Dtum
Login with Facebookk
1924 | Február

Panaszkodnak a pesti pincérek

A pesti éjszaka fekete frakkos, villogó plasztromú robotosai, a fürge pincérek panaszkodnak. Nagy a sirám, az elkeseredés. Sok a munka, kevés a kereset. Állítólag. Mert a jámbor pesti polgár, aki a zöldszínű feketekávénak kinevezett léért lefizeti az ezerötszáz koronát, azonkívül, hogy a kávést különféle jókívánságokkal látja el, nem feledkezik meg arról sem, hogy irigyelje a pincért. A pincért, aki a feketekávénál kétszáz korona borravalót kap. Alig van olyan kávéházi vendég, aki nem töprengett volna azon, hogy vajjon mennyit is keres a pincér. Erre az örök problémára akartunk feleletet kapni, amikor megkérdeztünk egy körúti kávéház főpincérét.


- Rettenetes a helyzetünk – kezdte a „főúr”. – A közönség nem is hiszi, hogy mennyi panaszkodni valónk van. Tessék csak meghallgatni! Először is a jövedelem. Egy pesti főpincér, ha jól megy, keres egy napon hetvenezer koronát. Egészen biztos, hogy ebből le lehet számítani két kávé, egy-két hab, tíz különcukor, egy-két pohár likőr „bliccelést”. Ez kitesz tiz-tizenkétezer koronát. Hol van most még kérem az edénytörés, a hitel, a hitelesek az a része, ami sohasem folyik be. Szóval nem a legrózsásabb a helyzetünk.
Ezt mondják a „főurak”.

A kiszolgáló pincérek még szomorúbban beszélnek. Ugyanebben a kávéházban azt mondja egy pincér:

A főpincéreknek mihozzánk képest nem sok panaszkodni valójuk van. Ők megkeresik a maguk ötven-hatvanezer koronájukat. De mi kérem, mi akik órákon át lótnak-futnak és tűrjük a vendégek szekatúráját, még a felét sem keressük meg. Furcsa szokása például a közönségnek, hogy a főpincérnek sokkal több borravalót ad, mint minekünk. Pedig a főpincér úrnak (…..) a pénzt, mi pedig …., hogy mennyit dolgozunk, arról nem is lehet beszélni. Hiszen egy kiszolgáló pincér amíg kétszáz vendéget kiszolgál, ezalatt a konyhához vezető úton naponta huszonöt kilométernyi utat tesz meg.

Megtudtuk még, hogy nagyon sok pincér kivándorolt. Sokan Párizsba, még többen Délamerikába mentek. Panaszkodnak a pesti pincérek … mennyi panasza lehet akkor a közönségnek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98