Dtum
Login with Facebookk
1924 | Február

Az Ügyészség kilencrendbeli gyilkosság bűntette címén indítványozta a bombavetők fogvatartását

Az Ügyészség kilencrendbeli gyilkosság bűntette címén indítványozta a bombavetők fogvatartását
A vérbíróság elnökét a toloncházba vitték - A bűnvádi eljárást megszűntették

Az Erzsébetvárosi Kör elleni pokolgépes merénylet aktáit vasárnap délelőtt referálta el Dolefschiák Mihály ügyész Sztrache Gusztáv dr.-nak, az ügyészség elnökének. A rendőri nyomozás adatai szerint a Club kávéházi gyilkosság után az atrocitások sorozatában némi szünet állott be, az Ébredő Magyarok Egyesülete kebelében működő nemzetvédelmi osztály egy fő és több alosztályra szakadt.

 

A főosztálynak Héjjas István, Prónay Pál és dr. Dániel Sándor voltak a vezetői, egy másik osztálynak, pedig Huszár János székesfővárosi irodatiszt és Báthory Miklós, a későbbi vérbíróság későbbi elnöke voltak a parancsnokai. Ez az osztály vezette az adminisztrációt és négytagú vérbíróságot állított fel, melynek kötelessége volt a „fegyelmezetlenségeket” büntetni. Mindaddig, amíg Márffy József a IX. kerületi osztály élére nem került, nem történtek különösebb rendellenességek. Ezek csak akkor kezdődtek, Márffy suitjével elfoglalta a parancsnoki állását, amikor is egyre-másra követtek el merényleteket, amelyeket betetéztek az 1922. év április 3-án az Erzsébetvárosi Körben végrehajtott pokolgépes merénylet, amelynek kilenc halottja és igen sok sebesültje volt.

A merénylet részletes ismertetése után Dolefschiák ügyész indítványa többek között ezt tartalmazta:

Az ügyészség Radó József, Marosi Károly, Márffy József, Chriaszti István ellen kilenc rendbeli befejezett gyilkosság bűntette, Herczeg József pórtás ellen pedig ugyanazon bűncselekmény miatt bűnsegédi bűntettesség címén a btk. pk.§-a alapján az előzetes letartóztatás fenntartását indítványozta, míg a két fiatalkorú tanuló ügyét a fiatalkorúak bíróságához áttenni rendeli. Báthory Miklós Máv felügyelőt, a vérbíróság elnökét, mert nincs rá adat, hogy a merényletről előre tudott volna, vagy abban részt vett volna, az ügyészség saját hatáskörében szabadlábra helyezte, illetve közigazgatási eljárás végett átkísérte a toloncházba.

Az indítvány megokolása érdekes részleteket tartalmaz a gyilkos banda léprekerült tetteseiről és ezeknek a nyomozás során tett vallomásairól. Teljes beismerést tulajdonképpen csak Radó József és Marosi Károly tettek, akiknek vallomása hajszálnyilag megegyezik a nyomozás konkrét adataival. Chriaszti István részleges beismerő vallomása, - amelyben a többi gyanúsított bűnösségét ismerteti, szintén súlyos bizonyítéknak vehető.

Az indokolás szerint az ügyészség a nyomozati iratok ama részét, melyek az ügy elbírálásához nem feltétlenül szükségesek, egyelőre visszatartja még. Az előzetes letartóztatás elrendelését azért tartja szükségesnek az ügyészség, mert kétségtelen bizonyítást nyert, hogy Márffy József kezdeményezésére helyezték el a gyanúsítottak azt az óraműves pokolgépet, amely kilenc ember halálát idézte elő, valójában azzal a céllal, hogy ellenzéki képviselőket gyilkoljanak meg. A premiditáció kitűnik abból a tényből, hogy az április 3-án expiodált pokolgépet – már előzetes helyszíni szemle után április 2-án helyezték el a fűtőtestben.

Külön hozott megszüntető végzést majd az ügyészség Báthory Miklós és még hetven gyanúsított ellen, akiket a nyomozás kezdetén névtelen levelekkel alaptalanul jelentettek fel, s akiket annak idején gyanúsítottként hallgattak ki a rendőrségen.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Bortnyik Sándor rézkarcportréja
Bortnyik Sándor Révész Béla portréját rézbe véste. E szót, hogy...
Magyarország az olympiai versenyeken Magyarország az olympiai versenyeken
Az 1900. évi olympiai játékok görögországi rendező bizottsága...
A király kocsija alatt
Mikor Ő Felsége február 26-ikán délután Bécsből Schönbrunnba...
A berlini six-day harmadik napján a Kroschel – Junge pár vezet A berlini six-day harmadik napján a Kroschel – Junge pár vezet
A tegnapi hajtóvadászatok után ma egyhangú csendesség köszöntötte a...
 Az amerikai milliomosok rádiókészüléke Az amerikai milliomosok rádiókészüléke
- Milyen rádiókészüléke lehet egy dollármilliomosnak? Erről bizony...
Ibsen Henrik - A bányász Ibsen Henrik - A bányász
Bércfal, zúgják réseid pörölyöm ütéseit! Lefelé húz minden inger, -...
Köllő Miklós - tragikus életút Köllő Miklós - tragikus életút
A nyolczvanas évek közepén Zala György műtermében láttam először...
Takáts Imre győzött a BSE teniszversenyén Takáts Imre győzött a BSE teniszversenyén
A BSE teniszversenyén vasárnap a férfi egyes és páros számok döntőit...
Arany Jánosra emlékezve Arany Jánosra emlékezve
Állottunk vizének mélységei felett… Tündöklő, őszi...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98