Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1924 | November

Az állatok világítása

Az embernél, aki a természet világában gyakrabban megfordult, mint a mai, már régen fetünt különböző állati szervezetek csodálatos világítása. Csöndes nyári estéken, mikor a csillagok halvány ragyogása sugárzik föld felé. a szentjánosbogarak bűvös fényíveket írnak le a fűszálak fölött. Más helyen pedig szárnyatlan testű bogárkák fénye csillog elő a növények közül.

Ezek éppen úgy megragadják az ember figyelmét, mini a végtelen óceánokon utazókét a tenger vizének csillogása. A hajó orra által széttolt hullámok úgy fénylenek, mintha izzásba jutott volna a víz. S amint a hajó mögött a hullámok ismét elsimulnak, az apró fodrok élei enyhe, tündéri fényben ragyognak.

Amott az összefüggő fény mögött nagyobb fénypontok jelennek meg: már nagyobb világító állatok tűnnek föl. mint az égboltozat parányi csillagai között a nagyobb állócsillagok fénye. Másutt egyszerre egy nagy lámpás gyullad föl a víz felszínén, mint amikor a csillagok között a Hold tányérja jelenik meg.

Nem csodálkozhatunk azért, ha világ kutatóinak nagyon kedves tárgya volt már régi időkben is az élő szervezet világítása: a bioluminescentia. Világítanak nemcsak az állati, hanem a növényi szervezetek is. Megragadó szárazföldi élőlények világítása is, de a legnagyobb csodálatot mégis a tengerben élő állatok világítóképessége keltette, szárazföldön aránylag nagyon kevés a világító élőlények száma, de a tengerek világítása a legnagyobb és legváltozatosabb.

Különös, hogy az édesvizek sokféle élőlényeinek alig van meg ez a képessége. A világító-képesség az egysejtű szervezetektől a magasabbrendűekig nagyon sok fajon előfordul. Csak a legmagasabbrendű zöld növényeknél és a melegvérű állatok körében (Madarak, Emlősök) nem találjuk meg. Az állatok körében előfordul az egy. sejtűek között (Noctiluca miliaris), a Medúzáknál, a csodálatos szervezetű bordás medúzáknál (Ctonophora), az evezőlábú rákok (Copepoda) körében stb.

Legszebb és legmegragadóbb a Zsák-állatok (Tunicata)-hoz tartozó Pyrosomdfe világítása. Ezek a tenger vízében lebegő, úgynevezett planktoni szervezetek minden képzeletet felülmúló világítást képesek létrehozni. Bennet (1832) egyszer a Pyrosomák által megvilágított valóságos tűztengerbe jutott. Amint leírja, a hajó vitorlái fénylettek a sugarakban s a kabinok ablakainál az apró betűkkel nyomtatott könyvet is nehézség nélkül leheltett olvasni.

Meyen (1848) fényüket zöldeskéknek írja le s azt mondja, hogy hasonló szépet sohasem látott. A cinkkel vagy bizmuttal mesterségesen megfestett lángok se érhették utól azt. Nagyon elterjedt a világító-képesség tenger fenekén élő állatok körében, melyekhez sohasem juthat el a napsugár. Itt önmaguk terjesztenek világosságot maguk körül. Csak a sokféle világító szivacsra. kagylókra, tüskésbőrűekre, férgekre stb. kell gondolnunk.

De a mélytengeri halak sem élnek örök sötétségben: maguk gyujtanak testük felületén parányi lámpásokat, melyek a környezetet bevilágítják.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Pótnyomozás a háborús főbűnösök ügyében
Fontány Ferenc népügyész újabban most politikusok, írók, újságírók...
Az angol parlament és a háború Az angol parlament és a háború
Az angol parlament vitái nagyban hozzájárultak ahoz a harczias...
 A vasút 100 éves jubileuma A vasút 100 éves jubileuma
Százéve annak, hogy az első vonat 1825-ben 450 utassal a Stockton-tól...
Fridrik Imre: Sötétben Fridrik Imre: Sötétben
A kis leány párnája alá rejti a cifra borítékú könyvet, elfujja a...
Pénzügyi diadalunk Pénzügyi diadalunk
A hadi kölcsön jegyzésének végleges összegei még nincsenek...
A maláriás szunyog A maláriás szunyog
A malária veszedelmes betegség. Magyarul mocsárláznak hivják s...
Kitty Dorain, Kertész Mihály hollywoodi filmrendező és Lucy Dorain leánya, a Budapesten is ismert szép táncosnő öngyilkos lett Athénban Kitty Dorain, Kertész Mihály hollywoodi filmrendező és Lucy Dorain...
Az egyik athéni szállodában öngyilkosságot követett el Kitty Dorain...
Miért kellett meghalnia Gacsaj Pestának? (Ludas Matyi)
Mátészalka kis mezőváros a nagy magyar Alföld kellős közepén. Lakói...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98