Dtum
Login with Facebookk
1924 | November

A pénzintézetek és a vállalatok ellentéte az aranymérleg kérdésében

Fenyő Miksa nyilatkozata

A hazai iparvállalatok jelenleg két nagy probléma előtt állanak: az egyik a hitelkérdés, a másik pedig a küszöbön álló aranymérleg rendelet. Kétségtelen, hogy a vállalatok jövőbeli helyzetét a legnagyobb mértékben az fogja megszabni, hogy miképen tudnak majd megbirkózni ezzel a két sulyos kérdéssel.

Alkalmunk volt erről legutóbb Fenyő Miksával, a Gyosz. igazgatójával beszélni s ennek során többek között a következő igen figyelemreméltó kijelentéseket hallottuk. 

– Ami a vállalatok hitelkrizisét illeti, ez mintha ujabban némiképen enyhülőben volna. A hitelkrizis, amely tulajdonképen a termelés krizisét jelenti, mostanában mintha engedni készülne a feszültségéből. Természetesen nagyon korai és könnyelmü volna jóslásokba bocsátkozni s elhamarkodott következtetéseket levonni, miután az első őszi hónapokban rendszerint az ipari termelés mindig emelkedni szokott. Hogy azonban az ipari vállalatok termelésének intenzitása a közeljövőben nem fog-e ismét visszaesni, az persze ma még nagy kérdés.

Kétségtelen, hogy a fogyasztás nagyobb mértékü emelkedéséről ma alig beszélhetünk még, már pedig a gyáriparnak sehogy sem lehet célja a mai viszonyok mellett a méregdrága hitelek idején, hogy raktárra dolgozzék.

A raktárra való dolgozás ez a mainál jóval konszolidáltabb gazdasági életet involvál.
Ma a gyáraink kapacitása tulnyomórészben csak egy szerény hányad erejéig van kihasználva, mert a tömegek felvevő képessége lényegesen lecsökkent. A termelési eszközeink differenciált tömegei egyelőre csak a külföldi exportok utján juthatnak olyan nagyobb lendületü tevékenységhez, eltekintve a textiliparunktól, mely ma már mindenképpen respektabilis üzleti eredményeket tud elérni a belföldi viszonylatban.

A vas- és gépgyártás is – a jelentős külföldi megrendelések következtében – mostanában mintha kezdene magához térni, s a fafeldolgozó iparok is bizonyos speciális okok következtében némiképpen kedvezőbb auspiciumok mellett tekinthetnek a jövőbe, mint még pár héttel előbb. A termelés értékesitése következtében láthatólag ujabban nagyobb összegek szabadulnak fel s ezek egy része az ipari vállalatokhoz jut el. 

– Az aranymérlegek dolgában a hazai gazdasági élet kétségkivül már a közeljövőben egy fontos állomáshoz fog eljutni. Kétségtelen, hogy az aranymérleg alkalmazása a nagy határértékekkel biró vállalatok szempontjából csakis üdvös lehet, mert ennek adataiból a nyilvánosság végre megközelitően reális adatokat fog kapni az egyes vállalatok anyagi helyzetéről.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98