cikkemet, amelyben politika is foglaltatik.  Azaz... bocsánat! Ezt sem a magam esze után írom. József mondja papírra. Szavait természetesen teljes hűséggel adom tovább: először, mert — hallom — szabad a szó; másodszor, mert ezt a nyilatkozatot érdemes is pontosan átgondolni, hiszen József pártok fölött áll, igen, ő elfogulatlan, nem, neki nem kenyere a politika — „cselédember" ő; harmadszor, mert, amint említeni szives voltam, ostoba vagyok a — politikához. Szóval találkoztam Józseffel, éppen a lovai alól pucolta el a miegymást, eme túladunai puszta egyik istállójában. (A legyek ugyancsak teleköpték az ablakot. Ahogy ezt itt szintén finoman mondják s a zabosládán egy vén macska dorombolt.)


- No, mondja ám József.


- Amojan olácigány iltét ilünk, kirem, annyi bizonyos. A csizma má nem is csizma, csak bakancs, mer csizmát má nem véhet a széginy ember, csak a szárát hasznájja a riginek.


A ló mérgesen dobbantott.


- Továbbá, a piz dógot má nem tudom tisztességesen fölfognyi magam se. De talán ugy van az kérem, hogy minek utána az aranyat elrabuták, nincsen semmi jó. Vagyis azért köll annyi píz, mer teszem föl, aki kukoricagombócot fal, az hamarább megehül, mint az, aki csirkepaprikást eszik, vagyis a csirkepörköltbül kevés is ölég és teszem föl az a jó kis zsíros husleves is az emberbe megfogantatik, nem ugy, mint a sürükrumpli.


József megtörülte bajuszát és folytatta: — A háborúval pediglen ugy van, hogy miután az Uristen az embert szabadakarata eresztette, az ember ugy csinál; ahogy tud. Vagyis a Jóisten nem rendüte a háborut se, csak nem törődik vele. De még az kirem a szerencse, hogy az égnek az üdővezetisit át nem adja az embernek, mert azt is elpuskáznák. És legalább azon kellene fohászkonnyi mos má, hogy azoknak a vezetöknek, akik ott vannak a külországbeli nagyházakb is, forduna meg az eszük erényesre.


— No, most aztán itt az adó, de ijen adó még nem is vót, mongya is a feleségem, érdémés véna itet megvernyi, annyi pizt elhord a háztul. Van, kérem, forgalmi, kereseti, iparadó, pótadó, azután rendes adó, meg menydürgősménküadó. Aztán azelőtt kérem, ugy vót, hogy megkérdezte az asszony, mennyi adót fizetek? Mínnyá megnézem a könyvbe! Ennyi, meg ennyi! Máma pedig azt mongyák, no, mennyi pízt hozott, csak haggya itt, aztán maj megláttyuk, mennyit kőtsünk, maj aztán összeszámolunk, vagyis, hogy mennyit kő még fizetnyi, mennyi kő még beretvákozásra, hajnyírásra, miegymás….


József sercintett egyet.


— Vak vezeti világtalant. kirem. Az ecceri kódls vakkódis vót, egy háznál főtt kóbászt kaptak, ű, meg a vezetője, no, jól van. Hanem a vezetője nem atta oda a kódisnak a fött kóbászt, ugy se látja az öreg, hogy főtt kóbászt kaptak. Mit kaptunk? Kis karéj kenyeret kaptunk! Hanem az öregnek az orrát megütötte a kóbász szaga. Főtt kobászt kaptunk, te kölök! Na, erre megbosszankodott a gyerek. Odavezette egy kűfal elé a vak kódist, no, ugorjon, itt az árok! Lemarta az öreg pofájárul a bőrt a malter… Monta ám a vezető, hát öregem, nem érezte meg ennek is a szagát elöre?


A macska elillant a zabosládáról.


- Bizony az emberek eltérnek a hitüktül. De mikor annyi a mirge, kirem, nincs nyugodt lilékkel, ugy-i?


Dohánnyal kínálom Józsefet. Valami cseréppipát vesz elő, de nagyon hitványkót. rézfödele nincsen, csontcsutórája sincsen. Mondja is:
- Ez bizony csak olyan egylovas pipa!


Ugyanis a szegény ember egy lóval jár, girhessel, a jobbmódu kettővel, parádésabbal.


- Hát köszöm átossággal - mosolyog József, ahogy rá pöffentett.' — No, maj az utolsó pesti vásárkor mögadom. Az ugyanis jó soká lesz.


Paulini Béla

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Európa érdeke az erős Magyarország Európa érdeke az erős Magyarország
A Külügyi Társaság vasárnap délelőtt 11 órakor alakult meg a Magyar...
Háború Khínában Háború Khínában
Tiencsinben izgalmas napokat élnek, mert a város ki van téve a...
Drágább lesz a dohány Drágább lesz a dohány
Ismeretes, hogy a kincstár – és pedig a magyar és osztrák is...
Orosz fogoly tisztek szökése Orosz fogoly tisztek szökése
A dentschgabeli tiszti fogolytáborból julius 7-én éjjel tizenhat...
Az állami vasművek új beruházásai Az állami vasművek új beruházásai
Az állami vasművek üzemének kibővítése érdekében Wekerle Sándor, mint...
A khinai hadsereg A khinai hadsereg
A khinai nép legnagyobb részének nevezetesen ,még csak sejtelme sincs...
Kiss Ferenc és 40 fürdőköpenyes hölgy esete a szigoru siófoki csendőrökkel Kiss Ferenc és 40 fürdőköpenyes hölgy esete a szigoru siófoki...
Egyébről sem beszélnek mostanában Siófokon, mint Kiss Ferencnek és...
Két vers Két vers
Utolsó nap volt. Laura hajába Búcsú-virágot tűzött már az alkony, ...
Szocialista békekonferenciák Szocialista békekonferenciák
A pacifista irányzatot Kautsky, a forradalmi csoportot Lenin vezette....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98