Dtum
Login with Facebookk
1924 | Október

Enyhül az ország hitelkrizise

Windisch Herman nyilatkozata

Az ország gazdasági életének egyik legsulyosabb problémája ma kétségtelenül az, hogy a termelő erők, valamint a termékeket értékesitő kereskedelmi szervek miként jussanak megfelelő hitelekhez. 

A gazdasági élet konszolidációjáról ugyanis alig lehet szó, mig kellő hitelforrások megfelelő normális kamatlábak mellett meg nem nyitják zsilipjeiket a szükséglet számára. A hitelélet kriziseiről legutóbb Windisch Hermann kormányfőtanácsos, a Pénzintézeti Központ ügyvezető igazgatója, a következőket mondotta munkatársunknak: 

– A legutóbbi időkben határozottan enyhült nálunk a hitelkrizis, ugyhogy ma már valójában nem is igen lehet hitelválságról beszélnünk. Maga Smith főbiztos ugyan kiemelte a legutóbbi havi jelentésében, hogy a kölcsönök kamatlábát tulmagasnak tartja, de tartozunk az igazságnak annak a megállapitásával, hogy ezen a téren ma már oly intézkedések vannak folyamatban, melyek feltétlenül kedvező módon fogják éreztetni hatásukat a hitelélet, főként a kamatszolgáltatások terén. 

Elegendő, ha utalok például arra a tényre, hogy a hivatalos bankkamatlábnak legutóbb történt emelését a bankok egyöntetüen nem használták fel arra, hogy most már ők is megfelelő módon emeljék a kamatlábakat, hanem azóta még láthatóan azon vannak, hogy a hitelfeltételeiket könnyitsék. 

– Tény, hogy ma még csak a prima kezek tudnak akadálytalanul megfelelő kölcsönökhöz jutni s ugyancsak ezek azok, amelyek viszonylag meglehetősen kedvező kamat mellett fizethetik vissza tartozásaikat, azonban igen sok szimptoma szól amellett, hogy most már a másodrendü hiteligénylők is hova-tovább megfelelő hitelösszegekhez tudnak jutni. Természetesen itt a feltételek már nem olyan kedvezőek, mint az előbbi kategóriánál, de hát ez érthető is, miután itt a rizikó sokkalta nagyobb is. 

– Hogy a Nemzeti Bank a hivatalos kamatlábat ismét leszállitsa, arról ebben a pillanatban nem igen lehet még szó, miután a legközelebbi idők, a mindig erős hiteligényekkel fellépő októberi ultimó, erre nem ad különösebb alkalmat. A Nemzeti Bank kebelében azonban máris oly intézkedések történnek, melyek remélni engedik, hogy kellő időpontban a hivatalos kamatláb le fog mérsékeltetni. 

Egyelőre azonban, különösen a mezőgazdaság részéről, meglehetősen élénk hitelkereslet nyilvánul meg, miután itt október folyamán nagyobb fizetések szoktak rendszerint történni s ugyancsak számolni kell azzal, hogy házbérek céljára is a novemberi negyed alkalmával erősebb igények fognak jelentkezni s így valójában csak november hónapban lehetünk tanui a hitelviszonyok további enyhülésének. 

Az ipari hitelek dolgában a P. K. még csak az előzetes diszkusszió állapotában van.
Hihetőleg még hosszabb időnek kell eltelnie, mig ez a kérdés a konkrétumokig megérik. Tény azonban, hogy a P. K. vezetősége állandóan foglalkozik azzal a gondolattal, hogy miképpen lehetne a közép- és kisipart kellő hitelekkel ellátni. 

Még csak azt akarom kijelenteni, hogy egyes lapoknak az a hire, hogy Sebestyén Géza, a Városi Szinház uj vezetője a P. K. utján egy milliárd korona kamatmentes kölcsönt kapott volna, legkevésbé sem felel meg a valóságnak, hanem valamely kalandos koponyának a kitalálása. A P. K. egész statutum-masszáját meg kellene változtatni ahhoz, hogy egy ilyen tranzakció történhessen, szó sincs tehát erről a dologról ebben a formában.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Ultimó
Szabóné Fricska Anna

Az ultimó a hónap utolsó napja mint teljesítési határnap.

A gazdasági életben régebben használták a követelés lejárati napjára is.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98