Dtum
Login with Facebookk
1924 | Március

Korunk hőse

Régi ujságlapokon van megírva, hogy kit bámult a kor és miért bámulta őt. Igy beléártakozva a régi krónikákba, biztos víziókba látszanak az idők és az emberek és a lélek legmélyén gerjedő vágyakat és elképzeléseket éles képekbe vetülten látjuk. Régi ujságokban él a korok ugynevezett mentalitása, amely az erkölcsi érzékenység, a kulturális finomodottság mértékét jelzi én a közvélemény ítéletetek indokaiban a. fölülkerekedett s hatalomra jutott energiák értékel mutatja. Mondd meg, hogy ki volt a kor hőse és érthetővé válik minden, ami a korban törtéit.


Széchenyit bámulták, mert kulturát teremtett, tehát a népnek azok a rétegei voltak fölül, amelyek a kulturát kívánták szerfölött. Kossuth a magyar szuverenitás hőse volt és a szabadságé, mert volt nép, amely ezeket látta nagy dolgoknak. Deák Ferenc európai helyzetünket fixirozó, ő nagy lett, mert akkor a magyarság Európában kivánt elhelyezkedni. Volt olyan kor, amelynek hőse művész volt: Munkácsy, Liszt Ferenc a magyar lélek aktivitásának képviselőjeként volt hős, mert a magyarság teremtő energiáinak elismertetését érezte a legszebb sikernek.

 

Bámultuk Szilágyi Dezsőt, mert puritán és lángelme volt. Vekerlét ünnepeltük, mert uj közgazdasági korszakot nyitott és Barosst, mert megteremtette a világhíres magyar vasutakat. Voltak a kor hősei politikusok tudósak, írók,művészek, szervezők, alapítók, reformátorok, erkölcsjavitók, gondolkodók, katonák, papok és technikusok, aszerint, ahogy abban a korban mit tartott legfőbb ideáljának a magyar közvélemény - másszóval, hogy abban a korban milyen teremtő és vágyó erők habzottak föl a magyar néplélekben. De akárki volt a hős, mindig az volt, aki a legaktívabban és legtermékenyebben telte a magyarság akaratát és akiben a magyar lélek uralkodó gondolata legjellegzetesebben testesült.

 

Félreteszem, kérlek, a régi lapokat és itthon vagyok ezerkilencszázhuszonnégyben. Mondd meg, hogy ki e kornak höse s ha tudom, hogy miért bámuljuk őt, minden, ami történik, érthetővé tesz. Mondd, ki a politikus, az iró. a müvész, a tudós, a technikus, a pap, a miniszter, a reformátor, a szervező a vallásalapító, az erkölcsjavitó, akit hősként tisztelünk s akinek nevét hallván, szivünkben visszhangzik: igen, ez Ő! Sorold föl az érdemeket, amelyek hőssé avatnak ma és meg fogod a mát érteni fenékig. Tehát kezdjük.

 

Első név az ellenforradalmáré. A kommün alatt nem volt itthon, mert volt szive kimenni Bécsbe. A második név a vértanúé. A kommunisták tehetségtelennek tartották és nem adtak neki hivatalt. A harmadik név a megtért bűnösé. A kommün után kiirtotta azokat, akik ugyanazt tettek, amit ő cselekedett. Ők e kor hősei? Nem merem art mondani, hogy még mindig azok, mert fényük már borongósabb és a közbámulat irántuk lanyhuló irányzatot mutat. De tegnap még hősök voltak és az ő érdemeikből megértheted a tegnapot, a tehetségek elüldözését, az örökölt javak elkallódását, a visszafejlődést, a Balkánt, a komitácsi-hazafiságot. Kezdünk kifogyni a hősökből.

 

Intakt fényben ma már csak egy nagyság ragyog. Ő az, aki megmentheti az országot, akiben a néplélek most legtevékenyebb energiái testesülnek, akit igaz hazafiak bámulnak könnyes meghatottsággal. Ő a fess, a duhaj legény, akinek elmúlhatatlan érdeme, hogy egy pár zsidót megölt.

 

Nem Bethlen, aki a kölcsönt hozta, nem Apponyi, aki maradék tekintélyünket hordozza, nem a rendőr, aki rendet csinál és nem a tudós, aki éhezik a magyar kulturáért is nem a bíró, aki vértanúja a becsületnek, sőt nem is a közgazdász fajvédő, aki az üzletből ki akarja az idegent konkurrálni.

 

Korunk hőse a délceg legény, érdeme, hogy megölt, vagy megpofozott zsidókat s ha megismered a néplélek., ama energiáit, amelyek őbenne testesülnek, s amelyek ma legtevékenyebbek, akkor megérted a drágaságot, a telefont, a vasutat, a villamost, a fogyó iskolát és a szaporodó bankot, a pusztuló muzeumot, a tüdővészt, a kereskedelem alkonyát, a nyomorult kenyér diktaturáját, a müvelt középosztály mártíriumát, a hivatalnok packázásait, a kort, amelynek ideálja és öröme, hogy ami volt, az elmúlik és hogy a forgalom csökken és amit at apák ránk hagytak, azt sikerül a kor produktivitásának szintjéig „leépíteni”

 

Nevezd meg korunk hősét én annak érdemét és fenékig meg fogod érteni a kort.


Márkus László

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A hadsereg A hadsereg
A közös hadsereg négy évtizeddel ezelőtt 1868-ban teljes létszámban...
Szombaton éjszaka Horthy Miklós uton egy fiatalember vonult végig, aki torkaszakadtából énekelt Szombaton éjszaka Horthy Miklós uton egy fiatalember vonult végig,...
A posztos rendőr odalépett hozzá és csendre intette a szemmel...
Jóváhagyás előtt a földalatti vasutépités terve Jóváhagyás előtt a földalatti vasutépités terve
A főváros közgyülése közvetlenül a nyári szünet előtt tárgyalta le a...
Hadi nyereség-adó és vagyonadó Hadi nyereség-adó és vagyonadó
A világháboru egy egészen uj adónemet hozott létre, amelyet az a...
Elhalasztják az olimpiászt Elhalasztják az olimpiászt
Helsinkiből érkezett jelentés szerint az olimpiai építkezéseket...
Elkészült az Iliász fordítás
Homér nagy eposzát Baksay Sándor magyar alexandrinekbe foglalva...
A vereségek hatása Péterváron A vereségek hatása Péterváron
Berlini lapok értesülése szerint az oroszok vereségei a pétervári...
Általános javulás! Általános javulás!
A Magyar Gazdaságkutató Intézet legutóbb megjelent, nagy...
Az UTE csapata nyerte a Thomka-emlékversenyt Az UTE csapata nyerte a Thomka-emlékversenyt
Egyéni győztes: Szabó Miklós (MAC) Ragyogó tavaszi vasárnap...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98