Dtum
Login with Facebookk
1924 | Március

Súlyos három hónap következik

Beck Lajos – a gazdasági válságról

A gazdasági és politikai válság nem nyert megoldást.
A megüresedett miniszteri székek gazdátlanok még, a gazdasági helyzet megjavitását célzó kormányjavaslat pedig még mindig nem került tárgyalás alá. A kormány ezekben az aggodalmakkal telt napokban csak pillanatnyilag előráncigált szükségrendeletekkel próbál operálni, a parlament pedig immár két hete tétlenül nézi a magyar közönség vergődését a drágaság mindent magával rántó hullámai között.

A kisebbségi nyelvek használatáról és a testnevelési alapról szóló törvényjavaslatok szolgáltatták az anyagot a törvényhozásnak a nemzetgyűlés munkaasztalán, s ha nem akadt volna ismét bőven mindenféle személyi szenzáció, az unalom lett volna úrrá a dunaparti palotában: míg odakünn az utcákon a kenyérgond áldozatai verejtékeztek. Pedig csak ezután jönnek a súlyos napok.

Pénzügyi szakemberek körében általános a vélemény, hogy a külföldi kölcsönnek jótékony hatása bizonyára meg lesz ugyan, de:
a folyósítást megelőző három hónap olyan gazdasági krízist hozhat, amely messzemenő politikai következményeknek lehet eredője. 

A parlamentben – sajnos – kevés pénzügyi szakember foglal helyet, érthető tehát, hogy a pénzügyi politika napirendre kerülő konkrét témáit legtöbbször csak politikai nézőszögből bírálják. 

Kérdést intéztünk a nemzetgyűlés egyik legkiválóbb pénzügyi szakemberéhez, Beck Lajos ny. pénzügyi államtitkárhoz, aki a következő figyelemreméltó nyilatkozatot tette: 

– A kormány helyzete a jóvátételi bizottság határozata következtében feltétlenül megjavult. Ez a tény megnyilvánul a legfinomabb műszernek: a gazdasági életnek jelzésén is. 

– A kölcsönügyi döntés bekövetkezése előtt pánik uralkodott, ma minden konkrét reform megvalósítása nélkül, legalább pillanatnyilag megnyugodni látszik a közvélemény. Ha mélyebben nézzük a kérdést, a kritikus helyzet a most elkövetkező három hónapban köszönt reánk, amikor belső erőnkből és a külföldi kölcsönre nyerendő külföldi devizaelőlegből kell pótolnunk mindazokat a szükségleteket, amelyeket a megállítandó bankóprés nem fog tudni kielégíteni. 

– A kormány helyzetének tűzpróbája március-április-május hónapokra esik és ez ezalatt fog kiderülni, hogy 

1. van-e a kormánynak elég előrelátása minden eshetőségre, vagyis felkészült-e a kormány a kritikus idővel való szembenézésre;

2. van-e a kormánynak és pénzügyi barátainak elegendő külföldi összeköttetése arra, hogy e kritikus időkben a feltétlenül szükséges deviza- és valuta-szükségletet előleg formájában előteremthesse. 

– Akut politikai válság – nézetem szerint – e pillanatban nincs, mert a kormánypárt Bethlen személye mögött egységesen áll. Fordulat csak akkor következhet be, ha pénzügyi tekintetben olyan fennakadás áll be, amely az állami szükségletek fedezésében pánikot idézhetne elő. 

– A Bethlen-kormányt csak kirobbanásig feszült gazdasági válság buktathatja meg.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Szomorú kép a pesti lakásnyomorról: egy lépcsőházi lakás a Szigetvári-utca 20. szám alatt Élelmiszer kiosztás a szegények közt húsvét hetében
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98